top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Йонка Бакърджиева-Агалова

На юнското издание на ТЯ в Габрово ви срещаме с Йонка Бакърджиева-Агалова – дизайнер на пътешествия и туристически продукти, собственик на туристическа агенция, лектор и управител на къщи за гости.



Коя е първата мисъл, с която започваш деня си?

Обичайно в главата ми от сутринта прелитат не една, а няколко мисли и въобще не си пречат. Едната се рови в последните часове и се опитва да открие някакви спомени от сънища, друга вече човърка и чертае дневните ми задачи, но основната сутришна мисъл е лежерна, обича пижамата ми, както и аромата на кафе и винаги ме кара да правя разни сутришни ритуали -завежда ме до кафемашината, през зимата рисувам слънце на запотения прозорец , а през топлите дни излизам на терасата и оставям слънчевите лъчи да свършат останалото…


С какво се занимаваш професионално?

През последните години се занимавам основно с туризъм. За мен това е една пресечна точка, където се сливат много неща - култура, изкуство, природа, личности, гастрономия... и така слях в едно всичко, което ме интересува. Сбъднах една своя мечта и днес имам туристическа агенция – My Story Travel, която си е истинска работилница за пътешествия и преживявания за хора, които искат да опознаят България и Балканите. През 2019 г. агенцията ми стана Best Creative Travel agency на световното изложение в Лондон. Правя индивидуален дизайн за своите пътешественици (не харесвам думата туристи) според техния профил и светоусещане, а това си е много интересен психологически процес. Накрая всички са щастливи и влюбени в България ☺ Имаме много тематични продукти, например пътешествия за жени, опознаващи местата чрез срещи с други интересни жени, или пък здравословни пътешествия, индустриални турове, ритрийти, събития с характер и т.н. Освен това работя със студенти като гост лектор в един от водещите университети в Европа – CETT в Барселона. Това много ме зарежда, особено когато работим на терен. Не ми допадат онлайн формите на обучение. От няколко месеца съм и управител на къщи за гости (Легендите Art & Forest), които отворихме със сестра ми в Габровския Балкан. Тя е основният двигател на къщите, занимава се с цялата инфраструктурна лудница и е много смела в това, аз като по-малка съм глезлата с креативната част, отговарям за маркетинга, клиентите, както и създаването на оригинални продукти. Мястото е просто вълшебно и много вдъхновяващо. Къщите са с артистична и здравословна концепция и се намират до гората, кацнали сме на един чуден хълм в нашето си село Беломъжите, там са корените ни, детските ни спомени и се опитвам да предам това усещане и на хората, които идват...



А в свободното си време?

Споделям го предимно със семейството си. Децата са в тийнейджърска възраст и много ми се иска да обикаляме по света заедно. Обичам да опознавам непознати места, да откривам разни малки улички с много прозорци и врати, да се чудя на какво точно ми ухае и да опитвам неща със странен вкус, а сутринта да караме колелета край някое езеро... И ако не разбирам езика на хората е чудесно, но всъщност много обичам да слушам техните истории... Разбира се, в делничните обикновени дни съм щастлива да намеря време за хубава книга, кафе с приятели, спорт… и сливане с природата.

Защо в Габрово?

Мисля че този град ми отива много, някак си прилепва на същността ми като любима лятна рокля на цветя, не само защото съм родена тук... Габрово е от онези непринудени места, които са малки, но не и скучни, леко хаотични, но уютни, а всички посоки водят до реката или гората, което създава някаква вътрешна логика и собствен ред… Има си особен чар този град, а енергията, която носят габровци е положителна. Всъщност, да живея в Габрово ми се струва едно от най-естествените неща...


Ти "твориш" в сферата на туризма. Как се запали в теб тази искра?

