top of page

Активните жени на Велико Търново: Запознай се с Таня Русева

Updated: Jun 11, 2020

ТЯ във Велико Търново представя активните жени на Велико Търново и дава възможност на момичета, и жени с различни истории, и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.


На това издание на ТЯ във Велико Търново ви срещаме с Таня Русева. Тя е завършила ВТУ ”Св. Св.Кирил и Методий” със специалност Българска филология. Освен дългогодишната пряка работа като преподавател по български език и литература в училище „Иван Вазов” в Горна Оряховица, тя активно се занимава и с обществена дейност - три мандата общински съветник и 11 години председател на Демократичния съюз на жените в Горна Оряховица, който се занимава основно с просветителска и благотворителна дейност.


През 1998 г. става един от учредителите на Сдружение „Център „Мария” - първата в провинцията и единствената в Област Велико Търново неправителствена организация, която предоставя услуги на деца и жени, свидетели и жертви на домашно насилие и в продължение на 18 години е неин изпълнителен директор. Днес Таня е намалила обществените ангажименти и отделя повече време на семейството си.


Таня Русева - снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Будя се с мисълта, че ме очаква един прекрасен ден.


Как започна всичко и как стигна дотук?

Всичко започна със случайно натрупване на ситуации, които предопределиха пътя

напред.


Какъв пример искаш да дадеш на хората около себе си?

Да обичат това, което правят. Да вярват в себе си, да не се отказват и да помнят, че преодоляването на трудностите ни прави по-силни.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Предизвикателствата, с които се сблъсквам във връзка с моята кауза, са много. Най-трудно преодолимото е промяната в нагласите на обществото към проблема домашно насилие.


Как прекарваш свободното си време?

Обичайните неща - обичам да чета, да слушам музика, да се срещам с приятели, да търся нови предизвикателства.


Таня Русева - снимка личен архив

Какво те вдъхновява?

Много неща могат да ме вдъхновят – красиво цвете, изгревът на слънцето, любима книга, ново предизвикателство.


Защо в Горна Оряховица?

Горна Оряховица е градът, в който живея и който обичам.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Креативността е основното, а и убедеността в правотата на това, на което съм се посветила. Търся партньорство, креативност, увереност в необходимостта от това, което правя.


Какво виждаш зад себе си?

Път, извървян с много вяра и упоритост, постлан с трудни победи.


Какво искаш да виждаш повече в бъдеще?

Повече усмивки и повече чувствителност към проявите на насилие над жени - най-разпространената, но и най-прикритата форма на подчинение.


>>>>


ТЯ във Велико Търново ще се проведе на 4-ти март от 19:00 часа в ТАМ

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Сега „ТЯ в…“ обединява над 20 доброволеца, които организират ТЯ в Пловдив, ТЯ във Варна, ТЯ в Габрово, ТЯ във Велико Търново и ТЯ в Сандански.


През 2020 Академия 'Екатерина Каравелова' в партньорство със Си Ви Ес България и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Научи как да се включиш!


ТЯ във Велико Търново се организира на доброволчески принцип от Деница Милушева и Весислава Желева. Може да номинирате следващите вдъхновяващи жени, които да говорят на събитието, попълвайки този формуляр - >



Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.




419 views0 comments
bottom of page