top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с д-р Павлина Хинкова

На октомврийското издание на ТЯ в Габрово ви срещаме с д-р Павлина Хинкова, общопрактикуващ лекар от Габрово, обществено активна по проблемите на културата, образованието и науката.


д-р Павлина Хинкова, снимка личен архив

Коя е първата мисъл, с която започваш деня си?

Периодът на разсънване винаги е бил най-богат на мисли при мен. В това полусънно състояние мозъкът сякаш изкристализира и получавам ясно и точно разрешение на някои проблеми, които са тормозили мисълта ми. Утрото е по- мъдро от вечерта! Тогава имам много творчески потенциал, полет на мисълта.  Като ученичка така са се раждали идеи и мисли за много теми по литература, или стихове, или други съчинения. След пълното събуждане ме обхваща прозата - котката, домът, семейството, задачите, работата.


С какво се занимаваш професионално? 

Медицина. От 20 години съм общопрактикуващ лекар. Професията ме среща ежедневно с най-различен типаж хора - млади, стари, бедни, богати, мъдри, оглупели, възпитани, грубияни - цяла палитра! Всички те очакват едно - да се почувстват по-добре и по-здрави след срещата с мен! Трудна работа е да си по аршина на всеки! А и както се казва в един крилат анекдот за кардинал Ришельо за тайната на успеха "Опитай се да угодиш на всички и със сигурно си се провалил" Знания, психология и много интуиция трябват в работата. Медицината е комплекс от наука,  практически умения и изкуство. Винаги съм харесвала да работя в предния фронт на здравеопазването. Била съм дълги години участъков лекар. Имала съм изключителни учители -преподаватели в МУ и видни габровски медици - ерудирани и достолепни, които искаха да предадат знания и умения на младите лекари. Събираха ни в болницата на мини лектории и споделяха своя опит, говореха с нас и за музика, изкуство и култура. Научиха ни да мислим за пациента комплексно и да търсим като ребус правилната диагноза. После дойде промяната и от 2000 г. правилата се смениха. Станахме ОПЛ (общопрактикуващ лекар). Освен лекари сме и търговци с фирми, работещи по правилата и на Търговския закон. Над главите ни надвиснаха куп проверяващи и наказващи ни институции. Орязаха ни се възможностите за широка диагноза, разполагаме само с един минимален пакет възможни изследвания и ограничен брой направления за специалисти, които трябва да назначат останалите необходими изследвания за диагнозата. Завъртяхме се в параграф 22 - каквото и да направиш - все си виновен и глобен. Обръгнахме вече и се пренастроихме, превръщайки се повече в администратори.  Сега 1/6 от колегите са пенсионери. В близките 5 години ще се пенсионираме и останалите. Но пак ще работим, докато имаме ум и здраве, защото медицината е служба за хората за цял живот! Посветени сме!


А в свободното си време?  

Цялото ми време е свободно. Една мъдрост гласи "Избери си работа, която обичаш, и цял живот няма да ти се наложи да работиш и ден!" Такава работа съм си избрала. Освен нея обожавам всичко свързано с наука и изкуство. Опитвам се да поддържам и обогатявам знанията си във всички области. С удоволствие си припомням някои стари книги, дори препрочитам учебници. Следя музикалните събития у нас и по света. С мъжа ми посещаваме джаз фестивали, концерти или други интересни събития както у нас, така и по  света. Фен съм на световните музеи и галерии, съхраняващи безценни експонати от културата и науката на човечеството. Те систематизират и онагледяват познанията ми. Имам много приятели и общуването с тях ми доставя голямо удоволствие. Иска ми се да имам време за неща, с които съм се занимавала в миналото, а съвремието ги е направило ненужни - шев и кройка, плетене, сладкарство. Обожавам танцът. Изучавала съм балет като дете и по-късно бях завладяна от модерната школа на Марта Греъм, която определи вкусът и уменията ми към индивидуалния модерен танц. Но за съжаление преди 15 години ракът ме превърна само в наблюдател. Голяма част от времето си посвещавам на работа в читалище 'Будителите-2017'. Това е работа с кауза и за обществото.   


д-р Павлина Хинкова, Джаз фестивал в Ротердам

Защо в Габрово?  

