top of page

Активните жени на Плевен: Запознай се с Даниела Табакова

Updated: Oct 27, 2020

На първото издание на „ТЯ в Плевен“ ви срещаме с д-р Даниела Табакова - специалист образна диагностика и автор на стихосбирката “Другата Марлене”.

Даниела Табакова - снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

В последните години от живота си, всяка сутрин, независимо колко уморено ми е, дали съм се наспала, аз се будя с мисъл за благодарност.

Че съм тук,че дишам и се движа,че посрещам изгревите и залезите, и че съм заобиколена от най-скъпите си хора. Благодарна съм и за срещите си с онези, които наричаме по навик "врагове". Не, не са врагове, учители са. И колкото по-рано го осъзнаем, толкова по-лесно и навреме ще очистим от ненужните тежки чувства себе си.

Каква искаше да станеш като пораснеш?

Не си спомням каква съм искала да стана. Бях дете, което обичаше повече да наблюдава хората, връстниците си. Играех и се забавлявах, разбира се, но винаги се вглеждах в останалите. Мама ми е казвала, че когато татко ме е питал "Каква ще станеш като пораснеш?", аз съм отговаряла : "ДоТорка!". Е, така и стана.

''Другата Марлене'' - стихосбирка на Даниела Табакова

С какво започна да се занимаваш професионално в крайна сметка ?

Станах лекар. Смених много работни места и придобих в ранните си професионални години опит, който е златен. Най-ценното на това време, бе това, че се научих да говоря и да изслушвам пациентите си, да им давам надежда дори когато нещата натежаваха на лошите везни, тези - на отчаянието и наближаващия край. Днес имам възможност да работя с огромно удоволствие избраната професия и специалност, но знам, че нищо не е случайно. Обичах да рисувам, да творя. Днес "разгадавам" онези истински картини като пъзел, което е в помощ на моите колеги от други специалности.Даниела Табакова - снимка личен архив

Как прекарваш свободното си време?

Свободното ми време е лукс. Днес все повече търся начини да общувам с детето си, обичам да пътувам и да се зареждам сред природата, да се занимавам макар и аматьорски с фотография.Това ме зарежда с радост и енергия. Обичам киното, поезията и...добрата храна. Последното е "грях", оправдан от Слънчевия ми знак.

Какво те вдъхновява?

Вдъхновява ме неотмиращата сред цялата житейска суета, човечност. Добронамереността и разбирателството между хората са цел, която винаги ще следвам. Вдъхновява ме самата възможност животът да се живее изцяло, без отлагане - нито на цели, нито на възможности за духовен растеж. Любовта, всъщност, която обединява всичко изброено дотук, ме е вдъхновявала винаги.

Даниела Табакова - снимка личен архив

Защо в Плевен?

Който не е живял в Плевен, няма да разбере въпроса "Защо тук?" Това е родният ми град, тук живях, тук учих, тук родих дъщеря си, тук са скъпите ми хора - една голяма част от тях. Това не ми пречи да се "закотвям" напълно и да анулирам възможностите за срещи с приятели, които не са в Плевен.

Плевен е град-герой. Епопея.

Как насочваш женската енергия в работата си?

Женската ми енергия е възпитавана трудно в годините...Аз съм дете на Марс, аз воювам, водя битки. Укротяването на тези страсти изискваше години усърдна работа, така, че да придобия онова търпение и мекота, които са логото на всяка жена - истинска жена. Процесът продължава. Самият живот е този, който изглажда ръбовете, който понякога те поставя на колене, за да може един ден да овладееш и емоцията , и прагматизма в една красива симбиоза.

Поезията, писането - те са моят естествен трамплин към търсенето на отговорите, които сърцето и разумът търсят. В работата ми въображението, познанието и желанието да помагам, вкарват прекрасно в "коловоза" тази женска енергия.(понякога не се отказвам от копието и доспехите)


Даниела Табакова - снимка личен архив

Как завършва един ползотворен ден?

Всеки ден е ползотворен. Без изключение. Понякога просто почивам, друг път доукрасявам завършека на деня с добра компания, разговори и смях.


„ТЯ в Плевен“ представя активните жени на Плевен и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.


Очакваме ви на ''Тя в Плевен'' на 22-ри юли (сряда), от 18:30 в Кафе "Бордо", ул. Сан Стефано 14.

Събитието се организира на доброволчески принцип от Николайка Цонева, Петя Василева и Диана Тотинска и е резултат от проекта ТЯ в България.


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова'с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


През 2020 Академия 'Екатерина Каравелова' в партньорство със Си Ви Ес България и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Научи как да се включиш!


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.


1,098 views0 comments

コメント


bottom of page