top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Велина Кръстинкова

На второто издание на ТЯ в Габрово ви срещаме с Велина Кръстинкова, психолог в Национална Априловска гимназия и гещалт психотерапевт.


Велина Кръстинкова, снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

Когато съм в работен режим, обикновено първата ми мисъл сутрин е: „О, не будилникът! Толкова ми се спи, трябва ми още половин час!” А когато ставам в почивен ден или когато съм в отпуска, обикновено се усмихвам с мисълта за кафе и любопитство какво ми предстои.


С какво се занимаваш професионално?

С психология – консултиране, психотерапия, организиране на тематични вечери, работа по проекти с ученици. От 15 години пребивавам в дебрите на психологията.

От 10 години съм училищен психолог. 8 години съм преподавала „Психология и логика” като учебен предмет. От 2 години съм сертифициран гещалт психотерапевт /гещалттерапията е една от терапевтичните школи, както психоанализата, позитивната психотерапия, психодрамата и др./


А в свободното си време?

Танцувам народни танци от първи клас; обичам да чета – професионална и художествена литература; приключенец съм и пътуванията, планинарството са ми страст; през зимата карам ски; понякога /но рядко, защото трудно отделям време за това/ правя ръчно изработени подаръци за близки приятели.

Велина Кръстинкова, снимка личен архив

Защо в Габрово?

Габрово е родният ми град – тук е моето семейство и много от приятелите ми. С времето оцених ползите от живота си в малкия град: спокойствие, красива природа, дългогодишни познанства. Обичам, след като съм била на поредното пътешествие или обучение, да се върна отново вкъщи и да притихна, докато дойде следващия порив за приключение. Освен това Габрово, като център на България, е удобна стратегическа стартова позиция към всяка точка от България.


Какви са предизвикателствата в работата на един училищен психолог?

По този въпрос мога да организирам еднодневен семинар /минимум/. Най-общо казано всички човешки и професионални качества и умения са подложени на изпитание. Предизвикателство е едновременно да отговоря на:

- изискванията на нормативната база, свързана с българското образование

- изискванията и нарежданията на различни институции и неправителствени организации

- очакванията на обществото към длъжността

- надеждите на родителите

- нуждите и потребностите на учениците

- физическото време, с което разполагам в един работен ден

- на собствената ми необходимост да се самосъхраня физически, емоционално, организационно, за да бъда адекватна и в личния си живот.


Велина Кръстинкова, снимка личен архив

Как се насочи именно към гещалт терапията?

Възможността да се запозная с гещалттерапията и да се обуча за гещалттерапевт се появи в момент, когато изпитвах огромно желание и готовност да надградя знанията и уменията си в областта на психологията. Вечното ми любопитство ме кара да искам още и още. Гещалттерапията ме спечели с това, че тя е приемаща особеностите на отделния човек, плавна, фокусирана е върху ресурсите на човек да се справя сам, а не върху симптомите. Съдейства за пълноценното свързване на човека с автентичната си същност. Гещалттерапията дава възможност човек да бъде по-осъзнат – това означава да разпознава, назовава, разбира и насочва адекватно своите чувства, емоции, мисли, поведение, нужди, избори. В същото време това осъзнаване се пренася и в общуването и взаимодействието с другите хора. Един от основните принципи на гещалттерапията е, че човешкият организъм има уникалната възможност да се саморегулира, стига ние да позволим това. Понякога засипани от чужди очаквания, мисли, житейски трактати, изисквания, рационалност, логика, страхове, стрес, ние потискаме естествените функции на нашия организъм. Когато дълго време „не чуваме и не слушаме” тялото си, то ни отговаря със симптоми и болести, т.е. здравословен отговор на нездравословна ситуация.



Велина Кръстинкова, снимка личен архив

Как използваш женската си енергия в своята работа?

В работата много ми помага моята емоционалност, съпричастност, грижа, разбиране, приемане, способност да съчувствам, да изслушвам. Творчеството, изкуството са важна част както в личен, така и в професионален план. Изключително в употреба влиза умението ми да превключвам бързо от една дейност към друга /което в същото време е и изтощително/. Но признавам, че доста често включвам и мъжката енергия в мен, която ме прави дейна, организираща, целеполагаща, целеустремена и целепостигаща.


Как завършваш един ползотворен ден?

Доста често със следната мисъл: „Каквото можах – направих. Каквото исках – казах.” Избягвам да завършвам деня със самообвинения и гняв. От известно време се старая да изпълвам дните си като давам най-доброто от себе си – в дадения момент при дадените обстоятелства и според физическите ми и психически възможности. Когато искам да кажа нещо – намирам начин да го изкажа. Когато имам порив и желание да направя нещо – правя го. Съответно се старая да не правя нещо, което не искам /изключвам служебните задължителни административни дейности/. Възпитавам у себе си смирение и приемане, когато нямам ресурс да променям независещи от мен ситуации. Живея така, че в края на деня да не съжалявам за нищо.


ТЯ в Габровое на 7 август от 18:30 в Кафе Библиотеката на ул. Хаджи Димитър 4.


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова'с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

668 views0 comments
bottom of page