top of page

Активните жени на Варна: Запознай се с Дияна Дянкова

На първото издание на „Тя във Варна“ за 2022 г ви срещаме с Дияна Дянкова. Живее и работи във Варна. Магистър по приложна психология, магистър по специална педагогика – диагностика и корекция на комуникативни нарушения. Има самостоятелна практика като психолог и логопед повече от петнадесет години. Работи в сферата на психологическото консултиране на деца, възрастни и семейства. Осъществява консултации при проблеми в развитието и поведението, разстройства от аутистичния спектър, нарушения на говора, други дефицити в когнитивното и социалното развитие.

През 2009 година става директор на първия Център за настаняване от семеен тип във Варна и в България. От тогава, вече дванадесет години управлява Комплекс за социални услуги за деца и младежи към община Варна. Това е денонощна социална услуга. Състои се от осем Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с множество увреждания и без увреждания, всеки от които за четиринадесет деца и младежи или общо сто и осем места. В тези центрове работят обучени специалисти, целта на които е да се опитат да заместят липсващата семейна среда на децата.

Кафе или чай пиеш сутрин ?

Най-често пия кафе сутрин. Обичам и чай. Обикновено зелен или билков и го пия през

останалото време от деня.

Каква искаше да станеш, като порастнеш ?

Певица :)


А с какво започна да се занимаваш в крайна сметка ?

Завърших психология във Варненски свободен университет. Няколко години по-късно записах втора магистратура – Специална педагогика в Шуменски университет. Сега съм психолог и логопед в кабинет и от 2009 година- Директор на Център за настаняване от семеен тип и Комплекс за социални услуги за деца и младежи към Община Варна.

Какво правиш в Неделя ( какви хобита имаш) ?

Палачинки.

Отделям време за себе си и моето семейство. Обичам разходки сред природата. Срещам се с приятели. Ходя на театър, концерти. Чета. Какво те вдъхновява ?

Музиката. Любовта. Природата. Работата ми също.

Защо във Варна ?

Варна е моят роден град. Харесвам го. Тук е моето семейство, приятелите ми.


Как насочваш женската енергия в работата си ?

Не съм мислила за женска или мъжка енергия в работата. Аз обичам моята работа. Влагам цялата си енергия, опитвам се да давам максимума, на който съм способна и смятам, че ако всички хора го правят, светът ще е много хубаво място. Можем да променяме само себе си, останалото трябва да се научим да приемаме. Така ще постигаме хармония в живота си.

Какви трудности срещаш ?

Ще бъде несериозно ако кажа, че няма трудности. Преминавам през всяко препятствие, появило се в живота ми, като търся начин да го преодолея, трудностите - да ги разрешавам. Благодаря на хората, които ме подкрепят в тези моменти, защото без тях не бих могла да се справя с всичко.

В работата ми най-тежките изпитания са загубата на живот. Преодолявам ги със смирение.

Кое е последната ти мисъл вечер ?

Нямам „последна“ мисъл. Обикновено благодаря. Нещо като молитва към Бог. Благодаря за онова, което съм, което имам. Моля се моите близки и любими хора да са здрави.

Любима фраза/ девиз/ мото ?

Ще цитирам една мисъл на шотландският писател и драматург, автор на „Питър Пан“ Джеймс Матю Бари:

„Ако имаш любов, не се нуждаеш от нищо друго. Ако нямаш любов, няма значение какво друго имаш.“

---

ТЯ във Варна представя активните жени на Варна и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Мирослава Милева, Стелияна Тончевска, Гергана Христова и Радина Божкова.

ТЯ във Варна е на 25-ти януари (вторник) от 19ч в Социалната чайна.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.



Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.




304 views0 comments
bottom of page