Активните жени на Видин: Запознай се с Лидия Каменова

През ноември "ТЯ във Видин" ще ви срещне с Лидия Каменова - известен журналист във Видин, с професионална кариера в печатни и електронни медии, общественик, пътешественик, дори приключенец! Няма хоби, защото има разностранни интереси и няма как да се концентрира над нещо специално. Така ще остане съвсем без свободно време! Обожава семейството си, но отделя време за „училищни дела” и обеществено значими каузи. Радетел за здравословен начин на живот, тя и приятели за трета поредна година организираха и проведоха фестивала „Здравей, Здраве”. Повече за нея и що е то „Разбулване” ще научите на 3-ти ноември.

Лидия Каменова, снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Най-често денят ми започва с благодарност за подареното ми време и бързам да го запълня с планове и задачи, за да се случват едни прекрасни неща: понякога това са битовите задължения, без които не можем, друг път намирам време и за любимите четива, разходки, срещи и разговори с приятели и близки.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

В началото на моето тийнейджърство – пети – шести клас – аз реших, че трябва да стана лекар. Ролята на моята учителка по ботаника, зоология, анатомия Инка Рангелова беше значителна в оформянето на този избор, защото много я харесвах и участвах във всякакви извънкласни прояви, свързани с тези предмети /конкурси, олимпиади, състезания, викторини/. По-късно в Политехническа гимназия „Димитър Благоев” пък бях изявена ученичка по химия и дори давах консултации на други ученици по предмета в т.н. „Школа на отличника”. Освен това, моите родители имаха приятели семейство лекари. Впечатляваше ме тяхното уважение към сем. Алексиеви, а и общуването с тези доктори беше за мен интересно, любопитно и поучително.


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

В крайна сметка попаднах в безкрайния и прелюбопитен свят на литературата. Свят, пълен със случки, истории, емоции, поуки, красота за душата. И в 10-ти клас започнах да пиша дописки за тогавашния единствен вестник във Видин – в. „Червено знаме”, орган на ОК на БКП. Там срещнах и направих първите крачки в журналистиката с Милан Ангелов. Един изключителен човек, писател и поет. Моето сътрудничество във вестника зададе бъдещата ми професия, защото харесах там хората, атмосферата, отговорността към информацията и пресъздаването на живота върху хартия.

/И до днес си мисля, че може би, професията лекар повече подхожда на моите човешки нагласи и вътрешен свят, но...така е трябвало да стане!/

С какво се занимаваш професионално?

Оставам журналист и до днес.

Как прекарваш свободното си време?

Свободно време?! Какво беше това? Все по-малко имам време за себе си, а би трябвало тенденцията да е обратната, но... нагласите на човек трудно се променят. Когато все пак имам някой час, обичам да чета, да се разхождам, да пътувам. Не го посвещавам на нещо конкретно /не бих казала, че имам увлечение като втора любов/ като кулинария, бродерия или цветарство. Опитвам от всичко по малко. Преди няколко години бях страстен почитател на тениса и редовно спортувах, ходех на народни танци – това е нещо, което много ми допада и ме зарежда изключително позитивно. Правя го и сега, но рядко.

Лидия Каменова, снимка личен архив

Какво правиш в неделя?

Неделята за мен дълго време не съществуваше. За близо 17 години като кореспондент на БНТ аз не знаех кога са почивните дни и празниците, защото дежурството беше 24 часа, 7 дни в седмицата. Винаги имаше какво да се проследява и да се информирам. Сега, години по-късно, нещата, май, не са се променили много. Но обичам през почивните дни да ходя на вилата на Рабишкото езеро и там да усещам природата отблизо.


Какво те вдъхновява?

Най-силно ми въздейства природата. Прекрасните творения на нашата планета Земя – хиляди са миговете на вдъхновение, когато се докосвам до гората, птиците, изгревите и залезите, цветята, плодовете, реките и върховете, необятната водна шир на морета и океани. Не знам дали осъзнаваме в какъв рай живеем!

Вдъхновява ме музиката – изкуството с най-силно въздействие върху моята душа. Понякога, макар и по-рядко, ме вдъхновяват и хората – особено писатели като Халил Джубран и десетки други, които не бих могла да изброя – няма да ми стигнат страниците. Вдъхновяват ме и историите на обикновени хора, чиито сърца са изпълнени с доброта и любов и, които не се страхуват и срамуват да въплъщават тези свои качества във всекидневието. Изобщо има от какво човек да зарежда своята духовна енергия, но трябва да има очи, трябват сетива за прекрасното в нашия живот. И тежкому на този, който ги няма!

Лидия Каменова, снимка личен архив

Защо във Видин?

Във Видин съм родена, тук съм израснала, тук е минал почти целия ми живот. За мен Видин е магнит, който има своята магия и аз не го напуснах, въпреки преживените бурни времена на промени. Моята свързаност с града беше вече твърде силна и дълбока по времето, когато имах възможност да заживея в София. И така и не успях да стана „столичанка в повече”! Просто чувствам, че трябва да съм тук, това е моето място!


Как насочваш женската енергия в работата си?

Женската енергия свързвам повече с децата, семейството, внуците. Иначе, мисля, че мога да върша и доста „мъжки работи” /или поне това, което повече се приема като характерно за мъжката енергия/, защото имам силата и упоритостта да не „оставям магарето си в калта”. Или както е казал народът: „Пазете се от гнева на добрия човек!”


Коя е последната ти мисъл вечер?

Благодаря на Господ за всичко, което ми е дал и си пожелавам и следващият ден да бъде щедър на преживявания за мен.


Как завършваш един ползотворен ден?

Винаги с книга в ръка преди сън.

Очакваме ви на "ТЯ във Видин" на 3-ти ноември, вторник, от 17.45ч в кафене „Вижън“, до пицария "Класик", входът от към гарата.

"Тя във Видин" представя активните жени на Видин и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.


Събитието се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова, Никол Крумова, Ели Емилова, Боряна Бориславова.


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

174 views0 comments