top of page

Активните жени на Плевен: Запознай се с Ива Николова

Updated: Dec 8, 2021

На предколедното издание на ТЯ в Плевен и последно за 2021г. ще ви срещнем само с една дама, но вярваме, че нейната история ще е достатъчна да ни стопли като за двама. Тя е Ива Николова – актриса и режисьор, както и ръководител на детска театрална формация. Тя е човек с широки творчески интереси както в професионален план, така и по отношение на хобитата си. Майка е на три деца. През 2021г. участва във филм, посветен на Екатерина Каравелова. Подробности - по-надолу.

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Кафето, детето - едното на училище, другото на градина. Пак ще закъснеем :) Никога не успяваме да се класираме пред градината на време. После всичко по реда си продължава. Нормално и обикновено.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Исках да стана 300 неща, от които космонавт, съдебен лекар или хирург. Може би, най-много ми се искаше да чистя улиците с маркуч. Струваше ми се много привлекателно.


С какво се занимаваш професионално в крайна сметка и как се разви твоята кариера?

Не знам дали е спряла да се развива, защото професията на актьора и режисьора, с каквото всъщност основно се занимавам професионално, изисква постоянна кондиция на тяло и дух. Всяка роля и пиеса изисква своята специфика и особеност. А това, че работя с деца, съвсем не ме остава да се "отпусна", защото се изисква пълна отдаденост, рефлекс, безусловна любов и стремеж да си по-интересен от тик-ток, фейсбук и всички други лесни за достъп и възприемане неща, които съвремието ни дава наготово.

С какви трудности се сблъскваш в работата си и как преодоляваш препятствията?

Младото поколение все повече се отдалечава като разбиране и практикуване на професията. Трябва да съм рефлективна и изобретателна, за да бъда в "крак с времето". Но се надявам, пък и с опита, който имам, да мога да дам на новото поколение това, на което съм се научила с годините - опит. Нещо като: търпението, което на повечето от тях им е непривично, уважението към режисьор и колеги и т. н.


Как прекарваш свободното време? Какви хобита имаш?

Леле… много са. Обичам да реновирам стари неща - мебели, предмети и други. Декупаж, плетене, шиене, да правя лампи от стари и непотребни вещи, които за някои хора са просто „боклуци“. Уча се да рисувам с акварел. Изобщо, обичам да се развивам в разни посоки и всичко ми е интересно.


Защо в Плевен?

Обичам го и не мога да си представя, че ще живея другаде - в друг град, да не говорим за друга държава.


Какво те вдъхновява?

Всичко красиво. Абсолютно всичко. Добър спектакъл, хубава музика, красива картина… Най-вече хора, които са по-талантливи, по-можещи, по-умеещи, по-инспириращи от моя милост :) Посредствеността е едно от нещата, които ме вбесяват, а тя е повсеместна. Особено в сферата на изкуството, хората са станали "всеядни". Няма критерии, няма правила, няма вкус. Радват се на всеки и всичко. ВСИЧКО е добро, а това е невъзможно.


Как завършва един ползотворен ден?

С вечеря. Ако успеем да се съберем заедно, защото вкъщи е малка лудница и сме едно българо - италианско семейство.

Как насочваш женската енергия в работата си?

Ха-ха. Винаги съм се възприемала като мъжкарана и не знам коя от двете енергии е приоритетна в моя случай. Но в работата, това което мога да кажа е, че за мен царѝ максимата "репетицията трябва да носи удоволствие." Мачовската енергия в този случай е безпредметна, поне от моята гледна точка. Когато нещата се сътворяват с любов и спокойствие, резултатът винаги е приятен за всички, участващи в процеса.


Какво послание би искала да предадеш на младите?

Да обичат театъра и всяко изкуство. Това изгражда личността, вкуса, прави човека богат на впечатления и преживявания. Светът става цветен и смислен. Дори моята "мисия" в работата ми с деца е не да "произвеждам" актьори, а да ги мотивирам да обичат сцената, театъра и да се вълнуват от изкуството. Да обогатяват своята обща култура и да станат достойни хора.

-->>> Любопитен факт: Ива Николова играе самата Екатерина Каравелова в документалния филм “Жената, която беше единственият мъж”, сниман тази година. Вижте какво споделя Ива: "Стана напълно случайно. С режисьора на филма Бояна Топчийска се познаваме от времето, в което беше ученичка и участваше в театралната студия на Мария Веселинова към библиотеката в Плевен. Видяхме се за по едно кафе в градската и тя ми разказваше за дебютния си филм, който планира да снима, а именно за Каравелова. И докато ми разказваше любопитните факти за живота ѝ, направи пауза и изведнъж заяви, че имаме прилика с нея (героинята). Искам ли да участвам в проекта? Искам, естествено... Най-смешното е, че търсиха мъж за ролята на Каравелов и аз разглеждайки снимки установих, че Адриан Филипов, с който имам честта да споделям живота си през последните 16 години, прилича доста на Петко Каравелов... Така и двамата попаднахме в този филм. Процесът беше изключително приятен. Четох автобиографията на Екатерина и бях изключително респектирана от силния ѝ дух, воля за живот и безпорния интелект, и женственост, с които тя е съкрушавала сърцата на мнозина, но завинаги е останала вярна на своя Петко"

---


"ТЯ в Плевен" представя активните жени на Плевен и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Николайка Цонева, Петя Василева, Диана Тотинска и Ралица Петрова.


ТЯ в Плевен е на 14-ти декември (вторник) от 18:00 ч в Кафе Бордо. Вход свободен!

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме, като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.


Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана. Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.


1,413 views0 comments
bottom of page