top of page

Активните жени на Стара Загора: Запознай се със Златина Желева

На първото издание на ТЯ в Стара Загора за 2021 г. ви срещаме със Златина Желева - медицинска сестра, психолог и дула. Тя ни вдъхновява с неуморния си дух, с това, че не спира да се развива, усъвършенства и да пробва нови неща. Тя е олицетворение на жената – нежна, подкрепяща, даваща и разбираща. Посветена на хората, на това да им помага, да ги кара да се чувстват успешни и ценени.

Златина Желева, снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл, с която започваш деня?

Събуждането ми е свързано не с мисъл, а с действие – протягам се и се усмихвам. Следва благодарност – че и днес съм тук, имам планове, мечти и хора, които ме очакват. И лекичко си напомням, че дневната ми рутина е подредена стриктно във времето и ако искам да си открадна половин час за тренировка, е редно моментално да стана 😊


Каква искаше да станеш като пораснеш?

Нямам ясен детски спомен за конкретна професия, но баба ми разказва, че от невръстните си три години съм бърборила как ще бъда лекар и ще лекувам нея и дядо. Е, лекар не станах, но всичките ми дейности се въртят около здравето – във физически и психически план.


С какво се започна да се занимаваш в крайна сметка?

Това е най-сложният въпрос 😊 И сега, на прага на средната си възраст, се занимавам с различни неща и все отказвам да направя избор кое е водещото. Първата ми работа беше като медицинска сестра в Център за спешна медицинска помощ – място, от което научих много, изградих умения като състрадание, грижа, бързина при вземането на решения; видях огромна болка и неимоверна радост; срещнах хора, които е важно да бъдат в живота ти… Малко по малко животът ме заведе от полето на медицината в това на психологията. В момента работя като психолог в затвор – една любопитна, предизвикателна и нелека професия, в която дори мъничкият успех е повод за силно удовлетворение. Завършила съм обучителна програма по психотерапия към Психотерапевтичен институт по социална екология на личността ( ПИСЕЛ ).

За много семейства в града ни обаче не съм позната нито като медицински специалист, нито като психолог, а като консултант по кърмене – дейност, с която се занимавах като доброволец в продължение на дванайсет години. Отскоро започнах да гледам на кърменето като част от разпределението на семейните роли и взаимоотношения, малко повече в полето на психологията.

След раждането на децата ми интересът в областта на грижата за майките, бебетата и семействата в този така важен период от партньорския живот – посрещането на нов член на семейството, се затвърди и прибавих в палитрата на уменията си и това да бъда дула. Дулите сме обучени да оказваме подкрепа на жените и техните партньори както в периода на очакване на рожбите им, така и по време на раждането.

Едно от любимите ми занимания е да бъда лектор в различни училища за родители. Трябва да попитам баба дали пък не съм мечтала да бъда учителка 😉


Златина Желева, снимка личен архив

А в свободното си време?

Напоследък много обичам да готвя. За мен голямо предизвикателство е да сготвя така, че ястието да бъде одобрено от всички членове на семейството и едновременно с това да е пълноценно, полезно и балансирано.

Планината и усещането за простор, което ми дава, е откритието ми през последните четири години. Използвам всеки свободен ден, за да „избягам“ там, с любими хора. Да вървя, да слушам споделяния на приятел или самата да изливам душата си – това ми носи истинско преживяване за почивка, отмора и споделеност. Обичам също да танцувам и практикувам йога и с безкрайна радост се върнах отново в залата след като преболедувах covid-19 и цялото семейство се ваксинирахме. От година започнах да се предизвиквам с бягане – нещо, което ми е трудно и се налага да полагам доста усилия. Дори пробягах първия си „маратон“ – дистанция от 10 километра и половина!


Имаш ли усещане за мисия в живота си?

Да. Всичко, което правя, е насочено към грижа за достойнството на хората, към това да се усещат подкрепени, можещи, успяващи.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Това е един много интересен въпрос. На работното място, на което основно съм се посветила през последните осем години от живота си, женската енергия не е много изявена. Сигурна съм обаче, че мекотата, съпричастността, грижата, присъщи за жените, са изключително важни качества, на които лишените от свобода се учат чак когато влязат в затвора.


Какво човек никога не трябва да губи?

Мечтите, благодарността и усещането за смисъл, за това, че е полезен.


Златина Желева, снимка личен архив

Какво те вдъхновява?

Най-голямо вдъхновение получавам от разговорите с приятели, съмишленици и колеги. Хората са най-важното нещо в живота ми и чрез общуване се раждат както идеите ми, така и силата и смелостта да ги осъществя. Това последното с осъществяването понякога ми отнема доста време 😊


Коя е последната ти мисъл вечер?

„О, има толкова малко време до сутринта, заспивай бързо!“И, разбира се – благодарност за всичко, което ми се е случило през този ден. Благодаря за децата - че са тук, че са здрави.ТЯ в Стара Загора представя активните жени на Стара Загора и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Карина Азизян и Александра Ганова.


ТЯ в Стара Загора е на 30-ти юни (сряда) от 18:30ч в Къщата на Архитекта.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме, като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.
1,120 views0 comments

Comments


bottom of page