top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се със Златка Калинова

На юнското издание на ТЯ в Габрово ви срещаме със Златка Калинова - специалист към Превантивно-информационен център гр. Габрово, отдала се на работата с млади хора. Тя успява с усмивка, грижа и постоянство да ги предизвика да се развиват и да участват в каузи и инициативи, полезни за града, обществото и самите тях.



Коя е първата мисъл, с която започваш деня си?

Да тичам ли тази сутрин? ☺


С какво се занимаваш професионално?

Работя в Превантивно-информационен център гр. Габрово и се занимавам с младежи доброволци. Промотираме сред младите хора здравословния начин на живот и работим по превенция на употребата на психоактивни вещества.


А в свободното си време?

Обичам да чета книги, да ходя на театър, да пътувам и да се разхождам сред природата. Винаги с мен е дъщеря ми Вики – моята опора във всичко, която е и един от доброволците към Младежкия съвет по наркотични вещества. От известно време споделяме нашите разходки и с младежите, с които работя. С тях сме не само екип, с тях сме приятели и определено споделеното с тях свободно време е ползотворно, забавно и много приятно.



Защо в Габрово?

Съдбата така реши ☺ Както казват „за любовта граници няма” и ето ме във вашия град вече 18 години. И отново съдбата така реши, да ме срещне с прекрасни млади хора, на които им трябва много мъничко, за да заработят заедно и да се трудят всеотдайно в името на успеха на различни обществени каузи.


Ти подкрепяш млади хора в различни доброволчески начинания, какво е доброволчеството за теб?

Това е въпрос, който все по-често започва да се задава ☺. За мен доброволчеството няма цвят, пол и възраст, то е усещане, там в сърцето и душата на човека. За да бъдеш добър и да вършиш добри дела, не се изисква много - необходимо е само и единствено желание да бъдеш полезен на всички останали.


Какви предизвикателства срещаш по пътя си?

Най-различни - от дребни до такива, които трудно се преодоляват. Най-голямото предизвикателство, с което се боря всеки ден, съм самата аз. Опитвам се да бъда сдържана, да не обръщам внимание на недоброжелателите и най-вече да бъда себе си.


А какво те вдъхновява?

Семейството ми и младежите, с които работя. Без тях всичко, което правя, губи смисъл. Само като ги погледна в очите и всичко си идва на мястото. Те са моето вдъхновение и надежда, че всъщност добрите хора са много повече.



Разкажи ни за проект, по който работиш в момента?

По проект в истинския смисъл на израза „печелене на финасови средства“ не работя. Проектът, по който работя, е създаването на доброволчески екип от младежи. Този екип има за цел да показва на своите връстници как могат да осмислят и да запълнят свободното си време вместо да се чудят какво да правят и от скука да се занимават с вредни за здравето им неща. Доброволците имат възможност да преминават през различни обучения. Те имат достъп до достоверна информация за психоактивните вещества, която да споделят със своите връстници. Всъщност това е и тяхната мисия.


Как използваш женската енергия в своята работа?

Нямам представа – усмихвам се. Усет, разбирателство и грижовност към децата/младежите... може би това е разковничето.


Как завършва един твой ползотворен ден?

С чувство на удовлетворение от свършената работа – от срещата с доброволците, разпределянето на задачи, обсъждането на предстоящи събития и дейности, които са предложили. В момента работим по YouTube канал, който се казва „ДоброволциТЕ“ и в който вече е публикуван първият изработен от младежите клип. Предстои създаване на различни рубрики по интереси.

Подготвяме и много интересна игра, в която ще могат да се включат всички младежи в града. За нея е създаден специален сайт. В него ще бъдат качени всички изисквания и правила на играта. Това ще бъде едно голямо предизвикателство към младежите и чрез него ще научат много неща за града, в който живеят, но няма да издавам повече ☺ Когато бъдем готови, ще се постараем да направим добро и широко популяризиране на играта. Искам да подчертая, че всичко това, което изброих, е дело на младежите доброволци – сами заснемат и обработват клиповете, създават канали, сайтове и всичко останало. Казано накратко – щастлива съм с работата, която имам!


ТЯ в Габрово ще се проведе на 2-ри юни от 18:00 часа в Кафе Библиотеката, ул. Хаджи Димитър 4.

„ТЯ в Габрово“представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Маргарита Спасова и Ивелина Иванова.


 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип.

Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си".




Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана. Идеята зад събитията ТЯ в …™ е да се даде платформа на жените, които всеки ден правят невероятни неща в своя град, но не са известни на широката общественост.

526 views0 comments
bottom of page