top of page

Активните жени на Видин: Запознай се с Моника Боянова

Updated: Jan 12, 2022

Годината за „ТЯ във ВИДИН“ ще бъде открита с онлайн събитие на 18-ти януари. На него ще ви срещнем с Моника Боянова - жена, която много хора от Видин познават като акушерка и социален работник, но и като талантлив художник. Тя е емоционална и чувствителна, лесно ранима и много даваща. Превратностите на живота я свързват с новородени, с подрастващи, със самотни възрастни хора… Житейските съдби и природата са нейното вдъхновение за чудесните картини, които създава!



С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Всяка сутрин ставам рано - кафе в моя офис или ако имам възможност в моето любимо кафене „Коко Бонго”. Там пия любимото си френско кафе Ришар. Нахвърлям в тефтера си задачите за деня - първо служебните и после личните.

И така започва работният ден.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Както повечето момичета в детска възраст, исках да стана лекарка. След това - да стана художник. От дете съм рисувала навсякъде - на вратата на детската стая, на старата селска каручка бях нарисувала конче. Прерисувах от модните списания различни модели - предимно жени, принцеси и т.н. След това ме приеха в първата художествена паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - Видин с преподавател и класен ръководител г-н Веселин Нацин – известно име сред видинските художници.


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

В крайна сметка не ме приеха във Великотърновския университет, където кандидатствах с рисуване и толкова болезнено преживях това разочарование, че прибрах стативи, бои и платна и казах „край!”.

Започнах да се готвя за изпити по медицина и станах акушерка. Това бе моето призвание и точно тази работа ми носеше най-голямо удовлетворение. Между другото завърших и специалност „Социална педагогика” в СУ „Св. Климент Охридски”. 10 години работих в социалната сфера в Отдел „Закрила на детето” към ДСП- Видин - една голяма школа за мен - за човешките взаимоотношения, съдби и прилагането на ЗЗД.

През 2014-та година настъпиха големи промени в личен план и реших да направя нещо различно, и в професионален план - заминах в Германия, където работих една година като медицинска сестра в интензивен сектор за палиативна грижа на тежко болни пациенти. Доказах за себе си, че мога да се справя и с това! Бях решила, че една година в чужбина ми е достатъчна – за мен и моето семейство.



С какво се занимаваш професионално?

Върнах се в България и започнах отново в АГО при МБАЛ „Св. Петка” - Видин, където работих до закриването на отделението. От края на август 2020-та година и до настоящия момент, работя като координатор в Център Домашни грижи - Видин, по проект към БЧК.

Така се преплитат тези мои професии - и ако в началото полагах грижи за най-малкия човек – новороденото, сега се грижа за най-възрастните и самотни хора.


Как прекарваш свободното си време?

Свободно време имам все по-малко, особено откакто започнах работа в БЧК, но когато имам някакво време, рисувам или съм в цветната градина на село.


Какво правиш в неделя?

Неделята е моя ден. Сутрин не бързам. Пия кафе в „Коко Бонго” и след това рисувам.


Какво е твоето хоби?

Моето хоби е рисуването. Към него се завърнах съзнателно от 2014-та. Рисувах много, имах повече свободно време, работейки на смени в болницата. Направих си страничка във ФБ, където качвах моите картини. В скромния си творчески път имам две изложби, които организирах благодарение на мои приятели. Първата бе открита на 24.09.2015 г., а втората на 14.03.2018 г. във гр. Видин. Взех участие с моите картини в три пленера, организирани от ИТИС Фестивал „Изкуство и култура” - Артур в гр. Видин, Враца и Русе.

Другото ми хоби е градинарството. Обожавам да засаждам цветя, да ги виждам как растат и се отблагодаряват за грижите ми с прекрасни цветове. Имам прекрасна цветна и зеленчукова градина ☺.


Какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме много неща: откривам красотата навсякъде - в красивата природа, която ни заобикаля, в дребните нещица от живота, в красивата човешка душа. Аз съм много емоционален и чувствителен човек. Лесно раним и много даващ.


Защо Видин?

Тук съм родена, тук прекарах едно прекрасно детство, тук създадох семейство и отгледах детето си. Тук са моите родители.

Не съм посетила прекалено много страни по света. Била съм в Италия, Германия, Чехия, Хърватска, Румъния, Сърбия, Гърция. Да, всяка от тях има своите красоти и природни забележителности, но винаги се връщам у дома – в България, във Видин, където се чувствам най-спокойна и завършена!


Как насочваш женската енергия в работата си?

И аз не зная точно как. По природа съм работохолик. Намирам сили и давам всичко от себе си. Или върша една работа както трябва, или не се захващам. Смятам, че в основата на всичко е любовта и желанието - любов към себе си, към семейството и работата. Работя много, върша и мисля за много неща едновременно, гледам да съм в час с всичко и да не изпусна нещо. Трудно е, но някак си го правя. Да, с цената на много труд и в края на деня понякога съм на ръба на силите си, но се чувствам удовлетворена от свършената работа.


Коя е последната ти мисъл вечер?

Правя равносметка на преминалия ден и мислено нахвърлям задачите за следващия. Обадила съм се на всички мои близки – зная, че са добре и тогава съм спокойна.


Как завършваш един ползотворен ден?

Изморена, но удовлетворена от свършеното. Задължително приготвям вечеря с чаша хубаво вино и ако имам муза и душевно спокойствие - рисувам! Времето минава неусетно. И шоколад… знам, че не трябва и е късно, но ми е любим ☺

Късно вечер - хубав филм.


„ТЯ във Видин“ представя активните жени на Видин и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова и Ели Емилова.

ТЯ във Видин е на 18-ти януари (вторник) от 17:30ч ОНЛАЙН.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.



Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч и Видин.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

599 views0 comments
bottom of page