top of page

Активните жени на Велико Търново: Запознай се с Мариана Пенчева

ТЯ във Велико Търново представя активните жени на Велико Търново и дава възможност на момичета, и жени с различни истории, и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.На второто издание на ТЯ във Велико Търново ви срещаме с една жена, която носи светлина и дава пример как няма невъзможни неща!

След като основното училище с пансион в дряновско село, в което тя работи затваря, Мариана избира да се грижи за девет от своите бивши ученици. Стремежите ѝ са да им помогне да завършат своето образование и да се реализират успешно в живота.

Мариана Пенчева, снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Благодаря за прекрасния ден, който ме очаква. Благодаря за семейството и децата си, че сме живи, здрави, щастливи и че сме тук.


Как започна всичко и как стигна до тук?

Започна много отдавна, преди около 26 години, когато реших, че искам да стана учител :) Аз съм от онзи малък процент късметлии, които знаят с какво искат да се занимават от малки. Мисля си, че всичко, което ми се е случило във времето е било подарък от живота (характер, личностни качества, възпитание, образование, срещи с хора, житейски опит и уроци, трудности) и това, което ме е довело дотук. Може би моят двигател е убеждението ми, че трябва да се живее без съжаления, да правим това, което ни носи щастие, да се учим от трудностите в живота, да се срещаме и надвиваме страховете си и да мечтаем смело, без да си поставяме граници.


Какъв пример искаш да дадеш на хората около себе си?

Примерът, който искам да дам на хората е, че няма нищо невъзможно, че винаги можеш да помогнеш и винаги можеш да дадеш, било то усмивка, грижа, обич, внимание, време. Искам хората да вярват в себе си и в собствените си сили и да знаят, че от всеки един от нас зависи да направим света по-добро място за живот, отговорността е наша, ничия друга.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

За мен всяко предизвикателство е урок по пътя и възможност за израстване и самоусъвършенстване. Това, което ме кара да се замисля са предразсъдъците у хората, но напълно съзнавам, че причините се крият са в техния начин на живот. Вярвам, че това, което другите мислят и казват за нас предопределя не какви сме ние, а какви са най-вече те. За това какви сме ние пък свидетелстват нашите мисли, думи и дела. Аз винаги давам най-доброто, на което съм способна и имам високи изисквания за хората около себе си, което също е предизвикателство.Как прекарваш свободното си време?

Свободното си време прекарвам в творческа дейност – рисувам, пиша поезия и проза, кулинарствам, занимавам се с приложни изкуства, с театър, с танци, чета много и голяма част от свободното си време посвещавам на разговори с децата за важните теми в живота.


Какво те вдъхновява?

Вдъхновява ме морето, природата през всичките й сезони, музиката, разговорите, вдъхновяват ме успелите хора, които са постигнали резултати в някоя област, въпреки пречките и предизвикателствата, които са срещнали. Вдъхновяват ме свободните души и умове, хората, които на добра воля са се заели да променят нещо около себе си за доброто на всички.


Защо във Велико Търново?

Родом съм от Габрово, но преди 20 години в мен се роди желанието да живея във Велико Търново. Често съм си задавала въпроса: „Защо?” И преди няколко години открих отговора – родоначалникът на нашия род е бил дядо Иван от Велико Търново, който преди повече от 150 години се заселва в селата край Габрово. Аз съм от хората, които често се вглеждат в себе си, търсейки следи от минали поколения, от кой какво съм взела, с какво съм допринесла... И отговорът на въпроса: Защо във Велико Търново?- е най-вече заради корените, които ме теглят да се върна. Вярвам, че родината, земята ни и любовта към нея се предават по невидим път в нашите гени и не бива да им се противопоставяме. И още във Велико Търново - заради невероятната атмосфера, заради безкрайните възможности да се обогати човек духовно, заради културата и историята, по много причини... Сърцето ми е част от този град.Как насочваш женската енергия в работата си?

Според мен една от основните житейски цели на всяка жена е да създава, да създава живот, дом, уют, условия за по-добър живот, произведения на изкуството и така до безкрай. Това правя и аз – създавам, променям, давам от себе си, грижа се за хората, за децата, за света, възпитавам, уча се и уча. Вярвам, че ако има някой, който може да промени света, то това са жените с тяхната проява на обич и грижа.


Какво виждаш зад себе си?

Преди време реших, че няма да правя компромиси с работата и в живота си и ще го живея пълноценно, ще правя това, което ме прави щастлива и зад себе си виждам поредица от житейски избори, които са ме превърнали в личността, която съм днес.

Учителството е призвание и семената, които сеем всички ние покълват и израстват във времето, затова зад себе си аз виждам плодовете на своя труд и едни щастливи деца, едни достойни хора, вземащи правилните избори по своя път, едни младежи, готови да помагат на другите, виждам себе си в чуждите постъпки и съм горда. Когато плача от радост, то е всъщност от гордост и най-често за постиженията на моите деца. Това е наградата от моя труд. И виждам още, че възпитанието е най-ценният подарък, който получаваме от своите родители и можем да дадем на своите деца, защото дори, когато нас вече ни няма продължаваме да живеем чрез другите.


Какво искаш да виждаш повече в бъдеще?

Искам да виждам хора, които ги е грижа и им пука за света, в който живеем ние и в който ще живеят нашите деца. Искам да виждам повече алтруизъм, повече емпатия, повече човеколюбие, повече доброта, за сметка на агресията, егоизма и самовглъбяването. Искам да виждам обществено и социално ангажирани млади хора с ценности и морал, добре възпитани, добре образовани, със свободен ум, които са готови да помагат и променят България към по-добро.


ТЯ във Велико Търново е всеки месец в ТАМ.

Второто издание на ТЯ във Велико Търново ще се проведе на 5-ти ноември от 19:00 часа.

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

516 views0 comments

Comments


bottom of page