Активните жени на Габрово: Запознай се със Златка Калинова

На юнското издание на ТЯ в Габрово ви срещаме със Златка Калинова - специалист към Превантивно-информационен център гр. Габрово, отдала се на работата с млади хора. Тя успява с усмивка, грижа и постоянство да ги предизвика да се развиват и да участват в каузи и инициативи, полезни за града, обществото и самите тях.Коя е първата мисъл, с която започваш деня си?

Да тичам ли тази сутрин? ☺


С какво се занимаваш професионално?

Работя в Превантивно-информационен център гр. Габрово и се занимавам с младежи доброволци. Промотираме сред младите хора здравословния начин на живот и работим по превенция на употребата на психоактивни вещества.


А в свободното си време?

Обичам да чета книги, да ходя на театър, да пътувам и да се разхождам сред природата. Винаги с мен е дъщеря ми Вики – моята опора във всичко, която е и един от доброволците към Младежкия съвет по наркотични вещества. От известно време споделяме нашите разходки и с младежите, с които работя. С тях сме не само екип, с тях сме приятели и определено споделеното с тях свободно време е ползотворно, забавно и много приятно.Защо в Габрово?

Съдбата така реши ☺ Както казват „за любовта граници няма” и ето ме във вашия град вече 18 години. И отново съдбата така реши, да ме срещне с прекрасни млади хора, на които им трябва много мъничко, за да заработят заедно и да се трудят всеотдайно в името на успеха на различни обществени каузи.


Ти подкрепяш млади хора в различни доброволчески начинания, какво е доброволчеството за теб?

Това е въпрос, който все по-често започва да се задава ☺. За мен доброволчеството няма цвят, пол и възраст, то е усещане, там в сърцето и душата на човека. За да бъдеш добър и да вършиш добри дела, не се изисква много - необходимо е само и единствено желание да бъдеш полезен на всички останали.


Какви предизвикателства срещаш по пътя си?

Най-различни - от дребни до такива, които трудно се преодоляват. Най-голямото предизвикателство, с което се боря всеки ден, съм самата аз. Опитвам се да бъда сдържана, да не обръщам внимание на недоброжелателите и най-вече да бъда себе си.


А какво те вдъхновява?

Семейството ми и младежите, с които работя. Без тях всичко, което правя, губи смисъл. Само като ги погледна в очите и всичко си идва на мястото. Те са моето вдъхновение и надежда, че всъщност добрите хора са много повече.Разкажи ни за проект, по който работиш в момента?

По проект в истинския смисъл на израза „печелене на финасови средства“ не работя. Проектът, по който работя, е създаването на доброволчески екип от младежи. Този екип има за цел да показва на своите връстници как могат да осмислят и да запълнят свободното си време вместо да се чудят какво да правят и от скука да се занимават с вредни за здравето им неща. Доброволците имат възможност да преминават през различни обучения. Те имат достъп до достоверна информация за психоактивните вещества, която да споделят със своите връстници. Всъщност това е и тяхната мисия.


Как използваш женската енергия в своята работа?

Нямам представа – усмихвам се. Усет, разбирателство и грижовност към децата/младежите... може би това е разковничето.


Как завършва един твой ползотворен ден?

С чувство на удовлетворение от свършената работа – от срещата с доброволците, разпределянето на задачи, обсъждането на предстоящи събития и дейности, които са предложили. В момента работим по YouTube канал, който се казва „ДоброволциТЕ“ и в който вече е публикуван първият изработен от младежите клип. Предстои създаване на различни рубрики по интереси.

Подготвяме и много интересна игра, в която ще могат да се включат всички младежи в града. За нея е създаден специален сайт. В него ще бъдат качени всички изисквания и правила на играта. Това ще бъде едно голямо предизвикателство към младежите и чрез него ще научат много неща за града, в който живеят, но няма да издавам повече ☺ Когато бъдем готови, ще се постараем да направим добро и широко популяризиране на играта. Искам да подчертая, че всичко това, което изброих, е дело на младежите доброволци – сами заснемат и обработват клиповете, създават канали, сайтове и всичко останало. Казано накратко – щастлива съм с работата, която имам!


ТЯ в Габрово ще се проведе на 2-ри юни от 18:00 часа в Кафе Библиотеката, ул. Хаджи Димитър 4.

„ТЯ в Габрово“представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Маргарита Спасова и Ивелина Иванова.Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип.

Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си".
Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана. Идеята зад събитията ТЯ в …™ е да се даде платформа на жените, които всеки ден правят невероятни неща в своя град, но не са известни на широката общественост.

475 views0 comments