top of page

Активните жени на Плевен: Запознай се с Албена Дамянова

На второто издание на социалния формат ТЯ в Плевен за 2021 година Ви срещаме с Албена Дамянова – специалист по здравословно хранене, фитнес инструктор и създател на програмата „Живей добре след 40“. Още информация тук.


С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Всяка сутрин благодаря, че аз и близките ми сме здрави, благодаря, че имам поводи да се усмихвам. И другата благодарност е за клиентите ми, за това, че ги има и че ми се доверяват.


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

В детските ми години треньорка по акробатика ме покани да бъда в нейния клас в спортно училище. Тогава тати не позволи, имаше други планове за мен. Не вярвам, че има съдба, вярвам във всичко, за което има научни доказателства, в тази връзка смятам, че сами градим живота си и от нашите избори и действия зависи пътят ни. Но така или не, години след това спортът стана моя професия. Не мога да кажа това ли е била мечтата ми, но съм благодарна, че съм имала възможността като дете да спортувам и да изградя прилична физическа култура.


С какво се занимаваш професионално в крайна сметка и как се разви твоята кариера?

Работя като треньор – персонални, групови и напоследък онлайн тренировки, като наред с това и с огромно удоволствие върша още куп неща. Създадох програма „Живей добре след 40“, чрез която подкрепям и стимулирам жените да се грижат за здравето си, за добрата си визия и дух. Давам им кураж да проявят търпение, тъй като добрата форма не идва за месец или два, това е процес, който отнема време, но определено всяка капчица пот си струва!

Често ме питат, защо след 40!? Доста жени над 40 не осъзнават полезността да се грижат за себе си, смятат, че да имат болки в ставите, безсъние и липса на енергия е част от остаряването. Или пък казват „Нямам време“ ! Вие познавате ли работеща жена, която се грижи за семейство, деца или внуци - да има време? Аз не! Но помислете, всеки намира време за нещата, които иска, смята за важни и които му носят стойност! И всеки намира изключително логично оправдание за небрежното отношение към себе си – ангажименти, болежки или друго.

И тук виждам своята мисия, да мотивирам повече жени да отделят време за себе си, което освен визията, ще подобри животът им!

Не бих нарекла кариера работата си, но както във всяка област, така и в моята професия непрекъснато излизат нови проучвания, с които е нужно да съм в крак! Не бих спряла да се уча, независимо от обстоятелствата!


С какви трудности се сблъскваш в работата си и как преодоляваш препятствията?

Не харесвам думата „трудност“. В тази връзка аз не срещам трудности. Смятам, че животът ни е борба, нищо не ни е подарено от тайнствени сили. И това да преодоляваме препятствия не е нещо, което се изправя пред на нас само за да ни натовари, в трудностите проявяваме своята адаптивност. Нещо като да подредиш пъзела, накрая доволната усмивка е повече от всяка награда! Опитвам се да извлека позитивното от всяка ситуация. Ето пример с пандемията, вместо да си скубя косите, че моят бизнес категорично пострада, аз влях енергията си в създаване на сайт с полезна информация за жените, които искат да подобрят себе си, начина си на живот и хранене. Дори се чудя как до сега не съм намирала време да опиша знанията си…


Как прекарваш свободното време? Какви хобита имаш?

И аз като всички вас нямам време 😊

Но разбира се намирам време за любимите ми неща! Всеки свободен уикенд правя походи или разходки в планината. Това ме зарежда с енергия, откъсва ме от суетата и забързания живот в града. Обичам и морето, но голямата ми страст е планината, всяко лято покорявам поне един двухилядник.

Друго хоби е свързано с работата ми, но го правя в свободното си време, това е готвене. Обичам да създавам здравословни рецепти, като обикновено адаптирам такива, създадени от шеф готвачи (не съм учила професионално готвене) или срещнати в ресторанти или интернет.

Пиша статии за здравословен начин на живот, отново е работа и хоби, но ми харесва да го правя!

Всъщност самата ми работа е хоби… По-скоро аз непрекъснато съм с хобитата си 😊


Защо в Плевен?

Плевен е градът, в който винаги съм живяла. Харесвам го, тук ми е уютно!

Преди години спечелих зелена карта за САЩ, за която синът ми беше кандидатствал от мое име. Водих дълга борба със себе си – такъв шанс имат малко хора! Но взех решението си и останах в Плевен.


Какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме успехите на клиентите ми, радвам се на всеки техен напредък. Вдъхновява ме новата им енергия, благодарността в очите им…


Как завършва един ползотворен ден?

Денят ми завършва с преглед на графика ми за другия ден – опитвам се да овладея страха си ще ми стигне ли времето за всичко, което искам да направя!

Как насочваш женската енергия в работата си?

В мен присъства много енергия, включително и мъжка – бързането, чистото деловото решаване на въпросите. Но в работата си опитвам да проявявам чисто женското търпение, внимание и топло отношение. Впрегнала съм женската си енергия в това да съм полезна за останалите жени.


Какво послание би искала да предадеш на младите?

Когато бях на 20, смятах, че 40 са недостижима възраст и тогава нищо няма да има значение. Когато станах на 40, не вярвах, че на 50 все още ще съм жена - можеща, знаеща, искаща!

Сега на 56 се смятам за безсмъртна (хаха)

Опитвам се да мотивирам младите дами да се подготвят от рано за предстоящите промени с напредване на годините и да се грижат за себе си, независимо от всичко! Да живеят здравословно, да се хранят с истинска храна, да спортуват!"ТЯ в Плевен" представя активните жени на Плевен и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Николайка Цонева, Петя Василева, Диана Тотинска и Ралица Петрова.


ТЯ в Плевен е на 14-ти юли (сряда) от 18:00 ч в Кафе Бордо. Вход свободен!

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме, като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.


Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана. Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.


1,293 views0 comments

Comments


bottom of page