top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Валерия Александрова

Updated: Oct 22, 2019

През месец октомври на ТЯ в Пловдив ви срещаме с Валерия Александрова - графичен дизайнер по професия и художник по образование, тя твори предимно в сферата на печатната графика.


Валерия Александрова - снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

„Трябва да нахраня котките“(ха ха ха). Обикновенно е свързана с текущите ми за деня задачи. Правя план в главата си как биха могли да се свършат оптимално добре и разбира се, как да се насладя на първото си кафе за деня.


С какво се занимаваш професионално?

Професионално в момента съм графичен дизайнер. А по душа и разбира се по образование художник.


А в свободното си време?

В свободното си време обичам да прочета хубава книга, да рисувам, да ходя колкото се може по често сред природата и да карам колело.

Валерия Александрова - снимка личен архив

Защо в Пловдив?

Защото е град изпълнен с особен чар и вдъхновение, очарованието на малкият град в обвивката на голямата лудница, защото е място в което всеки може да намери своето парче от пъзела.


Какви трудности срещаш в своята професионална сфера?

Трудности има във всяка една сфера за мен трудността идва от това да си непрекъснато в крак със новите тенденции. Живеем във време на непрекъснато развитие и ако не си сверяваме часовника редовно, то оставаш в да го наречем „вакум“ и трудно се връщаш към нормалният ритъм, губиш позиция и не си достатъчно конкуретноспособен.


Какво те привлече към печатната графика?

Печатната графика е любов от пръв поглед, от идеята през самият процес на изработване до крайният продукт (отпечатък) всичко е завладяващо. Графиката преобразява енергии. Всяко нещо може да се превърне в повод за възхищение на белия лист например. Графиката за мен е моят начин да покажа реалността и ми носи едно специфично щастие.


Разкажи ни за един от последните си проекти?

Последният ми проект беше съвместно с две прекрасни дами, с които ме срещна любимо мое място Отсреща. Отражение или как ние като различни хора разбираме и усещаме действителността, и какво е нейното взаймодекствие с нашият вътрешен свят и вълнения.

Валерия Александрова - снимка личен архив

Откъде черпиш вдъхновение?

Всяко нещо което има взаймодействие с нас оставя отпечатък върху съзнанието ни и когато този отпечатък се проектира се появява вдъхновението. Трудно е да се каже откъде черпи вдъхновение един творец, може да е просто сянка или пък да е провокиран от дадена емоция.

Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Жената има едно невероятно умение да създават уют и ред във всяка една сфера от живота. Мисля че да структурирам правилно деня си и задачите е едно от нещата който ми помагат за да успявам в работата си.


Как завършваш един ползотворен ден?

Обикновенно с бира и усмивка в приятната компанията на любими хора! А и с котка до мен разбира се...


Този месец ТЯ в Пловдив е на 31 октомври от 19:00 часа в Отсреща.


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

567 views0 comments

Comments


bottom of page