top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Елизабет Портева

На първото издание на ТЯ в Пловдив за 2021 година Ви срещаме с Елизабет Портева енолог в семейна винарска изба. Тя е четвърто поколение винар, който следва и претворява българските традиции за произвеждане на максимално натурални, живи и неподправени вина от български сортове.


Елизабет Портева, снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

Колко ми е удобно в леглото ☺ после отварям очи и благодарствено си мисля „тук съм“ .. какво ще успея да свърша днес


С какво се занимаваш професионално?

Накратко правя вино. Или поне така се казва, предпочитам да приемем,че ние хората СЪтворяваме виното.Четвърто поколение винар съм и заедно със семейството ми възстановихме старата винарна на моя пра-дядо от 1936 г. – Bendida Winery, където вече 8 години се вихря. Философията ми е да работя с български местни сортове – предимно Рубин и Мавруд, характерни за региона на Пловдив, по възможно най-щадящ метод, без добавки и филтриране.

Завършила съм бакалавър и магистър като инженер-технолог с Технология на виното и пивото в УХТ, Пловдив. Специализирала съм в Нова Зеландия и България.

През 2006 г. създадохме първия винен клуб в Пловдив, с който се събираме и до днес на организирани дегустации с различни изби. Имаме малък винен бар в Капана - deGUSTOstation, където може да се насладите на чаша вино или бутилка.


Елизабет Портева, снимка личен архив

А в свободното си време?

Обичам природата, използвам възможността, че съм сред красивата Родопска яка и често я обикалям с моето куче. Обичам да чета, да танцувам, да пия вино и да размишлявам, да уча нови неща, да се предизвиквам, да пътувам из България и други страни.


Защо в Пловдив?

А къде другаде? Чак се стреснах! Пловдив е моят град – тук има магия, която не съм срещала никъде по света, има нещо което мощно те притегля, Пловдив е състояние на духа! Всеки ден пътувам до избата в Брестовица и обратно - не е имало и един път, в който като видя тепетата да не онемея. Обичам си страната, затова останах тук - осъзнато, въпреки всичко.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Истинско предизвикателство е да работя със семейството си. Сигурно в този момент най-добре ще ме разберат хора в същото положение. Разбира се безумието на законовите наредби, неподкрепата на държавата за продукт, който би трябвало да е едно от лицата на страната ни, немисленето за малките производители. Обучението в отрасла е по стар модел, без достатъчно практика и нова информация, като млад кадър доста трудно намираш реализация и приемствени знания. Условията в избата не са леки – тъмно, влажно и студено. За жена е тежка физическа дейност. Като сезонно производство стресът и умората се натрупват наведнъж със страшна сила. Бавното възвръщане на капитала, предвид че повечето вина отлежават години преди да се реализират. Несправедливостта с условията на търговците и трудността, която се създава изкуствено от силните и хитрите на деня в бранша.


Елизабет Портева, снимка личен архив

Разкажи ни за един от проектите, върху които работиш в момента.

Моята авторска серия вина by Elizabet в мини количества – натурални, ръчно направени, дива и биодинамична ферментация, следващи луната, без добавки, нефилтрирани – Самодива, Естествено пенливо, Ритуално вино и Лечебно вино с бъзак.

Една мечта, която сбъдвам всяка година е Ритуалното вино - събираме се и сътворяваме вино по стар български обичай, под звуците на гайди, ронкано на ръце, мачкано с крака, заредено с енергия и трепетни вълнения. С него мисията ми е тази традиция да остане жива, а хората, които го пият да носят това чувство в себе си. Добре дошли сте да се включите – в началото на септември!



Какво те вдъхновява?

Най- вдъхновена се чуствам сред природата - топлото галещо слънце, сияйнта луна, нежния вятър, танцуващите листа, Родопите, гайдите, сбирките със съмишленици. Много ме вдъхновяват хора, които имат смелостта да правят това, което истински желаят от сърце, без значение колко невъзможно изглежда, както и хора, които пазят българския дух и култура. Вдъхновява ме честността.



Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

В световен мащаб тази професия се практикува повече от мъже, но намирам женската енергия за изключително ценна в процеса. Наложи ми се веднага след като завърших университета да стартираме винарната и да я поема без никакъв съществен опит, трябваше да взимам решения, в които не бях съвсем сигурна и мисля, че именно женската интуиция ми помага много.

Виното е същевременно и природа, и наука, но и човешко влияние. Трябва да се полагат много грижи за готовото вино. И то има нужда да чуе добра дума, да му попееш, да помълчиш с него, да погалиш бъчвата, да й нашепнеш своите тайни, а най-важното е да можеш да чуеш и нейните. Другото женско оръжие е усета и рецепторите, които научно е доказано, че са по-силни от мъжките, тоест ние усещаме повече аромати и вкусове, което пък помага за по-точното определяне на виното. Трябва да си много органзизиран и последователен, да можеш да мислиш и правиш няколко неща наведнъж. Женската сила ми помага и в това, че не се фокусирам само в научната част на винарството, но и в по-духовната и фина.

Как завършваш един ползотворен ден?

Когато е ползотворен - с облекчителна и дълбока въздишка .. има ли я, значи съм доволна от себе си, а след нея поглеждам към Альоша и луната, казвам им наздраве с вълшебния ЕЛИксир и се разтварям в нощта


ТЯ в Пловдив представя активните жени на Пловдив и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Вероника Йовчева, Елена Лулчева и Йоана Иванова.


ТЯ в Пловдив е на 3-ти юни (четвъртък) от 19:00ч в Wunderbær - Hills Beer Bar & Shop - ул. Бетовен 2.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип.


Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си".



Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана.


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.




865 views0 comments
bottom of page