top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Мирела Валявичарска

На специалното празнично издание по случай две години ТЯ в Габрово ви срещаме с Мирела Валявичарска - пианист и музикален педагог. Като изпълнител Мирела е носителка на множество национални и международни награди, а като преподавател вярва, че обучението по пиано е възможно за всеки и се стреми да предаде всичките си знания и обич към музиката.



Коя е първата мисъл, с която започваш деня си?

Денят ми започва доста интензивно, като майка на две малки принцеси. Всяка сутрин мислите са различни, според какво се е случило предния ден - например днес - букет от положителни емоции и спомени от снощния годишен концерт на децата от моя клас по пиано, но ако трябва да съм абсолютно конкретна - то първото нещо, което виждам сутрин са личицата на момичетата ми и благодаря, че са ме избрали за своя майка.


С какво се занимаваш професионално?

Аз съм музикант по професия. В технически аспект работата ми е да изнасям концерти, да преподавам знанията и уменията си на бъдещите музиканти. Но музиката е изкуство и категории, като професия, например, някак не пасва на пъзела, който аз редя. Музиката е част от живота ми и въпреки, че работя с Нея, то ми е трудно да я възприема като просто Работа.


А в свободното си време?

Обичам да прекарвам свободното си време със семейството. Разходките сред природата са ни любими. Когато успея да намеря време само за себе си - чета книги, слушам музика или просто сядам на пианото и свиря.



Защо в Габрово?

Габрово е родният град на моята майка. Като дете прекарвах летните и зимни ваканции тук. С нетърпение очаквах последния учебен ден, за да стегна багажа и да потеглим към Габрово. Тук срещнах едни от най-добрите си приятели, срещнах и любовта. От дете тайничко копнеех да живея в този така обичан от мен град - и ето ме тук, създала семейство и нови приятелства - пускам своите корени.


С какво те привлече светът на класическата музика?

Аз съм родена в семейство на музиканти. Майка ми е невероятен човек и музикант, завършила е хорово дирижиране, а дядо ми е бил цигулар и акордеонист. Татко, Бог да го прости, беше инженер, но също от дете е свирил на акордеон и китара. Аз съм проходила с пианото. Покатервала съм се на столчето и съм търсела клавишите. И така до ден днешен. А класическата музика е като магнит - настроиш ли се на нейната честота - трудно излизаш от нея. Гениите от миналото са ни оставили музика, която стотици години по-късно те кара да настръхваш.



Какви предизвикателства срещаш по пътя си?

Всеки ден, всеки един от нас се среща с предизвикателства - било то препятствия или неща, които ни провокират да надскочим себе си. Няма значение какви са - важно е да бъдем оптимисти, да вярваме в себе си и да опитваме.


А какво те вдъхновява?

Животът ме вдъхновява - с цялата си палитра от емоции, които ми изсипва всеки ден - дъждовете през юни, цветята в градината, децата ми (които отварят прозорците, за да чуят „Птичките как пеят“), мъжът ми, учениците ми.


Разкажи ни за проект, по който работиш в момента?

Всъщност наскоро приключих два проекта - в единия бях гост, а другият е неотменна част от работата ми като преподавател. С мои приятели и колеги, Деница Йорданова и Христо Овчаров, сътворихме два концерта - проектът се нарича „Из съкровищницата“, финансиран от Национален фонд култура. Отворихме ковчежето с брилянтна българска музика, която рядко се изпълнява на родна сцена. Габровската публика успя да се наслади на произведения от Тодор Попов, Борис Карадимчев, Емил Табаков и други през месец април. Концертът се осъществи с любезното домакинство на Художествена галерия „Христо Цокев". Второто изпълнение се състоя в София, в залата на Руски културно-информационен център. Щастлива съм, че във време на пандемия успяхме да напълним залите. Ако не бяха ограниченията, щях да съм още по-доволна, защото щяхме да споделим тази прекрасна музика с още повече хора. А вторият проект приключи на 15-ти юни. Това беше годишният концерт на моите ученици. Безкрайно съм благодарна, че тези дечица и техните родители ми се довериха и ми позволиха да им покажа пътя към класическата музика. Пожелавам си/ни още много концерти и пълни зали.


Как използваш женската енергия в своята работа?

Женската енергия е неизчерпаема (или поне така се надявам :D). Като майка и като преподавател всеки ден раздавам от себе си. Аз работя основно с малки деца и точно тази енергия ми позволява да вървя с тях нагоре.


Как завършва един твой ползотворен ден?

Ползотворният ден завършва с мелодии в главата и усмивките на децата.


„ТЯ в Габрово“представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Маргарита Спасова, Ивелина Иванова, Станислава Спасова и Ивелина Венкова.


ТЯ в Габрово ще се проведе на 3-ти юли (събота) от 16:00 часа в комплекс "Легендите", село Беломъжите, на няколко километра от гр. Габрово.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме, като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.


Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана. Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

285 views0 comments
bottom of page