top of page

Активните жени на Видин: Запознай се с Ели Цветанова

Updated: Aug 13, 2021

И ето, че дойде време за седмото издание на "Тя във Видин"! То е по-различно, защото е посветено на доброволчеството. Ще ви срещнем не с две, а с пет дами от инициативната група СМЕ.БГ, обединени от една обща кауза! Ели Цветанова е икономист по професия, в частност счетоводител, а по призвание е учител и преподава икономически дисциплини. Споделя, че да бъде учител за нея е начин на живот, но намира време и да подкрепя много каузи, с които привлича вниманието на своите съграждани към различни теми. Ето какво споделя тя:


С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Какво ли ще ми донесе този ден?! Очаквам да остави някаква хубава следа в живота ми, дори и да е напрегнат и динамичен. Сякаш краят на деня ми е по-интересен от утрото, защото вече се е случил ☺


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Явно съм искала да стана учителка. Така твърдеше майка ми, която е наблюдавала игрите с куклите в детството. Силно е било желанието ми да ги науча да пишат и да отговарят на въпроси. Следвала съм добрият модел от моите първи детски учителки и най-вече на първата ми учителка, която ме научи да чета и пиша.


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

Първо станах дипломиран икономист, но сбъднах детската си мечта да стана учител. Още като се записвах в икономическия университет в София, посочих и специализация „Педагогика”. Успях да съчетая двете специалности. Сега по професия съм икономист, в частност счетоводител, а по призвание съм учител по икономически дисциплини /естествено по счетоводство ☺ и още други предмети в областта на икономиката/.


С какво се занимаваш професионално?

Учителствам! Уча се! И цял живот ще се уча. В днешно време да си учител в гимназиална степен, значи да влезеш в ролята на преподавател, ментор, консултант, психолог, закрилник, общественик, родител!, изповедник, „първа помощ”, екскурзовод и …..откривател на скрити таланти ☺. Това коства много време и себеотдаване. Но определено обогатява и носи удовлетворение.


Как прекарваш свободното си време?

Когато „ваканцувам” - не мързелувам! Обичам да планирам времето си и смело мога да кажа, че го управлявам по най-добрия начин. Редувам домакински задължения със срещи с приятели и колеги, търся и архивирам всякакви материали, които биха ми послужили в даден момент, за да не губя излишно време по-нататък. Наскоро открих, че ми е интересно да бъда в ролята на „дребен земеделски производител” и преоткривам здравословното хранене със собственоръчно отгледани продукти. Някой му казват агро-фитнес, но минава и за агро-туризъм ☺. А после разпускам с всичко българско – музика, книги и сериали.


Какво правиш в неделя?

Довършвам недовършеното от изтеклата седмица и планирам следващата. Обикновено съм у дома. През последните осем месеца пътувам по-често, за да видя първородната внучка Зорница, което е най-прелестното дете на света!


Какви хобита имаш?

Обожавам пътуванията! Познавам отлично България. Имах възможност да пътувам и в много европейски страни. От всякъде имам сувенири, но за мен на първо място си остават преживяванията! Имам и горчиви спомени, но те ме научиха как да се справям с проблемите и трудностите, как да пазя себе си и хората, с които пътувам, да се вглеждам в детайлите и да оценявам всяка минута.


Какво те вдъхновява?

Нарочните и случайните срещи и споделеното време с различни хора. Работя сред младежи и може би това ме зарежда с енергия. Попадам в неповторими ситуации и когато те приключат успешно, това ме вдъхновява да продължа в същата посока. А ако нещо не се е получило по най-добрия начин, то явно има други посоки и аз ги търся, докато не ги намеря!


Защо във Видин?

Корените ми са тук! И крилете ми са тук! Значи добре съм дошла на този свят точно тук, а и размаханите криле са ме приземили успешно точно тук – във ВИДИН!

*Добрите родители дават на децата си корени и криле. Корени, за да знаят къде е домът им, и криле, за да летят надалеч и да правят онова, на което са били научени. Бети Б. Янгс, из „Пилешка супа за душата”

Как насочваш женската енергия в работата си?

Естеството на работата ми изисква да уча, понякога да поучавам, да напътствам и да бъда добър пример за младите хора. Това е доста отговорно и задължаващо, но за мен е начин на живот. Имам щастието да се включвам в различни каузи, с което да заостря вниманието на моите съграждани по различни теми. Реакциите не винаги са еднозначни, но за мен са важни резултатите. Помисли добро, твори добро и добро ще видиш!


Коя е последната ти мисъл вечер?

Как се справих днес? Ако имах още малко време, можеше да стане и по-добре! Летвата е високо вдигната, но не е непреодолима. Има и още дни, например утрешния ☺


Как завършваш един ползотворен ден?

Усмихвам се, припомням си всеки детайл, който който ми е предизвикал усмивката и все си казвам по-полека…, забави… забави…, не бързай, но не би…„ТЯ във Видин“ представя активните жени на Видин и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова, Никол Крумова, Ели Емилова и Мария Петрова.

ТЯ във Видин е на 17-ти август (вторник) от 17:45ч в БиблиоПоща - крайдунавски парк. Вход свободен!
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

267 views0 comments

Comments


bottom of page