top of page

Активните жени на Видин: Запознай се с Анна Саакян

Updated: Mar 9, 2022

На мартенското издание на „ТЯ във ВИДИН“ ще ви срещнем с Анна Саакян - арменка по рождение. Преди почти 30 години семейството й, с две невръстни дъщери тогава, се премества от Ереван във Видин. Не съжалява за избора си и успява да се адаптира към условията на живот у нас. Съпругът й стартира малък семеен бизнес, тя го подкрепя безрезервно и го допълва благодарение на бижутата, които изработва – нежни, красиви, уникални и неповторими! Обожава природата и се вдъхновява от нея.


С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Всяка нова сутрин е дар от Бога за света и в частност и за моето семейство. Ето защо денят ми започва с благодарствена молитва към нашия Господ Исус Христос. После общувам и пия кафе с майка ми, сестра ми и братята ми по скайп.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Родена съм в Армения. Детството и младостта ми са минали в гр. Ереван. Завършила съм с отличие училище и после технически университет. Като тийнейджър имах амбиции да направя света по-добро място. Исках да стана философ, учител, психотерапевт… Е, не станах нито едно от тези, но пък в крайна сметка и двете ни дъщери завършиха Философски факултет на Софийски университет, а голямата ни дъщеря е учител ☺


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

В крайна сметка станах инженер конструктор на електронна изчислителна техника. Паралелно с моята основна професия учих и медицинска кибернетика. Запознах се с бъдещия си съпруг на работата, създадохме семейство и имаме две дъщери.

С какво се занимаваш професионално?

Когато заживяхме във Видин, имахме известни трудности, включително и езикова бариера. Постепенно съпругът ми започна собствен малък бизнес в сферата на търговията. Това ни помогна да оцелеем в чуждата земя, която ни посрещна гостоприемно и топло. Сега работим заедно.


Как прекарваш свободното си време?

Ежедневието ни е еднообразно, но не е скучно. По-голямата част от свободното си време посвещавам на хобито си (правя бижута от полимерна глина). Разгледайте ги ТУК. Основно се уча от YouTube, гледам от природата, мисля и създавам нови неща.


Какво правиш в неделя?

През почивните дни, ако сме вкъщи и нямаме гости, със съпруга ми вършим домакинска работа. Живеем в близко до Видин село, имаме малко земеделско стопанство и двор с много цветя. А това изисква време и грижи ☺

Какви хобита имаш?

Изработвам бижута от полимерна глина – обеци, гривни, колиета. Голяма част от тях имат „сезонен” характер, защото обожавам да пресъздавам вида и дори вкуса на плодовете като кайсия, ябълка, грозде и др., както и мириса на цветята ☺. Когато участвам на изложения, наблюдавам лицата на клиентите и се радвам, че се спират да ги разгледат, защото наистина са различни и уникални.

Какво те вдъхновява?

Красотата в различните си проявления може да ме удиви, да ме вдъхнови, да предизвика възхита. Обичам природата, харесвам хубава литература, живопис, музика, архитектура... Но най вече ме вдъхновява учението на Исус Христос и неговия морален живот, към който и аз като всеки християнин се стремя.


Защо във Видин?

След разпадането на Съветския съюз и двамата останахме безработни като инженери, но тъй като съпругът ми също е преводач с английски език, започна да води групи туристи в чужбина. Той хареса България и през 1994 г. се преместихме във Видин, където вече живееха негови близки. Изобщо не съжаляваме за избора, който направихме!

Как насочваш женската енергия в работата си?

Да създаваш бижута не е лесна работа. Влагам цялото си въображение и усет към цветовете, които ни дарява природата. „Копирам” я, за да създам неповторими и изящни бижута за дами – ценители на красотата.


Коя е последната ти мисъл вечер?

Успяхме ли да отговорим на търсенето на клиентите? Какво ново да предложим? Какво ще ни донесе следващия ден?


Как завършваш един ползотворен ден?

Удовлетворена съм, когато мога да завърша деня с благодарност към Бог и чиста съвест.

---


„ТЯ във Видин“ представя активните жени на Видин и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова и Ели Емилова.

ТЯ във Видин е на 10-ти март (четвъртък) от 17:30ч ОНЛАЙН.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.



Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч и Видин.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

190 views0 comments
bottom of page