top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Стефка Василева

На октомврийското издание на ТЯ в Габрово ви срещаме със Стефка Василева.

Стефка е с висше образование "Промишлена електроника" и две квалификации - "Финансов и банков мениджмънт" и "Архивистика". 11 гордини работи като инженер в завод "Болшевик" и 24 години като архивист, от които 18 години като ръководител на Държавен архив гр. Габрово. От 2019 г. е пенсионер и се занимава с обществена дейност - председател е на Женско благотворително дружество “Майчина грижа” - Габрово - дружество с над 150-годишна история.



Как започва денят Ви?

С благодарност, че виждам слънцето, и с чаша горещо ароматно кафе.


Каква сте по професия?

Завършила съм Технически университет - Габрово - електроинженер, a по-късно квалификационен курс към УНСС - София, специалност “Финансов и банков мениджмънт”. По стечение на обстоятелствата, съдбата ме отведе в Държавен архив - Габрово, при което завърших квалификационен курс по “Архивистика” към Великотърновския университет “Св.Св. Кирил и Методий”. 24 години работих като архивист, от които 18 години бях ръководител на Държавен архив - Габрово.


С какво се занимавате в момента?

Занимавам се с обществена работа - членувам в Женско благотворително дружество “Майчина грижа” - Габрово - дружество с над 150-годишна история, а от м. март съм негов председател.


А как прекарвате свободното си време?

Чета книги, срещам се или се разхождам с приятелки, обичам да гледам филми. Обичам забавленията с внуците ни.


Защо избрахте да живеете и работите в Габрово?

Завърших висшето си образование в Габрово, срещнах тук съпруга си, роди ни се дъщеря, тук си намерихме работа и двамата харесвахме много града и хората. Имаме много добри и стойностни приятели и всичко това е достатъчно да харесаш един град. По-късно, когато съдбата ме отведе в Държавния архив и опознах историята на този град, се гордея, че съм направила този избор и вече 46 години живея в Габрово.

За какво мечтаете?

Имам и малки, и една голяма мечта. Една от малките е да пътуваме с приятели, да посетя красиви и екзотични места по света, както и в България.

Голямата ми мечта е свързана с нашите внуци и всичките ни близки, които живеят в чужбина - да стане красивата ни страна добро място за живеене и всички да се приберат в България, докато сме живи и здрави.


Какво Ви вдъхновява?

Добрите дела и успехите на хората. Най-много ме вдъхновяват младите хора с тяхната енергия, креативност, иновативност и техните успехи.


Как използвате женската си енергия?

Днес - в обществената работа - в Дружеството, където сме се събрали да творим добро.

И разбира се като баба - да науча моите внуци да обичат България, независимо, че и двамата са родени в чужбина.


Как завършва един Ваш ден?

Отново с благодарност за изживения ден, независимо дали всичко е минало по план, и със семейството си.

--


„ТЯ в Габрово“ представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Ивелина Иванова, Станислава Спасова и Ивелина Венкова.


ТЯ в Габрово ще се проведе на 6-ти октомври (сряда) от 18 часа в Кафе Библиотеката.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме, като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.


Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч и Видин. Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

257 views0 comments
bottom of page