Този път сам ме намери... Още като студентка бях запалена по испанския език, учих го в университета, а после заминах за Барселона… Не исках просто да уча езика там, искаше ми се да е нещо, в което испанците са най-добри, за да знам, че се уча от най-добрите… Така и стана - завърших следдипломна квалификация по туризъм. В Барселона е „меката“ на световния туризъм, там са водещите организации и едни от най-добрите професионалисти. Докато бях там си дадох сметка колко неизвестна е България за Испания и за целия свят… Вместо да тъжа, започнах да правя малки стъпки, за да популяризирам България, това си е моя лична кауза , всяка година правя нещо – участвам в кръгли маси по света, организирам промотиращи събития, каня журналисти и блогъри… и разбира се всички мои пътешественици, които идват с агенцията, после стават най-добрите посланици на България.



Какви предизвикателства срещаш по пътя си?

В момента най-голямото предизвикателство за мен е справянето в извънредна ситуация. Никога не съм си представяла, че може да ни се случи пандемия, да затворят границите и хората да не могат да пътуват… За работещите в туризма това си е шок. След мое лично осмисляне приех ситуацията като предизвикателство - не спирам да мисля и творя продукти, които да са адаптирани към това време… Разсъждавам върху различни стратегически модели, които да са креативни и да следват всички криви на времето, в което живеем. И никога не съм се радвала толкова на всяка група и всеки клиент. Трябва да сме много гъвкави, търпеливи и позитивни сега.

Иначе, в нормални времена, участвам в големи международни форуми, изложения, кръгли маси и имам шанса да се срещам с наистина големите в туризма. Предизвикателство за мен е да ги накарам да повярват, че България си струва и е една от добрите посоки за бъдещите им пазари. Дори брандът на продуктите ми за тази година е под надслов „България: хубавата непозната“. За мен най-голямото предизвикателство са самите хора. Когато се отвори вратата на някой нов пазар, тръпката е голяма, проучвам навиците, начина на мислене, вътрешния свят на тези хора и нещата, които ги правят щастливи – на всичко това се основава работата ми. Интересувам се много от психология и това доста помага.


А какво те вдъхновява?

Книгите, хората, децата, природата, залеза... Една хубава песен, пространствата... Вдъхновяват ме думите, те носят особен заряд и енергия. Тишината не винаги разбирам, дори ме натъжава. Всъщност, лесно се вдъхновявам, откривам емоция в малките неща и това е най-важното.


Разкажи ни за проект, по който работиш в момента?

Къщите ни за гости са важен проект в момента - създадени са като място за щастие и споделени емоции и ми се иска да създадем един много успешен модел и да работим в мрежа с различни сектори.

Освен това , в момента с испански журналисти правим сайт за България, обърнаха се към мен и естествено казах „Да“ ☺ Работя и по някои нови тематични продукти - скоро стартирах един проект за индустриален туризъм в България, съвместно с една асоциация за индустриален туризъм и въпреки тежките условия през октомври дойдоха 15 професионалисти от бранша. С Европейската асоциация за „горски бани“ (и такова нещо има ☺ ) направихме общ продукт и през октомври очакваме пилотната група, в Европа японската терапевтична техника на „горските бани“ е доста популярна, а България е уникално място за такъв тип здравен туризъм.

Освен това очаквам първата си група от вегани - това си е супер проект, който много ме вълнува… И още много други такива.


Как използваш женската енергия в своята работа?

Жените сме по-сетивни и интуитивни същества, а когато работата ти е креативна това доста помага. В едно пътешествие или събитие винаги гледам да има някакъв уют, емоция, баланс, задълбоченост... всичко това придава особен смисъл и характер на нещата.

Как завършва един твой ползотворен ден?

Със семейна вечеря – вкусна и шумна. Ако това се случи, значи всичко е наред. Има нещо вълшебно в това всички да говорят едновременно и всеки да е чул и усетил историята на другите… Ако имам късмет, следва малко време само за мен с хубава книга.


ТЯ в Габрово ще се проведе на 2-ри юни от 18:00 часа в Кафе Библиотеката, ул. Хаджи Димитър 4.

„ТЯ в Габрово“представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Маргарита Спасова и Ивелина Иванова.


 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип.

Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме като си купите книгата "Пътеводител към себе си".




Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана. Идеята зад събитията ТЯ в …™ е да се даде платформа на жените, които всеки ден правят невероятни неща в своя град, но не са известни на широката общественост.

1,069 views0 comments
bottom of page