top of page

Активните жени на Плевен: Запознай се с Павлина Цветкова

На социалния формат ТЯ в Плевен през август ви срещаме с Павлина Цветкова – главен библиотекар на Детски отдел и отдел Чужди езици в Регионална библиотека „Христо Смирненски”.

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Аз съм позитивен, отворен човек – към света и към другите. Събуждам се с усмивка и благодарност, че най-близките ми хора са добре и правя планове за деня.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

От най-ранно детство харесвах да си играя с другите деца на училище и мечтаех да стана учителка. Родителите ми бяха учители и до сега уважавам професията учител и достойните и всеотдайни хора, които я упражняват.


С какво се занимаваш професионално в крайна сметка и как се разви твоята кариера?

Имам висше библиотечно образование и работя в РБ „Христо Смирненски“ – Плевен като главен библиотекар на Детския отдел и отдел Чужди езици. Винаги съм обичала книгите и децата – на работното си място съчетавам и двете – работата с книги и с деца, а и ползвам английския език.

Екипът ми и аз се стараем да прилагаме разнообразни индивидуални и групови библиотечно – информационни практики, за да бъдем пълноценни партньори в образованието, да формираме навици и да насърчаваме четенето.

Провеждаме разнообразни културно-образователни инициативи в партньорство с детски градини, училища, езикови и арт школи; работим по програми и организираме Детски летен университет - така утвърждаваме библиотеката като привлекателно място за неформално образование, изява на творчески заложби и социална адаптация на нашите читатели.


С какви трудности се сблъскваш в работата си и как преодоляваш препятствията?

Пандемичната обстановка поради КОВИД - 19 наруши традиционната културно-образователна работа в Детския отдел и отдел Чужди езици. Децата от детските градини и учениците вече не можеха да посещават библиотеката. Осъзнах, че в тази ситуация библиотеката трябва да отиде при тях. Така проявих гъвкавост и развих идеята за прилагане на иновативната библиотечна практика „Online класна библиотека“.

Като ползвахме облачни технологии (Google Classroom, Microsoft Teams, Shkolo.bg и др.) проведохме разнообразни социографски, културологични и езикови занимания със създадените от нас презентации, филми и клипове, както и с интересни и забавни материали от фондовете на двата отдела.

Нашите партньори - преподавателите - определят електронните ни услуги като интересни и полезни за обучението в електронна среда. Те разнообразяват и допълват образователния процес, а тази иновативна библиотечна практика ни позволява да популяризираме фондовете и информационните си услуги, изпълнявайки основната си задача – да бъдем партньори в образованието.

Как прекарваш свободното време? Какви хобита имаш?

Хобито ми е свързано с професията – да чета. Книгите винаги ти помагат – да те развеселят, да те обнадеждат, да ти покажат изход, да ти дадат вяра и посока.


Обичам да пътувам, да разглеждам непознати места, да се срещам с роднини и приятели, но най - щастлива съм, когато прекарвам времето си с внуците – Димитър и Георги.

Защо в Плевен?

Заради децата ми. Аз не съм учила в Плевен. Завършила съм Английската езикова гимназия във Видин. Съпругът ми е бивш военен и сме пообиколили България. И двете си дъщери съм родила в Сливен. След Военната академия в София съпругът ми го разпределиха в поделението в с. Телиш. И семейният съвет реши, че най - добри възможности за учене и развитие на децата дава големият областен град. А сега в Плевен са домът и работата ми, но … децата вече не.


Какво те вдъхновява?

Добронамерените хора, детската усмивка, грижата на любим човек, искрената благодарност, иновативността и екипността в работата.


Как завършва един ползотворен ден?

Както и започва… пак с усмивка. Понякога с умора, друг път с удовлетвореност от свършената работа или успеха на деца и внуци, но винаги с надежда.


Как насочваш женската енергия в работата си?

При мен това не е трудно, защото съм в хармония със себе си. Познавам добре достойнствата и недостатъците си. Не съм имала и нямам болни амбиции. Харесвам и върша добре работата си, прилагам женско търпение и такт, уважавам партньорството и ценя професионализма и отдадеността. Старая се да насочвам женската си енергия за добри и смислени начинания, мотивиращи децата да четат, да развиват своите способности и умения, за да бъдат пълноценни в класната стая на Живота.


Какво послание би искала да предадеш на младите?

Аз харесвам младите хора - те са талантливи, креативни и с много умения. Но повечето от тях са нетърпеливи, искат всичко - Тук и Сега. Затова моето послание е да бързат по – бавно, за да могат да осмислят приоритетите и ценностите, които ги правят щастливи.


"ТЯ в Плевен" представя активните жени на Плевен и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Николайка Цонева, Петя Василева, Диана Тотинска и Ралица Петрова.


ТЯ в Плевен е на 18-ти август (сряда) от 18:00 ч в Кафе Бордо. Вход свободен!

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме, като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.


Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана. Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.


521 views0 comments

コメント


bottom of page