top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Ася Райкова

На септемврийското издание на ТЯ в Габрово ви срещаме с Ася Райкова - треньор, консултант по изграждане на здравословни навици и постигане на отлична форма без диети, но преди всичко - майка. Мисията ѝ е да помогне на българските жени да осъзнаят колко абсурдни са крайностите в храненето и движението по пътя към по-добра форма, щастие и увереност.

Ася Райкова, фотограф - Росина Пенчева

Как започва денят ти?

Около 5:30 с чаша топла вода. Ранното ставане ми дава 1 - 2 часа спокойно време за себе си, в което чета или пиша. Понякога използвам това време да работя върху проекти, които ме вдъхновяват.


С какво се занимаваш професионално?

Тренирам жени, които искат да постигнат по-добра форма без диети и изтощаващи тренировки. Работя изцяло онлайн - ТУК. Всеки ден провеждам кратки тренировки в реално време, а няколко пъти в годината - програми за изграждане на навици в движението и храненето.


А в свободното си време?

Старая се да прекарвам всяка свободна минута в движение навън и най-вече сред природата. Понякога се разхождам, друг път правя планински преходи, практикувам скално катерене и зимни спортове. Все по-често изпитвам желание да се занимавам с градинарство.


Защо в Габрово?

Аз съм от Несебър, мъжът ми е от Габрово. Дори и когато живеехме в Несебър, често идвахме тук. Харесва ми колко семпли са хората и колко спокоен е градът. Забелязах, че в планината се чувствам по-добре, отколкото на морето. Започна да се заражда желанието да живеем в Габрово, но в Несебър имахме студио за тренировки и толкова много жени, които разчитаха на нас. Все пак когато искаш нещо толкова силно, обстоятелствата започват да се пренареждат сами. Когато се роди дъщеря ни, исках да се отдам напълно на грижите за нея и това не беше толкова лесно в Несебър, особено през лятото. В този момент се появи възможност студиото да поеме една от моите колежки. Така пътят към Габрово беше свободен : )

Ася Райкова, снимка личен архив

Как реши да станеш треньор?

Преди около 20 години работих като детски аниматор в немска фирма. Редовно ни провеждаха обучения и на едно от тях ме поканиха да се включа във фитнес-ателието. Първоначално се съпротивлявах - мислих, че спортът не е моето нещо. Въпреки това се съгласих и се оказа, че се справям добре. А и много ми харесваше. Оттогава не съм се занимавала с нищо друго.


Разкажи ни за проект, по който работиш в момента?

Актуалният ми проект се нарича „Силна и уверена“. Свързан е с мисията ми да помагам на българските жени да осъзнаят колко абсурдни са крайностите в храненето и движението по пътя към по-добра форма, щастие и увереност. Достатъчно дълго наблюдаваме как диетите, прочистванията, детоксите и прекомерните тренировки не дават трайни резултати. Това са остарели методи, които задълбочават неувереността. Те оставят жените разочаровани и без вяра, че отново могат да се чувстват добре в тялото си и да се харесват в дрехите си.

Искам да изградя нова дефиниция за добра форма. Работя за тази цел с помощта на осъзнатите участнички в моите проекти, които постигат трансформация отвътре навън. Провокирам тези жени да преосмислят разбирането си за добра форма - тя не е само начина, по който изглеждаме. Добрата форма е съчетание от вътрешен мир, уважение към тялото, връзка с природата и пример, който даваме на децата си. Нашите деца нямат нужда от слаби майки, а от силен и уверен пример за подражание.

Ася Райкова, фотограф - Росина Пенчева

За какво мечтаеш?

За къща в габровско село с изглед към планинаната.

Какви предизвикателства срещаш?

Имам склонност да се раздавам и разпилявам. Всеки ден си напомням, че по-малко е по-добре. Искам да свърша толкова много неща и ми е трудно да се спра само на няколко.


Какво те вдъхновява?

Природата, планината, естественото движение, времето за мен, дъщеря ми.Как използваш женската си енергия?

Харесва ми да се грижа за другите – да готвя вкусна и здравословна храна за семейството си и да прекарвам време с тях, в което просто да бъдем заедно. Стремя се да бъда неотлъчно до жените, с които работя, както и да проявявам разбиране и уважение към всеки човек, който срещам. Влагам тази енергия и в това да изслушвам другите, да живея в синхрон с чувствата и емоциите си и да преодолея импулса да се справям с всичко сама.


Как завършва един твой ден?

Обикновено с ранна вечеря, разходка със семейството и четене на приказки.„ТЯ в Габрово“представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Маргарита Спасова, Ивелина Иванова, Станислава Спасова и Ивелина Венкова.


ТЯ в Габрово ще се проведе на 1-ви септември (сряда) от 18 часа в Кафе Библиотеката.
 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Може да ни подкрепите да продължим да ги организираме, като си купите книгата "Пътеводител към себе си", която е практичен и работен наръчник, който събира серия от задачи и упражнения, които да преминеш последователно, за да опознаеш по-добре, да си дадеш яснота и да визуализираш развитието си в три основни насоки.


Социалният формат ТЯ в ...™ е създаден от Академия "Екатерина Каравелова" в Пловдив, а вече се провежда и във Варна, Габрово, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана. Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

283 views0 comments

Comments


bottom of page