top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Елиза Божидарова Ковачева-Цокова

През септември ТЯ в Габрово ни среща с Елиза Божидарова Ковачева-Цокова, талантлива габровска художничка и ръководител на детска школа по рисуване „Елиза Арт“.


Елиза Божидарова Ковачева-Цокова, снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

Бог да е с мен и в този ден. Денят ми да бъде успешен и да се справя с всичко, което ми предстои. Разпределям задачите си от предния ден, а с посрещане на новия се моля да мине така, както съм го запланувала или така както Господ е решил!


С какво се занимаваш професионално?

Откакто се помня, рисувам. Израснала съм в ателието и Школата, където баща ми преподаваше изобразително изкуство. От малка си знаех, че призванието ми е да стана художник и така и стана! След като завърших, започнах работа като уредник в ХГ "Христо Цокев" и така... 15 години. Паралелно с това се занимавах с обучение на деца по изобразително изкуство. Последните три години насочих вниманието си върху работата с деца.


Елиза Божидарова Ковачева-Цокова, снимка личен архив

А в свободното си време?

Свободно време... силно казано....

Това е времето, в което се занимавам с моите три, собствени деца, които са моето всичко, моето вдъхновение и моят живот. Когато открадна малко време лично за себе си, хващам бялото платно и се пренасям в един друг свят..... Обичам също да пътувам!


Как успяваш да съчетаваш успешно толкова много дейности?

Човек, когато истински желае нещо, почти винаги го постига. 

Преди се плашех като ми казваха "Много жени като станат семейни и спират да рисуват!" До някъде е така, наистина семейството ми е на първо място, но аз не спрях да творя. Гледам паралелно с ангажиментите покрай семейството ми да продължавам да рисувам. Един творец никога не трябва да спира, било то и по една линийка да драсва на ден, то да го прави! Кръгът се завърта, аз отраснах в ателието на баща ми, а децата ми в моето....




Защо в Габрово?

Колкото и банално да звучи, защото тук съм родена. Тук е моят дом, моето семейство, моят брат и родители, които са моята най-голяма упора и подкрепа!


Какво ти носи работата с деца, които тепърва навлизат в света на изобразителното изкуство?

Радост, че израстват пред мен. Виждам желанието и искрата, която свети в очите им, когато навлизат в света на изобразителното изкуство. Желанието и жаждата им да научат, да постигнат нещо! Харесва ми, че са още естествени и непринудени и са много интересни!




Как използваш женската си енергия в своята работа?

Като всяка жена, която често изобразяват като Буда с осем ръце... гледам да разпределям енергията си по такъв начин, че да съм активна и в работата си. 


Как завършваш един ползотворен ден?

Уморена, но удовлетворена, че съм се справила с всички поставени задачи за деня!



ТЯ в Габрово е на 4 септември от 18:00 в ресторант РеФреш, бул. Васил Априлов, МОЛ Габрово, последен етаж.


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

1,037 views0 comments
bottom of page