top of page

Активните жени на Сандански: Запознай се с Мария Христова-Карастоянова

Updated: Jun 24, 2020

На третото издание на Тя в Сандански ще ви запознаем с Мария Христова-Карастоянова. По образование тя е мениджър – маркетинг и реклама, а по сърце е творец! Обича да рисува, пише стихове и е един от организатори на национален фолклорен фестивал за любители танцьори„Сандански пее заиграва, Пирина разлюлява”.Била е 15 години мениджър производство на фирма за изработка на дамско облекло, но от единадесет години е сватбен агент и талантлив флорист и участва в много проекти на Община Сандански като декоратор. Хобито ѝ е да твори в кухнята. Има подкрепата на приятелите си и семейството, което е винаги е до нея, дори, когато е като „буря".


Мария Христова-Карастоянова, снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

Нямам определена мисъл. Обикновено сутрин в главата ми се бият хиляди задачи. От коя най-напред да започна, разпределени са по часове, дори записани в телефона, като аларми, да не би да забравя или пропусна нещо важно, но в крайна сметка, все за някоя не ми достига деня и се налага да работя до късно.


Мария Христова-Карастоянова и нейното семейство,снимка личен архив

Каква искаше да станеш, като порастнеш?

Певица. Всички ме помнят, седнали около масата, аз на едни стълбички в лятната кухня на село при баба, пея ли пея с дезодорант в ръка и с токчетата на мама. После започнах много да рисувам, имах много награди в училище и си мислех, че ще стана художник, а пък класната ми каза, че художниците ставали известни след смъртта. :) После пак певица. Участвах в предаването „Като лъвовете”, ходих и на прослушване в една голяма компания и след това прослушване ме изгубиха. :) Сега си пея само с приятели.


С какво се занимаваш професионално?

Дълги години работех във фирма за производство на облекла, като паралелно с това започнах да се занимавам с организация и декорация на различни събития, сватби и всякакви поводи за празнуване. Когато дейността много се разрасна, напуснах работното си място и празниците на хората се превърнаха в моя работа. Най-прекрасната работа, която човек може да има – да бъде част от най-красивите и щастливи дни на хората!


Мария Христова - Карастоянова, снимка личен архив

Как успяваш да се справиш с всичко това и то на страхотно ниво?

С любов! Когато обичаш това, което правиш, въпреки умората, безсънните нощи и напрегнати дни, успяваш да се усмихнеш и да си кажеш, че всичко си е струвало! Когато видиш в очите на хората онзи блясък, който казва „Благодаря”, когато прочетеш в усмивката им щастието и удовлетворението, когато ти кажат „Беше по-красиво от колкото си го представях”…, всяка клетка от тялото се изпълва с нови сили и очаква следващото предизвикателство!


А как прекарваш свободното си време?

Свободно време почти нямам. Моята работа е такава, че почти всяка неделя съм заета. Намирам си една седмица за отдих на море и планина със семейството и уикендите, в които нямам сватби и тържества, обикновено прекарвам с тях или с приятели. Имам хоби и това е да правя различни експерименти в кухнята. Забърквам някакви мои хрумки или правя от няколко различни рецепти една по мой вкус и особено обичам, когато го правя да го нарисувам в чинията, да е поднесено красиво, като картина.


Какво те вдъхновява?

В работата основно ме вдъхновяват срещите с хората, желанията им, споделените моменти с тях, преди събитието. Вдъхновява ме природата с цялата си прелест! Вдъхновяват ме семейството, особено дъщеря ми, която вече с много желание се включва да помага. Приятелите, които винаги ме подкрепят и в труден момент са „отбор за бързо реагиране” :) Вдъхновяват ме колеги, които организират различни семинари и работилнички, в които черпим опит един от друг и винаги се стремя поне веднъж или два пъти годишно да ходя на тези срещи.


Мария Христова-Карастоянова - проекти, снимка личен архив

Защо в Сандански ?

Защото това е моето място. Никога не съм си представяла, че ще живея в друг град или друга страна. Защото тук е вълшебно, пълно с някаква магична прелест и толкова много искам да става все по-богато и развито място за живеене.


Как насочваш женската енергия в работата си ?

Енергията е онова нещо, което кипи непрестанно в мен. Енергия за нещо ново, за нещо красиво, за нещо нетипично… В работата ми тя просто ми трябва, защото зад всяка красива аранжировка с цветя се крие къртовски труд – да приемеш цветята, да ги обработиш, да смениш водата, да се подрежат, почистят, да си поговориш с тях … Всичко това е мнооого часове труд, преди да украсят масата, на която ще седнат клиентите и без тази енергия…, ако приемеш всичко просто като работа, няма да се получи.


Мария Христова - Карастоянова и семейство, снимка личен архив

Как завършваш един ползотворен ден?

Това от днес остава за утре. Целувам дъщеря си за лека нощ и си мисля как ще се наспя. И почти никога не успявам. Всеки ден трябва да има смисъл – дали ще работя, дали ще почивам, дали ще пътувам, дали ще мързелувам дори…, сигурно съм имала нужда точно от това в този ден и не трябва да го мисля за изгубен. Това просто е ден от моите 365, в годината …



'Тя в Сандански' представя активните жени на Сандански и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Третото издание на ТЯ в Сандански е на 29 юни от 18:30 часа в Епископската базилика.

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова'с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

През 2020 Академия 'Екатерина Каравелова' в партньорство със Си Ви Ес България и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Научи как да се включиш!


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.


Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

2,554 views0 comments
bottom of page