top of page

Жените и опазването на планетата

Достатъчно е да погледнем през прозореца, а след това към календара (който показва юли, но времето навън е по-скоро като през октомври), за да се убедим, че да, климатичните промени са факт и вече засягат и ежедневието ни. В световен мащаб изсичането на гори, все по-честите природни бедствия и нарастващата несигурност на храната променят нашия свят с изключително бързи темпове. Променя ли обаче това начина, по който живеем?


Климатичните промени оказват влияние върху жените по начин, за който може би много от нас не са се замисляли. Международни изследвания говорят за връзката между здравето на жените и климатичните промени, като особено уязвими са бременните жени. По-ниските нива на раждаемост и преждевременните раждания вече се свързват със замърсяването на въздуха (NCEI)


Илюстрация: Историйки

Според  данни на ООН 80% от хората, разселени заради последствията на климатичните промени в световен мащаб, са жени; а Парижкото споразумение за климата от 2015 год. официално разпознава факта, че жените са специфично засегнати и за целта е важно и нашият глас да има важно място във вземането на решения на международно и национално ниво по темата.


Именно затова избрахме юлското събитие на „ТЯ в Пловдив“ да представи две жени, които са се посветили на каузата за опазването на нашата планета Земя. Това са Анелия Павлова, природозащитничка, част от екипа на „Зелени Балкани“, докторант по Зоология в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” и инструктор по пещерно дело и Вера Маркова, която създава свой бранд и магазин за природосъобразни продукти – Революция (Revolucia), чрез който да образова хората спрямо вредата, която нанасят пластмасовите изделия за еднократна употреба.


​​Очакваме ви на 26 юли в кафе-бар Отсреща. Отваряме врати в 18:30, започваме с представянията в 19:00! Както винаги, след презентациите всички присъстващи ще имат възможността да се запознаят и обменят опит като за целта ще бъдат използвани различни игри.


Линк към събитието във фейсбук.

'ТЯ в Пловдив' се организира от доброволческия екип на Академия 'Екатерина Каравелова'.

1 view0 comments
bottom of page