top of page

Активните жени на Велико Търново: Запознай се с Деница Александрова

ТЯ във Велико Търново представя активните жени на Велико Търново и дава възможност на момичета, и жени с различни истории, и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.


На декемврийското издание на ТЯ във Велико Търново ви срещаме с Деница Александрова, преподавател сугестопед, обучител и творец. Деница води обучения и курсове по английски и по сугестопедичната методика за учене разработена от българския лекар и учен, проф. д-р Георги Лозанов. Тя вярва, че качествените обучения са тези, в които хората сами достигат до своето знание чрез дейности, активиращи лявото и дясното полукълбо и ролята на добрия фасилитатор е да ги води по този път. Преди 10 години ѝ хрумва идеята за създаване на игра за изслушване и заедно с 2 приятелки създават комуникативната игра за спокойно говорене, и изслушване ДАРПЛЕЙ. Последните години се занимава с импро театър и сакрална архитектура на тялото.

Деница Александрова - снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Благодаря за всичко, което имам в живота си и нека направя най-красивото, на което съм способна с този подарък, днешния ден.


Как започна всичко и как стигна дотук?

С наблюдение, болка, игра и любопитство. Имам няколко страсти в живота ми, които ми дават усещане за смисъл и служене. Чувствата, са били тези, които са ми натискали вътрешните копчета за да ги открия, а синхроничността тази, която ме е събирала с правилните хора за момента.


Какъв пример искаш да дадеш на хората около себе си?

Че е хубаво, човек да открие смисъла си и да го следва, онова нещо, в което вярва, и на което иска да служи докато е на тази Земя. Пример, че е хубаво да се усмихваме, да се разсмиваме и изслушваме един друг. Да се радваме на малките и прости неща. Пример за подкрепата и колко е важна тя, на всички нива, като видиш някой да прави нещо, в което и ти вярваш подкрепи го, кажи му нещо окрилящо. Това може да му даде и мотивира за много повече. Пример, че е хубаво човек да учи нови неща докато е жив. Езици, танци, нови умения. Това ни поддържа живи, активни и храни радостта от живота.


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Липсата на време, за осъществяване на всички вдъхновяващи идеи и фокус само върху едно нещо.


Как прекарваш свободното си време?

Много обичам да ходя из планини и да прекарвам време сред природата. Движението ме зарежда.Танцувам латино танци и народни танци. Много ми харесва и да играя на различни настолни игри с приятели, както и на ДАРПЛЕЙ разбира се с познати и непознати.


Дарплей - игра съвместно създадена от Деница Александрова и две нейни приятелки - снимка личен архив

Какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме хората. Вдъхновява ме красотата около нас, музиката, общуването, личните истории, разсъждения и прозрения. Вдъхновяват ме малките и прости жестове на внимание и нежност в отношенията, които правят живота ни по-топъл и свързан. Вдъхновяват ме откритията на хора, които са работили в една област и са посветили живота си на това.


Защо във Велико Търново?

Родена съм тук, живях 10 години в София. Върнах се тук без да го планирам, но не съжалявам. Всичко, което ми харесва мога да го правя и тук. Повече ми харесва енергията на малкия град, а и всичко ти е някак по-близко.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Женската енергия е мека, топла и свързваща. Позволявам ѝ тя да се отразява в гласа ми, да ми помага в избора на дрехите, да води движенията ми.


Какво виждаш зад себе си?

Един дълъг, шарен, разнообразен криволичещ път с крайъгълни камъни, които са били поставени на мястото си с конкретна цел.


Какво искаш да виждаш повече в бъдеще?

Искам да видя уверени, красиви и вдъхновени хора, чийто очи сияят от нещо, което ги осветява отвътре.Третото издание на ТЯ във Велико Търново ще се проведе на 3-ти декември от 19:00 часа в ТАМ

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

238 views0 comments

Comments


bottom of page