Чистокръвна порода "габровка" съм, свързана с чистокръвна порода "габровец" в едно семейство от 34 години. Тук са домът и бизнесът ни, тук са приятелите и роднините ни. Чувстваме се като пристан в центъра на България, в който пристигат децата ни, приятелите и всеки, който е добре дошъл да ни види! Оценяваме достойнствата на малкия град и се опитваме да помогнем да стане по-жив. Тъгуваме, че се обезлюдява постепенно, искаме да върнем някои емблематични неща за Габрово. Не големите фабрики и комбинати, не едрата индустрия. Това не можем. Радеем за връщането на  станалите като емблема на Габрово Съботни евъргрийни и Джаз фестивал. Радваме се на положителните благоустройствени промени в града ни и се надяваме хората да станат по-интересуващи се, положителни и отворени за култура!


Как се насочи към медицината?  

От дете съм състрадателна към болестите на хора и животни. Първата ми играчка, която съм си избрала, била "Чичо Доктор". Спомням си как носех ранени от хулигани животинки да ги лекувам у дома. Самата аз бях много боледуващо, хилаво и страдащо дете. Моят кошмар бяха болестите уши-нос-гърло (УНГ). Но по-късно като студентка бях в кръжока по УНГ и исках това да специализирам. Като ученичка се стараех да изуча детайлно биологията и химията. Беше ми много интересна и лесна. Оказа се, че с еднаква лекота и любов се отнасях и към физиката. Много обичах да решавам задачи и учителката по физика в гимназията ми даваше в час да се забавлявам с някоя трудна задача, която след часа обсъждахме. После написах реферат по физика на тема "Свръхпроводимост" - непозната и трудна дори за студенти тема. Защитавах я на окръжно и национално ниво. По онова време нямаше научна литература на български. Едва се знаеше за това явление. А 35 години по-късно над 1600 електромагнита работят в условията на свръхпроводимост в колайдера на ЦЕРН. Колко бързо се развива науката в практическото ѝ приложение! Започнаха колебания какво да избера за професия. Все пак надделя първата ми детска мечта - медицина! След дипломирането ми времената трудно разрешаваха личен избор на работа и специализация. Бях разпределена да работя като клиничен паразитолог в Габрово и така се разминах с мечтата си за специализация УНГ.


д-р Павлина Хинкова, снимка личен архив


А какво те мотивира да се занимаваш с читалищна и културна дейност?          

Главното е желанието ми да бъда полезна, натюрелът ми да съм непримирима към малокултурност, малообразованост, затриване на добри традиции и залитане на голяма част от хората към псевдонаука и псевдокултура. Читалищата са създадени през Възраждането с цел да съхраняват, обединяват и просвещават българите. Запазени и до днес като културни и образователни средища, те са много важни за нацията ни и сега. Читалище „Будителите 2017“, където членувам от основаването му, се  появи, като наследник на Клуб на будителите, създаден от съмишленици и обединяващ хора с различни професии, но еднакви цели. Хареса ми да участвам в създаването и реализацията на различни проекти, малки и по-големи инициативи, полезни, интересни, обогатяващи културният живот на града. Никога не съм била обвързана партийно и тази форма на организация ми допадна. Първоначално няколко съмишленици решихме да направим концерт в памет на Маестро Манол Цоков, който имаше грандиозен успех. Наложи се да направим втори. После решихме да се напише книга за видния музикант и за джаза в Габрово. Миналата година реализирахме проект, с който възвърнахме Евъргрийните в Габрово.  Създадохме Клуб Знание към читалището и започнахме да правим образователни срещи-лектории, на които каним видни специалисти. Първите са на медицинска тематика с известни имена от научните среди - кардиолози и ендокринолози с актуални въпроси за здравето и новостите в тези науки. Дано хората станат по здрави, знаейки повече!


Какви предизвикателства срещаш в работата си? 

