top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Васи Маринова-Късева

Updated: Jun 11, 2020

В навечерието на Международния ден на жените 8-ми март на ТЯ в Габрово ви срещаме с Васи Маринова-Късева - SEO специалист, единственият лицензиран инструктор по зумба в Габрово, която влага усмивка и много енергия във всичко, което прави.

Васи Маринова-Късева - снимка Драгомир Минков PixArt

Как би се представила с едно изречение?

Аз съм Василиса, не държа непременно да съм Прекрасна, но се стремя да съм винаги усмихната и позитивна и със сигурност пълна с енергия – за всичко и към всички.


С какво се занимаваш професионално?

По образование съм магистър по счетоводство – нещо, с което се занимавах достатъчно време, за да разбера, че не ми носи удовлетворение. По призвание – SEO специалист. Грижа се за позиционирането в Гугъл на няколко различни сайта, в това число и образователен сайт номер едно в България Уча.се. Динамична и интересна работа, която, не само, че не позволява да ми стане скучно и да „зацикля“ в едно положение, но ми дава и така нужното ми удовлетворение, което търся в професионален план – че правя нещо наистина смислено и полезно от обществена гледна точка. А в Габрово съм известна най-вече като „госпожата по зумба“ – по-малките ученички, които тренират при мен, ми „лепнаха“ този прякор и така си остана. Извън шегата, аз съм единственият лицензиран инструктор по зумба в града. И вече 8 години помагам на хора от различни възрасти не просто да се чувстват тонизирани и във форма, а да се отърсят от напрежението след натоварен работен ден. Другото нещо, освен SEO-то, от което изпитвам удовлетворение, че съм полезна.


Васи Маринова-Късева - снимка Photoplace.club

А в свободното си време?

То е силно ограничено – с толкова дини под една мишница и дете на 4 години. И все пак, времето извън ежедневните ми задачи малко или много е свързано отново с тях. Или се информирам за последните промени в алгоритмите на Гугъл и начините за реагиране спрямо тях, или си мисля нови хореографии за тренировките в залата. И вече след всичко това, ако успея да намеря време – обожавам да чета книги, най-вече на историческа тематика. Особено историята през средните векове в Европа.


Как съчетаваш толкова различни сфери на дейност?

С усмивка и удоволствие. С риск да прозвуча клиширано – когато правиш това, което обичаш, няма как да се почувстваш натоварен, изморен или изнервен. Доста често оставам на лаптопа до късно през нощта, за да съм сигурна, че задачите ми за деня са изпълнени на 100%. И това не ми тежи. За мен е най-важно семейството ми да не бъде ощетено от прекалената ми ангажираност. Затова се старая събота и неделя да са посветени на тях – да излизаме на разходки, да гледаме филми – просто да сме заедно.


Васи Маринова-Късева - снимка личен архив

Защо в Габрово?

Защото това е моят град. Тук съм родена, тук са най-близките ми, твърдо вярвам, че човек си тежи на мястото най-вече там, където са корените му. Имала съм възможности да остана не само в по-голям град, но и в чужбина. Като студентка (в друг град) прекарах част от последния си курс по програма за обмен на студенти в Египет, в последствие работих не малко време в английска фирма – работа, свързана с чести командировки в Англия. Така и не успях да се усетя на мястото си в друг град, още по-малко държава. И си останах тук – решение, за което никога не съм съжалявала. Освен това ми се иска да се промени тази тенденция от последните години – на обезлюдяване на по-малките населени места. Младите масово търсят по-добър живот в големите градове, в чужбина. Осъзнавам, че това зависи от много фактори, не само от желанието им. Но ми се иска да покажа, че колкото и да е трудно – има как. Да създадеш семейство, да работиш и да бъдещ щастлив и в малкия град.




Разкажи ни за проект, по който работиш в момента?

Те не са един и два... Като инструктор постоянно получавам покани да се включа в различни спортни събития в цялата страна. И в един момент ми се налага да пресявам къде имам възможност да присъствам. Но определено най-голямото предизвикателство, което ме очаква това лято е Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в Созопол. Той се провежда за 15-та поредна година, а участниците са от целия свят. Аз получих специална покана да се включа заедно с моите момичета от миналогодишните победители – LaCubania. Ние ще участваме в раздел „Улични танци“. И в момента пред мен стои задачата да измисля хореография, с която да представя достойно не само нас, но и Габрово. Понеже освен нас, има само още една габровска група участници – музикалната школа на Ваня и Радослав Талеви, но те са в раздел „Музика“.


Какви предизвикателства срещаш?

Предизвикателствата са за това – за да се преодоляват. Не мога да определя нещо конкретно като предизвикателство пред мен, поради простата причина, че всяко едно нещо, което предизвиква възможностите ти, ти помага да израстваш. Аз вярвам, че човек се учи постоянно, затова и в такъв аспект приемам всичко, с което трябва да се справя, като възможност – да стана по-добра в това, което правя, да науча нещо ново.


Какво те вдъхновява?

Буквално всичко – хубава песен, хубава книга, красиво място. Вдъхновявам се от обикновените жени, с които се срещам в залата – от хъса им да намират време да се погрижат за себе си и тялото си, въпреки натовареното им ежедневие – на майки, съпруги и работещи жени. Те са тези, които заслужават огромни адмирации.

Васи Маринова-Късева - снимка личен архив

За какво мечтаеш?

Не бих казала, че мечтая. По-скоро си имам набелязани цели и желания, които се стремя да изпълня. И все пак, ако трябва да обособя нещо, което не зависи от мен – мечтая повече млади хора да се завръщат по родните си места в малките градове. По-конкретно – да имат икономическата възможност и изгода да го направят. Тъжно ми е, че тези градове, в това число и Габрово, се обезлюдяват, че раждаемостта спада. Мечтая си Габрово отново да е българският Манчестър, колкото и клиширано да звучи.


Какво е посланието ти към жените за 8-ми март?

Да бъдат на първо място жени! Да бъдат независими, да бъда силни – това е прекрасно. Но да не забравят, че и най-силната жена има нужда от силен мъж, който да й позволи да бъде слаба.


ТЯ в Габрово + парти ще се проведе на 4-ти март (сряда), от 18:00 в РеФреш ресторант, МОЛ Габрово, последен етаж.

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Сега „ТЯ в…“ обединява над 20 доброволеца, които организират ТЯ в Пловдив, ТЯ във Варна, ТЯ в Габрово, ТЯ във Велико Търново и ТЯ в Сандански.

През 2020 Академия 'Екатерина Каравелова' в партньорство със Си Ви Ес България и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Научи как да се включиш!

Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.


Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.




1,809 views0 comments
bottom of page