top of page

Активните жени на Велико Търново: Запознай се с Ваня Димитрова

Updated: Jun 11, 2020

ТЯ във Велико Търново представя активните жени на Велико Търново и дава възможност на момичета, и жени с различни истории, и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.


На това издание на ТЯ във Велико Търново ви срещаме с една жена с богат професионален опит, отдадена в работата си с млади хора. Ваня Димитрова е доцент и преподавател в НВУ „Васил Левски“. Сертифициран коуч и НЛП практик с богат опит. Част от екипа на културно пространство ТАМ.


Има над 15 години опит в бизнеса. Заемала е позиции като прокурист на акционерно дружество, мениджър продажби, мениджър „Човешки ресурси“. Била е оперативен директор на голяма НПО. Работи и към момента по различни проекти, предимно в областта на образованието, овластяване и активизиране на младите хора в малки населени места. Участва в екипа на ТИНУЗАВЪР – образователна платформа за провеждане на мултидисциплинарни обучения със силна практическа насоченост и елементи на предприемачество. Активен доброволец и координатор на доброволчески клуб „Заедно успяваме“. Майка на 2 деца и една котка.


Ваня Димитрова - снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Проверявам имам ли още 5 минути за сън. След това подреждам задачите за деня. Използвам приложения, но и старомодния тефтер за най-важните. Синът ми е студент в София от тази година и една от първите ми мисли е за него, тъй като е далеч от нас!


Как започна всичко и как стигна дотук?

Аз винаги съм се вълнувала от образованието. Обичам да чета, да уча нови неща, да съм активна! Просто обединих тези мои интереси и се получи!


Какъв пример искаш да дадеш на хората около себе си? Не го правя преднамерено в никакъв случай! Насила не можеш да дадеш никому нищо! Наскоро моя бивша студентка ми каза, че винаги в трудни моменти си спомня, че съм ѝ казала никога да не се предава пред трудности и думи на лоши хора! Страшно ме зарадва това! Мисля, че когато човек е отдаден на това, което прави, то си личи и ако е нещо значимо, със сигурност ще повлияе положително на другите.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Липсата на време е най-голямото предизвикателство! Понякога негативизма наоколо ми идва в повече. Когато организирах доброволческия клуб винаги се намираха хора, които да да ме питат защо го правя, нямам ли си друга работа, каква ми е ползата! Но се радвам, че около мен има много хора, които са супер позитивни и включват с готовност!


Как прекарваш свободното си време?

То не е много. Обичам да се срещам с приятели, да чета. Харесва ми да съм в планината. Много обичам да пътувам също. Да събирам спомени от различни места.


Какво те вдъхновява?

Вдъхновява ме работата с млади хора. Зарежда ме!


Защо във Велико Търново?

Аз съм родена в Лом и там завърших гимназия. След това живях в София 12 години. В Търново съм от 13 години. Дойдох временно! В началото не ми хареса, защото всичко се случваше много бавно. Имаше много малко събития, на които си струваше да отидеш! Аз не познавах никого! Буквално беше рестарт на живота ми! Но вече имам усещането за общност, към която принадлежа. Намерих смисъл в работата си, имам кауза! Щастлива съм тук!


Как насочваш женската енергия в работата си?

Просто давам 100% от себе си! Не я разделям на женска и друга. Искам да знам, че съм направила всичко възможно. Ако се получи съм страшно доволна и щастлива. Ако не, значи така е трябвало да стане. Няма провал, има научен опит! Следващият път ще стане по-добре!


Какво виждаш зад себе си?

Много труд и отдаденост на нещата, с които се занимавам. Със сигурност е за сметка на време за семейството ми, за което им се извинявам!

Какво искаш да виждаш повече в бъдеще?

Искам повече млади хора да намират смисъл да останат или да се върнат в Търново! Искам по-добра среда в града ни - събития, фестивали, инфраструктура, по-чист въздух! Възможност за по-добро образование!



ТЯ във Велико Търново ще се проведе на 11-ти февруари от 19:00 часа в ТАМ

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


ТЯ във Велико Търново се организира на доброволчески принцип от Деница Милушева и Весислава Желева. Може да номинирате следващите вдъхновяващи жени, които да говорят на събитието, попълвайки този формуляр - >


През 2020 Академия 'Екатерина Каравелова' в партньорство със Си Ви Ес България и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Научи как да се включиш!


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.


Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

421 views0 comments
bottom of page