top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Валя Дочева

През май на ТЯ в Габрово ви срещаме с Валя Дочева - по образование фармацевт, а по призвание моделиер, конструктор и шивач на дамско официално облекло.

Снимка - личен архив


Как започва един твой ден?

Денят ми започва с кафе и лека закуска. Общо взето трудно, не съм от ранобудните. Но като набера сили, няма спиране.


Коя е Валя?

Професионално гледам да се занимавам с всичко с което се захвана, защото денят ми е изпълнен с коренно различни дейности. По диплома и професия съм фармацевт от 20-годишна възраст и до днес, а по дар божи и призвание съм моделиер, конструктор и шивач на дамско официално облекло. Подчертавам "официално", защото не мога друго да конструирам. Опитвала съм, но не става. Това, което не ми доставя удоволствие, не мога да правя и го отказвам категорично.


Какво правиш през свободното си време?

Питате ме за свободното ми време. След дълбок замисъл ви казвам, че през свободното си време обмислям как ще се изработи следващия или зарязания модел, какво трябва да се организира, за да си подредим времето така, че да ни стигне в срока, който сме си поставили, защото сме само 4 женски ръце. През личното ми свободно време спя и сънувам цветно.

Снимка - личен архив


Защо в Габрово?

В Габрово дойдох на 24 години, защото тук намерих моята голяма любов - съпруга ми. Той беше човекът, който застана до мен и ми повярва в това, с което исках да се занимавам. Родиха се двете ми деца и тук изкарах всички възможни курсове за шев, машина бродерия, макраме, калоферска дантела. Родом съм от Търговище и там ми са първите стъпки и изработването на дрехи - бях 17-годишна.


Какви трудности срещаш в ежедневието?

Трудностите в ежедневието ми са предизвикателствата, които ме държат в тонус да продължавам напред, като намирам решение за тяхното преодоляване до победа. В края на краищата съм Телец ,няма да си предавам зодията я.


За какво мечтаеш?

Само да не започвам да ви описвам мечтите си, защото са безброй и от различно естество - за децата, за работата ни във фирмата, за красив релакс на красиви места и т.н...Но на кратко - да сме здрави, спокойни и работни, защото това е нещото, което ни крепи на тази земя всички.

Снимки - личен архив


Какво те вдъхновява?

Какво ме вдъхновява - всичко красиво, което виждат очите ми, работата ми в ателието, децата ми, внуците, трудностите и най-вече предизвикателствата. Кажи му на Телеца, че нещо не може и само гледай какво ще се случи.


Как насочваш женската си енергия?

Каква енергия - женска ли? Че къде я виждате в този мъжки свят? Може би да убеждавам жените около мен, че трябва да изглеждат повече женствени, като основното им облекло за през деня е роклята, но да постъпват винаги здраво по мъжки.


Как завършва един твой ден?

Моят ден завършва релаксиращо с чаша питие, за по-здрав сън.


ТЯ в Габрово ще се проведе на 4-ти май от 18:00 часа в ресторант "Сопрано".


ТЯ в Габрово представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Ивелина Иванова, Станислава Спасова и Ивелина Богданова - Венкова.


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа и вдъхновение.

 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"
363 views0 comments

Comments


bottom of page