top of page

Активните жени на Видин: Запознай се с Мадлен Аспарухова

На първото издание на ТЯ във Видин за 2021 година Ви срещаме с Мадлен Аспарухова, експерт „Връзки с обществеността“ в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин, млада и талантлива авторка на поезия и проза, призната наскоро за най-добър разказвач с награда от конкурса "Най-добър разказвач", обикновено е с книга в ръка и обича розовото….


Мадлен Аспарухова, снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Кафе. Кафе. Кафе. Сутрините са любимата ми част от деня и предпочитам да се събудя по-рано, но да ги прекарам както трябва – правя си чаша горещо кафе, пускам си някоя любима песен и отделям няколко минути да наблюдавам как кварталът се събужда.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Първата ми мечта свързана с професионална реализация бе да преподавам. Спомням си, че бях много впечатлена от учителките в детската градина и исках да съм като тях. Редях едни плюшени играчки на леглото, взимах някоя книга и им говорех разни измислици, изпитвах ги, даже си водех бележки с оценките, отсъствията и т.н. Това беше мечтата ми до първи-втори клас. След това написах първото си стихотворение и вече исках бъда само и единствено писателка.

Аз все още искам да стана писателка, като порасна.


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

Открих своята специалност много късно (седмица или две преди предварителния писмен изпит). Една вечер прочетох описанието на „Връзки с обществеността” в сайта на Софийския университет и веднага си я познах.

Оказах се права – това наистина беше една разкошна специалност с много шантави преподаватели, страхотни дисциплини (добре, де - повечето) и разкошни колеги. А пък от досега ми с администрацията на Факултета по журналистика се сдобих с няколко забавни истории за разказване и прилично каляване на нервите.С какво се занимаваш професионално?

Работя като „Експерт, връзки с обществеността” на най-хубавото място в града (и във всеки град) – в Библиотеката. Поддържам социалните мрежи на Библиотеката, изработвам графични проекти, пиша различни текстове, а понякога се случва и да давам зор (това, разбира се, в кръга на шегата).

Истината е, че цял живот ще съм благодарна на Десислава Иванова за предоставената възможност да работя в Библиотеката, защото тази работа е като една сбъдната мечта, която дори не съм знаела, че имам. Понякога се случва да се ядосам за нещо дребно, но след това си припомням, че работя в библиотека – на свещеното място с толкова много книги – и бързо ми минава.


Как прекарваш свободното си време?

Обичам да гледам филми, да чета, да пиша, да слушам музика, да се виждам с приятелите си – нормалните неща за един млад човек.

Е, понякога си позволявам да се отдам на интровертната си страна и да прекарам цял ден по пижама с книга в ръка или пред някой хубав сериал. От време на време имам нужда от такова презареждане.


Какво правиш в неделя?

Довършвам някои задачи, ако съм изостанала, отделям време за семейството и често си правя план за предстоящата седмица. Ако нямам конкретни планове или уговорки с приятели, мога да си позволя един от онези дни от предходния въпрос и да не правя нищо ползотворно.


Какви хобита имаш?

Писането и четенето са моите хобита. Както е казал Марк Твен: „Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш.” Та при мен се получи така – на работа пиша и чета, а в свободното си време отново пиша и чета. Просто пиша и чета различни текстове в различните части на денонощието.

По едно време бях решила, че ще превърна готварството в свое хоби и известен период експериментирах с разни рецепти, но за момента този план е в застой, кухнята е в безопасност и не си търся ново хоби.Какво те вдъхновява?

Всичко може да ме вдъхнови – някоя житейска ситуация, нечия реплика, нещо преживяно. Случвало се е да ме вдъхнови нещо, което няма нищо общо с мен. Един от най-новите ми разкази – „Копринени жерави“ е вдъхновен от шала, който Наоми Уотс носеше в един филм. На нейния шал няма жерави, даже не знам дали има някакви орнаменти, но ме накара да се замисля какво би било, ако нещо толкова дребно като шал означава толкова много за главната ми героиня, че да реши съдбата ѝ. В разказа тя открива отдавна загубения си шал из вещите на своя бивш любим и така разбира, че той все още я обича.

Ако мога да парафразирам популярната фраза: „Светът е голям и вдъхновение дебне отвсякъде.”


Защо във Видин?

Когато започнах втория семестър на четвърти курс, се запитах къде се виждам след 5 години. Отговорът дойде от само себе си. Няколко месеца по-късно опаковах багажа си, върнах се във Видин и, противно на това, което ми казваха много хора, не съжалявам дори за миг. С ръка на сърцето мога да кажа, че да се върна във Видин беше едно от най-добрите решения в живота ми. Хубави неща се случват, когато човек следва интуицията си.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Ще прозвучи клиширано, но и аз като Одри Хепбърн вярвам в розовото. Имам един розов тефтер, в който записвам всичките си задачи и който постоянно върви с мен. Преди време бях разлепила едни розови листчета във формата на сърца на монитора си на работа. Мисля, че женското е именно в такива дребни детайли, които показват, че правиш нещо с внимание и желание.Коя е последната ти мисъл вечер?

Това може да прозвучи странно, но истината е, че преди да заспя обичам да си припомням деня и да си избирам най-хубавото нещо, което ми се е случило. Нещата наистина варират – понякога най-хубавото нещо е, че съм се срещнала с добра приятелка, понякога е новината за някоя награда, понякога е поканата за участие в „Тя във… Видин”.


Как завършваш един ползотворен ден?

Не по-различно от всеки обикновен ден. Ако се е случило нещо наистина много хубаво или съм доволна от нещо постигнато, купувам нещо сладичко, с което да се почерпим вкъщи.


Потопи се в творчеството на Мадлен тук и тук.


„ТЯ във Видин“ представя активните жени на Видин и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова, Никол Крумова и Ели Емилова.


ТЯ във Видин е на 18-ти май (вторник) от 17:45ч в БиблиоПоща - крайдунавски парк. Вход свободен!

Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана. Идеята зад събитията ТЯ в …™ е да се даде платформа на жените, които всеки ден правят невероятни неща в своя град, но не са известни на широката общественост.Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.
189 views0 comments

Comments


bottom of page