top of page

Активните жени на Плевен: Запознай се със Стефка Великова

На второто издание на социалния формат ТЯ в Плевен за 2021 година Ви срещаме със Стефка Великова – треньор по волейбол, застрахователен агент и основател на спортен клуб „Олимпиец“.


С каква мисъл започваш деня си сутрин?

С благодарност за възможността да изживея още един динамичен, вълнуващ ден, да срещам добри хора по пътя си.

Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Спортист… от седми клас постъпих в Спортно училище Плевен със специалност волейбол. Продължих да играя активно до трийсет и една години в отбора на “Спартак“ Плевен и завърших в АЕЛ Лимасол - Кипър. След това бях близо до баскетбола, любимият спорт и професия на мъжете в моето семейство, и до сега. Имах щастието да бъда в спорта под една или друга форма, през целият си съзнателен живот.


С какво се занимаваш професионално в крайна сметка и как се разви твоята кариера?

От началото на 2009 год. работя за NN България - Холандска компания за Пенсионно осигуряване и Животозастраховане. Паралелно с това, през 2013 г. се завърнах отново във волейбола, като основах спортен клуб „Олимпиец“ за подрастващи. Началото започна като хоби с два отбора при най-малките, но след това много бързо броят се увеличи и от пет години имаме 11 отбора в мъжко и женско направление от първи до единадесети клас.


С какви трудности се сблъскваш в работата си и как преодоляваш препятствията?

Трудности не липсват, особено във времето, в което живеем, смятам, че без значение от професията всеки ги има. За мен те са малките върхове, през които преминаваме, за да изкачим най-високия в планината, и тогава сме щастливи от усилията, които си е струвало да положим. Как ги преодолявам? Човек, когато не иска да направи нещо – намира причини, иска ли – намира начини и не пести време и сили…


Как прекарваш свободното време? Какви хобита имаш?

Интересен въпрос…В едни по-ранни години цялото време на света беше мое, а сега го търся… Хоби в момента нямам, но има кауза, на която отдавам доста от времето си. LIONS CLUB INTERNATIONAL е световна организация, която се занимава с благотворителност. В Плевен съм член на Дамски Лайънс клуб „Огледало“ от три години. Благородните инициативи, които реализираме за нуждаещи се, грижата за природата и околната среда, са наши каузи. Да зарадваш дете със здравословен проблем или в неравностойно положение, да погледнеш в очи с уморени зеници, под побелялата коса на възрастен, от които се стичат сълзи на благодарност, да помогнеш на баща, отглеждайки сам петте си деца… Да бъдем добри и да творим добро, към близките, към различните, към заобикалящия ни свят, на това се опитвам да науча и Олимпийците…

Защо в Плевен?

От 1976 г. съм в Плевен. Тук създадохме семейство. Треньорската професия на съпруга ни предостави възможност през годините да живеем и в други градове на красивата ни Родина. Варна беше първият и с най-дългият престой, там синът ни завърши средното си образование, там оставихме добри приятели, които все по-рядко виждаме…

Спортът създава приятелства… За спорта граници няма… Спортът ни върна в любимия Плевен…

Какво те вдъхновява?

Всичко красиво: изгрева на слънцето, полета на птица, усмивка на дете, красива картина, песен, изпята от ангелски глас, българските народни танци…Толкова много красота и вдъхновение има около нас, остава само да си отворим очите, за да ги видим, всеки един от нас избира.

Как завършва един ползотворен ден?

Един ползотворен ден завършва късно, малко уморено, повторение на предния и с очакване на утрешния, но с други предизвикателства.

Как насочваш женската енергия в работата си?

Помага ми с децата, могат да разчитат на мен като приятел, като майка и като „тренер“…

Какво послание би искала да предадеш на младите?

Вярвам в доброто у хората. Вярвам, че децата са нашето Огледало. Те са бялото платно в ръцете на художник, ако картината е красива и завладяваща, той е творец, ако не е такава, платното, четката и боите нямат вина, макар и авторът да е сложил подписа си под нея. Посланието ми е по скоро към нас възрастните, да не забравяме, че сме били деца, да бъдем добри творци и тогава ще имаме много пъстри и красиви картини, които ще приемат таланта ни на творци."ТЯ в Плевен" представя активните жени на Плевен и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Николайка Цонева, Петя Василева, Диана Тотинска и Ралица Петрова.


ТЯ в Плевен е на 14-ти юли (сряда) от 18:00 ч в Кафе Бордо. Вход свободен!

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме, като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.


Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана. Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.


2,725 views0 comments

Comments


bottom of page