top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Денислава Станева

През месец септември на ТЯ в Пловдив ви срещаме с Денислава Станева - Сопрано, сценичен изпълнител и жена, отдадена на чудесата на съвременната опера като жива форма на изкуството. Тя е носител на множество награди и е оперен изпълнител – новатор, който освен омагьосващите си класически изпълнения, пресъздавабългарска фолклорна музика със своя уникален оперен глас, подход и модерен прочит.


Денислава Станева - снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

Първата ми мисъл, с която започвам деня си е - Благодарността. Благодаря, че още един ден съм тук и че ще се постарая в този ден да дам най-доброто, на което съм способна.


С какво се занимаваш професионално?

Занимавам се професионално с оперно пеене, това съм и завършила в Бакалавърската и Магистърската си степен. Радвам се, че успявам да популяризирам това изкуство и пред младото поколение, чрез смесицата на различните жанрове. Музиката е необятно изкуство и затова дава възможност човек да прояви още повече творчество в нея. Обичам да опознавам изкуството до най-малките детайли, тъй като в тях се крие красотата и семплостта ѝ. Обичам да експериментирам фино и с вкус, затова се обръщам и към българския фолклор като правя обработки на народни песни с класическо звучене и модерен денс ритъм. Осмелявам се и да бъда първия солов оперен изпълнител, който да популяризира и наложи стила “folklore - opera”. Същевременно с това правя и класически партии на едни от най-популярните опери като „Турандот”, „Мадам Бътерфлай” на Пучини и др.


А в свободното си време?

В свободното си време обичам да чета книги, да се разхождам сред природата и да общувам с положителни и приятни личности.


Защо в Пловдив?

Пловдив е родният ми град. Тук самият град има особен дух. Има светлина в него, има многоенергия на любов и обич.


Денислава Станева - снимка личен архив

Как осъзна, че искаш да се занимаваш с оперно изкуство?

Знаех със сърцето си, че имам драматичен и тембрист глас, чувствах го, но не можех да го покажа. Тогава може би и неслучайно се срещнах с моя първи вокален педагог проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, която откри и потвърди това, което чувствах. От този момент знаех, че когато искаш нещо много силно, животът ти разкрива пътя и ти изпраща правилните хора, за да го реализираш. Постепенно взех да откривам, че оперното изкуство е изключително сложно и всепоглъщащо. Трябва да отдадеш живота си, за да го опознаеш и да преоткриеш и себе си като творец.


Разкажи ни за един от проектите, върху които работиш?

След успешния проект на песента “Притури се планината”, която се прие много положително и в социалните мрежи, и на всички концерти, на които имах възможността да я представя, направих отново народна песен - “Пустоно лудо и младо”, но този път звученето е доста различно от предната, тя е с трап звучене.Това звучене е много популярно на запад и тук при нас влиза като тенденция в музиката със силен акцент в баса. Освен това отново реших да предизвикам себе си и тук пеенето ми е доста по-близко до поп звученето. Съвсем скоро ще бъде в социалните мрежи и ще можете да споделите отзивите си. Работя и по други проекти, но засега ще ги запазя в тайна, за да има и момент на изненада.


Какви трудности срещаш в своята професионална сфера?

Аз не ги наричам трудности, а възможности, защото се научих, че във всяка трудност се крие равна по сила или още повече по големина възможност за успех. Най-важното и основното, което всеки ден трябва да прилагаш е силата да се трудиш, дори и в момента да не получаваш възнаграждение. Животът така е устроен, че първо трябва да дадеш, преди да вземеш. Освен това, трябва да работиш върху дисциплината, характера, непоклатимата си вяра в действие, мисълта ти да е светла, да имаш спокоен ум и сила на духа. Ако всички се научим на това, успехът няма да закъснее.


Денислава Станева - снимка личен архив

Случвало ли ти се е да имаш сценична треска преди изпълнение и ако да, как успяваш да я преодолееш?

Случва ми се всеки път да се вълнувам и когато това вълнение е по-силно си казвам „Действай така, сякаш е невъзможно да се провалиш!” - (прочетох го в една книга и от тогава промени живота ми.)И в този момент неспокойният ум се укротява и започвам да изпитвам радост от това, което правя и тази радост несъмнено се възприема от хората и те се заразяват с този ентусиазъм. Така всяко събитие се превръща в празник за всички ни.


Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Женската енергия е изключително силно съзидателна, в нея има един нестихващ огън на любов, ентусиазъм, топлина, мекота, но в същото време съчетан с характер. Ние сме творци на живота си, търсещи непрестанно и даващи любов.


Как завършваш един ползотворен ден?

С радост завършвам всеки един ден, с усмивка на лице дори и да е бил труден. Ние създаваме живота си и трябва да го създадем по най-добрия начин. Щастието е тук и сега във всеки един момент от живота ни, ако се огледаме ще го открием навсякъде около нас. Всичко зависи от лещата, с която го гледаме. Питам се „Успях ли да зарадвам поне един човек, да се усмихна, да направя мил жест, да кажа хубава дума, да дам най-доброто от себе си, тогава знам, че този ден е имал смисъл.”Обичайте живота и той ще ви обича!



Този месец ТЯ в Пловдив е на 26 септември от 19:00 часа в Отсреща.


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

202 views0 comments
bottom of page