top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Надежда Петкова

На първото издание за 2022 на ТЯ в Габрово ви срещаме с Надежда Петкова.

Тя пристига в Габрово през далечната 2011, за да започне работа в ДТ "Рачо Стоянов" като актриса. Тогава изобщо не си представя, че ще се влюби в този град и този театър и те ще се превърнат в мястото, което нарича "у дома".

снимка : Росина Пенчева

Коя е първата мисъл, с която започваш деня си?

Най-често започвам деня си с екзистенциален въпрос:„Стана ли време? Ще се наспя ли някога? Защо не си легнах по-рано? Защо вечер леглото ми не е толкова топло, удобно и меко, колкото е сутрин? Защо трябва да ставам?“ Ей такива неща...


Каква искаше да станеш, като пораснеш ?

Първото, което си спомням, че исках да стана, е ветеринарен лекар, за да мога да лекувам животните. После известно време исках да стана балерина. Учих малко в музикално училище. Но мама беше категорична в желанието си да уча езици и се разделих с тази мечта. После дълго време не исках да стана каквото и да е, докато не се срещнах с театъра. Това беше любов от първа среща. Любов, която не мога да сравня с нищо друго. И макар да сме имали някои караници, скандали, дори раздели, продължаваме да сме заедно и до днес.


А с какво започна да се занимаваш всъщност?

Първо започнах да се занимавам с театър. Родителите ми не бяха много съгласни, но ме подкрепиха. След около година неразумните ми решения ме разделиха с театъра и известно време се занимавах със съвсем различни неща. Дори бях започнала да си мисля, че ще избера да живея не моя, а чужд живот. Но тя любовта си е любов – отричаш, правиш се, че я няма, че е фалшива, че не ти се занимава, ще можеш и без това, но в един момент истината те връхлита и ти разбираш, че всички пътища водят към нея. Прощаваш си страха и тъпоумието, прегръщаш я неуверено, хващате се за ръка и вървите заедно - докъдето стигнете. И ето – стигнахме заедно до днес.

снимка: Росина Пенчева

Какво правиш в неделя и през свободното си време?

Ако нямам някакви ангажименти, в неделя се опитвам да се наспя, но задължително се будя от нещо рано, ядосвам се, че съм се събудила, съответно не мога да заспя повече. Ако времето е хубаво, излизам на двора и оставам там възможно най-дълго. Преди тази ситуация с пандемията, в събота и неделя водех театралната ни школа, но от доста време това не се случва и ми липсва. Липсват ми срещите с децата... Сега, като се опитвам да си представя какво правя в малкото свободно време, което имам, си давам сметка, че основно мисля.


Какво те вдъхновява?

Зависи за какво. Но за много от нещата, които си мисля сега, вдъхновяващо е желанието. Иначе, ако говорим за непосредствения вдъхновител, може да е всичко – среща, история, книга, реч, нечий път, катерица, море, река, аромат, сълза, нечие търсене, просто мисъл – всичко.

снимка: Росина Пенчева

Защо в Габрово?

Така се случи. Случайно подреждане на обстоятелствата ме доведе тук. А останах, защото тук ми харесва да правя неща. Защото тук е мястото, на което казвам „у дома“. Просто защото ми харесва. А и къде да ходя?


Как насочваш женската енергия в работата си?

Нямам никаква представа. Предполагам, че я оставям да си се насочва сама накъдето си иска, докато аз се занимавам със самата работа.


Какви трудности срещаш?

Ако въпросът е какви трудности срещам в работата си, то отговорът е всякакви и никакви. В моята професия, както предполагам и във всички други професии, както и в живота, „трудностите“ са тези, които вършат нещата, които водят до отговорите, които ти дават удовлетворението. Освен това постоянно се срещам с хора, а всеки човек "е трудност“. Но всеки човек е и учител. И когато е минало времето на „трудностите“ и погледна към тях, струва ми се, че мястото им е точно там и че те не са били „трудности“ изобщо, а просто етапи.


Любима фраза/ девиз/ мото ?

Любимите фрази в живота, ако изобщо ги има, се променят. „Практиката прави майстора.“ е нещо, което често си повтарям.

И напоследък „Случайно е.“

снимка: Росина Пенчева

„ТЯ в Габрово“ представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Ивелина Иванова, Станислава Спасова и Ивелина Венкова.


ТЯ в Габрово е на 26-ти януари (сряда) от 15ч под формата на интервю с говорителката в ефира на радио Бумеранг.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме, като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.


Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч и Видин. Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

341 views0 comments
bottom of page