top of page

Активните жени на Видин: Запознай се с Валентина Вълчева

Десетото издание на „ТЯ във ВИДИН” ще се проведе на 2-ри ноември 2021 г. /първият вторник на месеца, както е по традиция/, от 17.00 часа ОНЛАЙН. На него ще ви срещнем с Валентина Вълчева е библиотекар по професия. Това се оказва нейното призвание, затова го работи с душа и от сърце. Освен много да чете, и по-малко да рисува, най-добре се чувства и изразява, когато музата й я насърчава да пише, да пише, да пише...Има две издадени до сега книги: "И будителите са били хора" и "Седмият ангел". По време на събитието тя ще направи интересен анонс за друг свой продукт, който най-вероятно ще е книга?! И то на каква тема...?

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

„Аз спах ли изобщо?!...”

Обичам да оставам будна до късно нощем, колкото и да съм скапана от умора. Денем просто не функционирам нормално, не на 100%, а се налага. Вечер вече не се налага, но пък се случва. Силата ми е в тъмнината на нощта. Повтарям – на нощта! Тъмнината у хората ме плаши.

Нощта е моето време, моето вдъхновение. Когато си отбил ежедневните задачи и можеш да захвърлиш реалността в ъгъла заедно с дрехите, които си носил през деня. Така де, стига наистина да можеш. Аз мога!


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Всичко. Исках да съм всичко, което ми попаднеше пред погледа и въображението. Когато си малък или просто млад, всичко е възможно и постижимо. Номерът е да запазиш устрема, когато вече не си чак толкова наивно млад.

През годините съм искала да бъда художник (по възможност на комикси), барман в рок или джаз-клуб, автомобилен състезател, крадец, войник, полицай, рокзвезда, танцьорка, татуист, етнограф, археолог, лекар, учен, дори учител… Това последното все пак ми се случи, колкото да разбера, че действително понякога желанието е по-голямо от възможностите. Не е моето.

Като се замисля, май няма нещо, което да не съм искала да бъда.


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

С всичко гореизброено. С четене и писане тоест, което ми позволява да бъда каквато искам, където и когато искам, с когото искам. Писането е голяма магия – да знаете. Дава власт над цели вселени. Защо да играем на дребно?


С какво се занимаваш професионално?

Станах библиотекар всъщност. В библиотеката мога да бъда всичко мечтано и много друго в добавка. Май мога да бъда на практика всичко ☺


Как прекарваш свободното си време?

Най-често вкъщи. Обичам да съм си вкъщи!


Какво правиш в неделя?

На първо място – кафе. После всичко останало. Идеалният почивен ден? Навън вали от събота вечерта или дори от миналата седмица, вкъщи съм, по пижама, с книга, лаптопа и телевизор под ръка (да, обичам телевизията!), с чаша горещо кафе, победила вечната необходимост да изям нещо, с която от години се боря по-отчаяно, отколкото Яков се е борил с Ангела. Засега – с променлив успех, което е повече от очевидно в последните години ☺.

А телефонът мълчи. Обичам телефонът да мълчи!


Какви хобита имаш?

Писането и четенето на първо място, разбира се. Те са ми и хоби, и работа, и страст, и въздух. Всичко! После… обичам да рисувам. В следващия си живот съм си наумила да бъда най-великия художник. Така де. Както казах, да мислим мащабно, а?!

А, да. Обичам да бродирам гоблени.


Какво те вдъхновява?

Хората. Обичам да ги наблюдавам, да крада идеи от тях.


Защо във Видин?

Карма! Не знам защо. Опитвала съм се да бъде друг град – не се получи, така че в крайна сметка от 20 години вече съм си тук.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Трудно. Все по-често ми се налага да демонстрирам отявлено мъжка енергия, ако изобщо можем да говорим за мъжка и женска такава. Просто ми се налага да съм силна до наглост понякога, да воювам като уличен боец, когато просто ми се иска да седна с чаша кафе и да оставя другите да се справят както могат и искат.


Коя е последната ти мисъл вечер?

Често пъти вечер, особено ако мъжът ми е на път (той е международен шофьор), децата идват при мен в леглото и заспиват от двете ми страни. Ето тогава, докато гледам любимия им анимационен канал, а те се унасят и слушам дишането им, точно като в една реклама, си мисля… „Така звучи щастието!”.


Как завършваш един ползотворен ден?

Start-меню -> Изключване

В идеалния ползотворен ден съм успяла да напиша нещо добро. Разбира се, наред с това съм успяла да отида на работа, да свърша това-онова вкъщи, да обърна внимание на децата…

И тъй като от години почти не пиша на ръка (което много ми липсва), лаптопът ми е най-ценното притежание. Личната ми съкровищница.

След което неизменно отивам в стаята при децата, за да си припомня как звучеше щастието ☺.


„ТЯ във Видин“ представя активните жени на Видин и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова, Никол Крумова, Ели Емилова и Мария Петрова.

ТЯ във Видин е на 2-ри ноември (вторник) от 17ч ОНЛАЙН на страницата на ТЯ във Видин.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.



Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч и Видин.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

70 views0 comments
bottom of page