top of page

Активните жени на Сандански: Запознай се с Цветелина Митова

Updated: Jun 11, 2020

На второто издание на социалното събитие ТЯ в Сандански, което ще се проведе на 9 януари от 18:00 в Художествена галерия към Дома на културата ви срещаме с Цветелина Митова.


Тя е младо момиче, което е само на 24 години, а вече работи като учител. Не само учителствуването е дейността, с която Цветелина се занимава. Тя умее да пише красиво. Чрез писането Цвети разкрива света си.  Участвала е и е печелила редица конкурси в София, Благоевград ,Сандански. Санданчани я номинираха и удостоиха с приз за един от Будителите на града. Младата дама е един от организаторите на училищни литературни конкурси, била е доброволка за Балкански младежки фестивал, била е стажант в Радио Благоевград, завършила е специалност „Българска филология” в Югозападен университет „Неофит Рилски” с отличие. Сега е учител и обожава професията си.


Цветелина Митова, снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин? 

Не е мисъл, винаги нещо си припявам. Ставам рано, не е леко ставане, затова си ми трябва някаква мелодия, за да се усмихна също. После пия кафе и се впускам в работа.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Винаги съм искала да избера професия, с която да бъда полезна на обществото. Мислех си за адвокат, но станах учител. Родителите ми казват, че на своята престъпулка съм хванала книгата- може да има връзка. (смее се)


С какво се занимаваш професионално? 

Освен че се занимавам професионално да обучавам, нали съм даскал, го правя с много желание и отдаденост, чувствам професията си като нещо, за което си струва да се раздаваш, себеотричаш дори. Има смисъл, докато го виждам, усещам и предизвиквам, то ще съм щастливка. Децата имат нужда от внимание и обич. Да си поговориш с тях като с равен, да си им и приятел, но да знаят къде е границата, за да не се престъпва. Имам година опит, лесно трептим на една честота, но в началото беше малко по-трудно.

Обичам и да пиша! Така изразявам вътрешния си свят, не съм от хората, които прекалено говорят, писането ми помага да се себеизразявам, затова ми е любимо. Пък винаги имам какво да напиша!

Играех волейбол, бях в университетския отбор, направиха ме център, защото съм висока 1.80 см, но тези са минали времена.(смее се)


Цветелина Митова, снимка личен архив

Как успяваш да се справиш с всичко това и то на страхотно ниво?

Зная какво искам и как да го реализирам, не се предавам лесно, но и да не успея- това е просто житейски урок. Гемиите не ми потъват лесно, мисля позитивно и градивно. 


А как прекарваш свободното си време? Какво правиш в неделя?

Неделя също работя. Събота почивам. Отделям време за сестра си, не се виждаме през седмицата. Тя не е в Сандански. Събота излизаме, пътуваме някъде, виждаме се с приятели. Отиваме на кино, вечеряме- нормални неща. Съботните следобеди може да ме сварите четяща. Четенето ми е страст, разтоварва ме.



Какво те вдъхновява?

Когато срещна човек, който да е себе си- намирам го за вдъхновение! В странен свят живеем- всеки иска да е друг. Защо?!


Защо в Сандански?

Има нужда някой да остане тук! 


Как насочваш женската енергия в работата си?

Мисля, че раздавам безрезервно любов- така! 


Коя е последната ти мисъл вечер? Как завършваш един ползотворен ден? 

Последната ми мисъл вечер…. че не можем сами на този свят, лишени от обич и споделеност, макар често хората да го отричаме.

Един ползотворен ден- да съм приключила успешно деня, да срещна майка си, просто след ежедневната интензивност да си отделим време за разходка. Някои неща са простички.


Цветелина Митова, снимка личен архив

„Тя в Сандански“ представя активните жени на Сандански и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.


Второто издание на ТЯ в Сандански е на 9 януари от 18:00 часа в Художествена галерия, Дом на културата.

Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


През 2020 Академия 'Екатерина Каравелова' в партньорство със Си Ви Ес България и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Научи как да се включиш!


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.


 

Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.




751 views0 comments
bottom of page