В работата си като лекар предизвикателство е хем да работя добре за пациента, хем да еквилибрирам  с институциите. И вълкът да е сит и агнето да е цяло! Бурният кипеж от началото на създаването на новата система здравеопазване е вече укротен. Наместили са се нещата и няма драстични нови промени чисто административно! Гласят се пак нови, не съвсем разумни наредби от НАП за касовите апарати и софтуерните ни програми. А ето пример за напълно ненужна наредба. След преглед и издаване на касов бон за потребителска такса, номерът на касовият бон го вписваме в амбулаторният лист на пациента. При положение, че НАП получават пълен отчет от касовият апарат е само допълнително губене на време и няма контролираща функция. Предизвикателства са и пациенти, с неуточнени диагнози, трудни за лечение, пациенти, на които трябва да кажа най-лошото, пациенти разходили се при разни специалисти без полза и връщайки се отново разчитат само на мен. Не мога да свикна със смъртта и загубата на хора, които са ми се доверили и в дългите години общуване границата лекар - пациент  почти се е заличила.            

                 

Какво те вдъхновява?                                                                   

Вдъхновява ме емоционална стойностна музика, красив танц, силен  филм, интересна картина, спектакъл. Тези неща изострят сетивата ми към красивото в живота, влияят ми подсъзнателно и ми дават сила, енергия и идеи за добри дела. Вдъхновяват ме и дразнителите и неуспехите. Те ми дават размисли и преоценки, но със сигурност още по-мощна енергия за напред. Силно ценя срещите със знаещи и можещи хора,  алтруисти със силно чувство за хумор и себеирония. 


д-р Павлина Хинкова с художника Рой Плейстоун

Разкажи ни за някой твой любим проект? 

Те са няколко и два от тях са свързани с името на Маестро Манол Цоков. Той е гордост и легенда за Габрово. Велик пианист, аранжьор, композитор и създател на първият джаз клуб в България "Хот клуб", основател на първият джаз фестивал в страната - "Диксиленд парад" и уникалните "Съботни евъргрийни". Сформирал и ръководил успешните джаз състави Суинг Дикси Бенд Габрово, Оркестър Габрово, Детски рагтайм, Джуниър джаз бенд. Почина преди 5 год. Имаше още хъс и сили за работа, но Община Габрово, на чиято издръжка бе последно Оркестър Габрово реши да го разформирова и съкрати, като пенсионира Маестрото и част от музикантите, а останалите приши към Духовият оркестър. Не можа да го преживее Маестро Цоков. Несправедливостта дълбоко трогна моята душа и реших да направя нещо достойно за неговата памет. Намерих съмишленици и организирахме 2 концерта в негова памет. Те бяха грандиозни, запомнящи се и включваха всички негови музиканти, както и известни Бг - звезди на джаза. Имахме много спонсори и събрахме пари за написване на книга за живота му. Възложихме авторството на Владимир Гаджев. Книгата вече е готова, предстои отпечатване и представяне. Вторият проект е възобновяване на "Съботните евъргрийни", любими на поколения габровци. Читалище „Будителите 2017“ участва с проект по Програма Култура на Община Габрово за финансиране на тази идея и успяхме да реализираме цикъл от 5 концерта ежемесечно. Бе много трудно като организация и финансиране с оглед на това, че трябваше да се формира  нов оркестър, наподобяващ този на Манол Цоков в миналото, защото ползвахме някои негови аранжименти, направени за такъв състав от ритмус, брас и щрайх секция. Поканихме китариста Красимир Желязков за бенд лидер и се започна набирането на репертоар. Половин година живях с всички проблеми по проекта. Но той се получи добре и очаквахме продължение и следващата година. За съжаление не получихме подкрепа от общината, но не съм се отказала занапред.


Как насочваш женската си енергия в своята работа? 

Насочвам я добре, но понякога ми се иска да имам и мъжка енергия. Необходима е в днешния малко объркан полово свят!


Как завършва един твой ползотворен ден? 

Ползотворният ден завършва като заспивам без хапче и с щастлива усмивка. Ако обаче скорпионската ми природа е раздразнена, нощта е пълна с анализи и мисли, защо не съм направила доброто добре. Не губя надежда в доброто. Само здраве да има и бог да е с мен!


ТЯ в Габрово е на 2 октомври от 18:00 в ресторант РеФреш, бул. Васил Априлов, МОЛ Габрово, последен етаж.

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

844 views0 comments
bottom of page