top of page

Активните жени на Видин: Запознай се с Лора Асенова

На юнското издание на ТЯ във Видин представяме Лора Асенова- солистка в ансамбъл за народни песни и танци, вокален педагог в школа по народно пеене и солистка на оркестър “Видин”. С любов към народния фолклор разказва за каузата си да търси и съхранява автентични народни песни от видинския регион и да ги предава на талантливите си ученици.


Лора Асенова, снимка Марио Бондоков

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Винаги започвам деня си с мисълта, че деня ми ще бъде ползотворен, изпълнен с позитивна енергия и много усмивки.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Винаги съм искала да пея. На шест години започнах да ходя на уроци по народно пеене и това за мен беше най–вълнуващото преживяване. Моята преподавателка Живка Сливенова и моите родители запалиха пламъчето на любовта към народната песен и най–голямата ми мечта беше да стана народна певица.


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

Щастлива съм, че сбъднах детската си мечта и се занимавам с това, което винаги съм искала, а именно да пея. Занимавам се и с преподавателска дейност и се радвам, че съдбата ми даде този шанс, защото това отключи у мен емоции и трепети, които не бях усещала. Моята кауза е да търся и съхранявам автентични народни песни от нашия регион и да ги предавам на моите талантливи ученици.



С какво се занимаваш професионално?

Солистка съм в Ансамбъл за народни песни и танци ,,Дунав”,

вокален педагог в школата по народно пеене към читалище ,,Цвят” и

солист на орк. „Видин”.



Как прекарваш свободното си време?

Свободното си време обичам да прекарвам със семейството си и с приятели.


Какво правиш в неделя?

Най–често неделя е времето за домакинска работа, за излежаване на дивана и почивка. Време за презареждане и подготовка за предстоящата седмица. Случва се и да съм на работа. ☺


Какви хобита имаш?

Обичам да колекционирам народни носии.


Какво те вдъхновява?

Много неща могат да ме вдъхновят. Вдъхновяват ме постиженията на моите ученици. Вдъхновява ме необятността на българския фолклор. Вдъхновяват ме положителните хора, усмихнатите лица, хубавата музика, любовта. Животът е вдъхновение и всичко в него може да ме вдъхнови.


Защо във Видин?

Камъкът си тежи на мястото.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Работата ми изисква много търпение и хармония. Стремя се винаги да цари позитивна енергия около мен. Животът е твърде кратък. Опитвам се да му се наслаждавам и да бъда по-добър, положителен и уравновесен човек. Надявам се, че предавам тази енергия и в работата си.


Коя е последната ти мисъл вечер?

Вечер заспивам с мисъл за задачите, които трябва да свърша на следващия ден.

Как завършваш един ползотворен ден?

С хубава вечеря, чаша вино и сладки приказки със семейството ми.


„ТЯ във Видин“ представя активните жени на Видин и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова, Никол Крумова и Ели Емилова.


ТЯ във Видин е на 15-ти юни (вторник) от 17:45ч в БиблиоПоща - крайдунавски парк. Вход свободен!

 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.



Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

854 views0 comments
bottom of page