top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Ласка Ненова

През април на ТЯ в Пловдив ви срещаме с Ласка Ненова - един от основателите на идеята BG Бъди активен. През 2012 година за първи път организира в Пловдив Европейската седмица на физическа активност и спорта - MOVE Week. През 2013 тя става регионален координатор на инициативата за Източна Европа, през 2014 бива поканена като Еропейски координатор на MOVE Week за цяла Европа, а година по-късно става и мениджър на кампанията NowWeMOVE на европейско ниво.

Ласка Ненова - снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

Какво ще науча днес?


С какво се занимаваш професионално?

Определям себе си като civicentreprenuer - измислям, разписвам и управлявам проекти, с които - надявам се - предизвикваме положителна промяна в обществото и обкръжаващата ни среда.


А в свободното си време?

За мен това, което правя не е работа, така че правя повече от горното и в свободното си време. Някои хора казват, че съм работохолик - не им вярвам много.

Когато почивам - чета, пътувам и най-вече спортувам. Опитвам се всеки ден да правя поне час тренировка.


Защо в Пловдив?

Пловдив е моят град и една от любовите на моя живот.


Ласка Ненова - снимка личен архив

Какви трудности срещаш в своята професионална сфера?

Работата с хора в мултикултурна среда. Всички идваме от различни места, различни семейства, различни истории и багаж, който носим - важно е да не го забравяме, за да не създаваме излишни конфликтни ситуации, които са причинени от неразбиране на нашите различия и истории.


Разкажи ни за един от проектите, върху които работиш?

Аз, Ти, Пловдив - един от най-амбициозните ми проекти до момента. Това е целогодишната платформа за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. Тя цели да промени дълготрайно културата и отношението на хората към градската среда и отпадъците. Партньори в дейностите са граждански организации и доброволци, Фондация „Пловдив 2019”, Община Пловдив, Екопак България и други организации и компании. Платформата е подкрепена от Фондацията Кока-Кола като част от визията ѝ за свят без отпадъци.


„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ цели да ангажира граждани от всички възрасти и посетители на града. Платформата включва четири основни линии. Чрез тях ще се осигури подкрепа за намаляване на отпадъците от големите събития в Пловдив през 2019, ще се мотивират гражданите да събират разделно и да оползотворяват отпадъците си, както и ще бъдат почистени между пет и десет зони в града. В края на инициативите ще бъдат събрани и рециклирани минимум 2019 кг пластмасови отпадъци, срещу което ще бъдат обновени три места за срещи и почивка в града.

Платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ни дава възможност да се обединим за каузата за чиста Европейска столица на културата. Граждани, институции, организации и компании заедно можем да постигнем трайна промяна в културата и отношението към отпадъците.Вярваме, че всеки един от нас трябва да бъде активен и да има отговорно отношение към отпадъците, които генерираме всеки ден, и към града, в който живеем. Вместо всяка пролет да чистим града, по-добре е да се научим как да не го замърсяваме и какво да правим с отпадъците.

Ласка Ненова - снимка личен архив

Повече за дейностите в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“

Платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ включва четири основни линии. Първата насока е #ПразнувамеЧисто. Ще бъдат организирани обучения за културни оператори как да намалят и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата. По време на някои от най-големите инициативи, като Фестивал на здравето, PlovdivStagePark, Световно първенство по гребане, MOVE Week, ShakeThat Хълм, Plovdiv Food ParkFestival, PlovdivBeerFest, НОЩ, Капана Фест и други ще бъде осигурена подкрепа от доброволци за разделно събиране на отпадъците на място и за тяхното оползотворяване след събитията.

Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 ще бъдат създадени образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да събират разделно отпадъците си. Доброволците на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще бъдат сред гражданите на Пловдив, ще разговарят с тях в парковете, ще организират срещи и събития. В резултат на тези дейности организаторите целят да съберат минимум 2019 кг пластмасови опаковки, които да бъдат рециклирани и използвани за града.

Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще се организира почистване на между пет и десет зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно.

В резултат на горните дейности, ще бъдат събрани пластмасови отпадъци, срещукоито ще бъдат създадени креативни места за сядане и почивка в поне три градски зони в Пловдив. Заедно с местните жители и доброволци на инициативата, тези зони ще бъдат изцяло облагородени под мотото #ПроменямеЗаедно. Изборът им ще бъде направен с помощта на граждански организации.


Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Не се отказвам!


Как завършваш един ползотворен ден?

Тренировка, разговор с моя партньор, чаша вино!


ТЯ в Пловдив е на 25 април от 19:00 часа в Отсреща.


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

268 views0 comments

Comments


bottom of page