top of page

Активните жени на Видин: Запознай се с Хризантема Младенова

Хризантема Младенова има разнообразен опит в широк спектър от области, включително образование, предприемачество, медии и други. Като активна жена от град Видин, създава сдружение с нестопанска цел - Енергиен и духовен център “Хризантема”. Мотото на центъра е „Направи добро!” и се превръща в проводник на редица доброволчески каузи, за които ще чуем повече на предстоящата ни срещата с нея. Хризантема Младенова определя себе си като спокоен, вярващ, добронамерен и позитивен човек.


Снимка: личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Започвам деня с благодарност към Бог /тази вселенска сила, от която произлиза всичко/ за това, че се будя и днес жива и здрава и отправям благодарствена молитва за добруването на цялото човечество, за хората в България, във Видин, за членовете на семейството ми и за мен самата. Това са моите 7 минути медитация под формата на молитва, през които отправям своите послания към духовния свят и Вселената и се подготвям за деня.

След което пия кафе, зареждам се превантивно с необходимите хранителни добавки, преглеждам задачите си за деня и тръгвам на работа.


Каква искаше да станеш, като пораснеш? Когато бях малка исках да стана естрадна певица. По цял ден пеех с импровизиран микрофон на стъпалата на къщата на село Антимово, където израснах до 8-ми клас. Спомням си, че ходех на училищни екскурзии и винаги ме канеха да пея пред публика. С удоволствие изпълнявах песните на Лили Иванова, които обожавам и до днес. Междувременно след завършване на средното си образование кандидатствах в естрадния отдел към Консерваторията в София. Минах първия изпит успешно, но следващите изпити съвпадаха с тези в Педагогическия институт в гр. Плевен, който всъщност избрах и завърших през 1985 г., а през 1989 г. и ВПИ ,,Неофит Рилски” в гр. Благоевград със специалност „Начална педагогика”. Въпреки, че се отказах от естрадата, в годините 1986-89 пеех в състав за политически песни към Младежкия дом във Видин и Камерен хор към читалище ,,Цвят” в същия град. По-късно продължих с музиката, като втора специалност в преподавателската ми дейност на учител в продължение на 10 години.

С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

В периода 1990-1996 г. бях управител на семеен ресторант под наем с името ,,Еделвайс”. Прекрасни спомени, всяка вечер в него звучеше оркестър с жива музика, правеха се тържества, беше изключително весело!

През 2008-ма г.се включих в семейния строителен бизнес. Построихме кооперация на стопански начала и с кредит, който изплащаме и до днес. Кооперацията включва жилища за нас и за други хора, както и помещения за административни цели. Участвах активно в проектирането на сградата заедно с архитект Ценка Джотолова и през 2015-та г. спечелихме трета награда в конкурса ,,Сграда на годината”.

Реших да обособя едно място за мен на партера на същата кооперация с цел духовна дейност. Нарекох го Енергиен и духовен център ,,Хризантема”. Регистрирах Сдружение с нестопанска цел, на което съм Председател. В Сдружението работят няколко доброволци под мотото ,,Направи добро”. От акумулирани дарения, членски внос и семейни средства помагаме на хора в нужда, институции, училища, църкви, читалища и др. Подпомогнали сме няколко пъти с хранителни продукти и дрехи дома за сираци на Отец Иван в с. Якимово, общ. Монтана, хора в неравностойно положение, Болницата за активно лечение ,,Света Петка” в гр. Видин, Храм паметник ,,Свети Димитър” в гр. Видин, Църквата ,,Свети Георги” в село Антимово и Народно читалище ,,Развитие” в същото село. Подмогнахме Видинска епархия при облагородяване на уникалния Албутински скален манастир в близост до с. Градец.

В център ,,Хризантема” организираме и провеждаме духовни беседи, чиято цел е образователно, духовно и личностно развитие. Човек живее в хармония и е щастлив, единствено когато развива материалното и духовното у себе си в баланс.

С какво се занимаваш професионално?

От 1999-та г. и до днес работя в медии: първоначално в Радио „Бъдин” и Радио „Ведерник” /които вече не са в ефир/, а понастоящем в Радио „Енерджи”, „Авторадио” и Телевизия Видин - сключвам договори за реклама и пиша текстове за реклами. Занимавам се и със застраховане към ЗПО „Алианц България”, където през 2009-та г. завърших Алианц Академия и бях няколко години мениджър екип.


Снима: личен архив

Как прекарваш свободното си време? През свободното време обичам да чета духовна литература, да се разхождам сред природата с малкото ни кученце Поки - померанче, да слушам музика и разбира се да се занимавам с астрология.


Какво правиш в неделя? Ходя на църква, разхождам се, срещам се с приятели, понякога ходя на масаж или в родното ми село. Там имам градина, в която отглеждам зеленчуци.





Какви хобита имаш?

Моето хоби е астрологията. Като една търсеща личност, жадна за знания, през 2013-та г. моят духовен път ме отведе до астрологията. От 30-та си годишнина се интересувам от езотерика, от мистика и така през 2016-та г. завърших 3-годишен професионален курс на обучение по астрология към БААС гр. София в класа на Кирил Стойчев, за което съм изключително благодарна! Сега разбирам, че с астрологичните консултации, които давам, помагат на хората да открият нови неща за себе си, да получат отговори на въпроси като: каква е мисията на човек в живота, каква е неговата карма, кои са подходящите партньори в личен и професионален план, подходящо кариерно развитие, любов, брак и др. и как да живеят по-хармонично.


Какво те вдъхновява? Вярата в Бог, духовната литература, срещите с интелигентни, творчески и ерудирани хора, красотите на България...


Защо във Видин? Защото ,,камъкът си тежи на мястото” …. е казал народът….

Родена съм във Видин и винаги съм искала да се реализирам в родния град. Защото,вярвам, че Видин един ден ще стане едно много по-добро място за живеене! Видин има много добър климат, плодородна земя, трудолюбиви и предприемчиви хора, богата история, добро разположение, намира се на две граници, имаме река Дунав и Дунав мост 2, свързващ по суша България с други европейски страни. Във Видин и около него има няколко минерални извора, които чакат загрижен инвеститор, за да ги превърне в лечебни СПА центрове. Строи се нова фабрика за производство на олио и майонеза. Много транспортни фирми отварят офиси и бази в нашия град. Всичко това предполага нови работни места, по-добри условия на труд и живот. Смятам,че Видин има потенциал, който да развива. Усеща се напоследък, много видински семейства започват да се връщат от чужбина и да намират работа в родния град. И най-вече, тук е моето семейство, приятели, колеги, хората с които общувам и на които мога да бъда полезна.


Снимка: личен архив

Как насочваш женската енергия в работата си? Влагам в работата си сърце, душа, енергия и ентусиазъм.


Коя е последната ти мисъл вечер?

Благодаря с молитва! За всичко което имам, за предизвикателствата, за победите и реализираните мечти!


Как завършваш един ползотворен ден? С книга в ръка и понякога и с по едно малко…!


 

ТЯ във Видин деветнадесето издание ще се проведе на на 24-и

януари от 17:30 в лоби бар на хотел Дунав, гр. Видин.


ТЯ във Видин представя активните жени на Видин и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието е част от мрежата на "ТЯ в България" към фондация "Екатерина Каравелова" и се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова, Ева Маринова, Жасмина Цветанова и Ясмина Витанова.


 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"



434 views0 comments
bottom of page