top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Невена Пачеджиева

През август „Тя в Пловдив“ продължава този летен сезон със свежо настроение и много вдъхновение! На 26-ти август ще се запознаем отблизо с Невена Пачеджиева, която представя себе си така:”Аз съм ландшафтен архитект, учител в Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия "Арх. Камен Петков", активист на тема градска среда, екология и нормалност. Каузата ми е мнението на специалистите да бъде зачитано, уважавано и изпълнявано. Това ще доведе до много по-безопасни, красиви и устойчиви населени места и дори политики.”

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

Зависи от деня – има такива, в които още с кафето се захващам и започвам да правя нещо, има и такива, в които всичко се случва мноооого бавно. Общо взето съм на мнение, че нещата не трябва да се правят с много напрежение, та гледам да правя това, което ме кара да се чувствам добре в момента.


С какво се занимаваш професионално?

Ландшафтен архитект и учител по парково строителство. Зелено :)

А в свободното си време?

Отново зависи от деня – понякога обичам да бездействам, друг път да работя по някои от задачите, които съм си измислила. Да обикалям града и да търся „издънки“, които публикувам в рубриката си #ДирекцияЗеленасистемавПловдив.

Защо в Пловдив?

Честно казано, нямах търпение да завърша и да се завърна тук. Компактен е, интересен е, би могъл да стане много по-добър град за живеене, но това явно сами ще трябва да си го направим.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

„Ти на мен ли ще ми обясняваш“ или синдрома на всичко-знаещият българин, на когото е трудно една млада жена да му обясни, че това, което прави, не е точно това, което би трябвало. Особено ясно го видях, когато ръководех група от 20тина работиници в Асеновград, с които поддържахме зелените площи в града и трябваше момиче на 26-7 години да им разяснява защо не трябва да се режат дърветата по този варварски начин.

Разкажи ни за един от проектите, върху които работиш в момента.

Пиша Наръчник за засаждане, поддържане и резитба на декоративни дървета в населените места. От дълго време се опитвам да се боря с ниското качество на озеленяване в България и покрай работата в Асеновград и преподавателската дейност, осъзнах, че имаме огромна нужда от съвременни учебници с добри схеми, модерни технологии, кратки описания и добри снимки. Следващата стъпка е Наръчник за храсти и цветя, Наръчник за тревни площи… :)


Какво те вдъхновява?

Намирам вдъхновение понякога в дребни и елементарни неща, друг път в постиженията на велики умове.


Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Женската енергия я свързвам с умението на жените да изчакваме, да не се предаваме пред краткотрайни загуби и да запазим сили да постигнем постепенна промяна.


Как завършваш един ползотворен ден?

Спокойна. Когато денят е бил ползотворен, има една специална енергия, която те кара да се отпуснеш и да празнуваш постигнатото.


ТЯ в Пловдив представя активните жени на Пловдив и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Вероника Йовчева, Елена Лулчева, Йоана Иванова, Катерина Чобанова, Жулиет Яркова и Стилиана Ралева.

ТЯ в Пловдив е на 26-ти юли (четвъртък) от 19ч в Wunderbær - Hills Beer Bar & Shop - ул. Бетовен 2.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.



Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.




520 views0 comments
bottom of page