top of page

Активните жени на Плевен: Запознай се с Анелия Дечева

На първото издание на ТЯ в Плевен за 2021 година Ви срещаме с Анелия Дечева – диригент на Общински хор „Гена Димитрова“, страстен почитател на оперната музика и радетел на хоровото изкуство в гр. Плевен.



С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Мечтая да се събудя с мисълта...“Днес ще почивам и не бързам за никъде“, но първо мисля дали близките ми са добре и какво ми предстои в графика ми за деня.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

От малка бях влюбена в оперната музика, благодарение на възпитанието, което даваше баща ми Симеон Цветков – солист на първия български хор „Янко Мустаков“. Редовно пътувахме до гр. Русе и купувахме билети за оперни премиери.


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка и как се разви твоята кариера?

В момента съм диригент на бившия оперен хор, а сега Общински хор „Гена Димитрова“. Започнах като хормайстор и солист на самодейния хор „Катя Попова“ с диригент Мария Мъркушева, по късно хорист в Общинска хорова формация, организирах ансамбли, дует „Винели“ с Виолета Велчева и много концерти. Диригент съм от 2008г. в желанието си да запазя хоровото изкуство в града ни.


С какви трудности се сблъскваш в работата си?

Трудности винаги има.Това, че хорът не е институция, аз сама се боря за съществуването му, подбор на певци, подготовка, избор и организация на репертоар, репетиции, концерти, административни проблеми и ниско финансиране.


Как прекарваш свободното си време? Какви хобита имаш?

Обичам да съм с внучето си и да му организирам разходки, забавления, игри, състезания и изненади. В останалото време съм с близки и приятели, с които си организираме срещи без които не мога, или пък пътувания до близки и далечни дестинации. Като се замисля нямам време за хобита, а и във всичко което правя влагам много енергия.


Какво те вдъхновява?

Вдъхновява ме, че все още има качествени хора, заради които си струва човек да се раздава и създава музика. Не всичко е пари, печалба, еднообразие, простотия и т.н. Има духовност, има кадърни млади хора, които обичам и вярвам в бъдещето им.


Защо в Плевен?

Плевен е градът, в който намерих голямата си любов и вече близо 40 години сме заедно, тук мина младостта ми и спомените ми, тук намерих приятели, тук се родиха и пораснаха децата ми.


Как насочваш женската енергия в работата си?

По принцип съм работохолик, обичам всичко да е точно, подредено, организирано, да не си губя времето и това на хората и да знам какво искам.


Коя е последната ти мисъл вечер?

Последната ми мисъл вечер не е една, но нещата се въртят около това, колко ми е хубаво и спокойно с близките у дома,всичко което предстои ще се подреди.


Как завършваш един ползотворен ден?

С усещането за приятна умора и удовлетворение от свършената работа,с надеждата че утре ще се случат хубави събития и с „изминати над 15000 крачки почти всеки ден“.


Какво послание би искала да предадеш на младите?

„Само вярата в добротата, любовта, надеждата и мирът ще ни спасят. Бъдете добри и творете добро, прощавайте и никога не се принизявайте. ВИНАГИ ГЛАВАТА ГОРЕ, ДОРИ ДА ВИ БОЛИ!“


"ТЯ в Плевен" представя активните жени на Плевен и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Николайка Цонева, Петя Василева, Диана Тотинска и Ралица Петрова.


ТЯ в Плевен е на 19-ти май (сряда) от 18:00 ч в Кафе Бордо. Вход свободен!

Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана. Идеята зад събитията ТЯ в …™ е да се даде платформа на жените, които всеки ден правят невероятни неща в своя град, но не са известни на широката общественост.



Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.


1,491 views0 comments
bottom of page