top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Мария Николова

Updated: Oct 20, 2019

На ноемврийското издание на ТЯ в Габрово ви срещаме с Мария Николова - химик по образование и учител по призвание, част от екипа на образователната платформа Уча.се.

Мария Николова - снимка личен архив

Коя е първата мисъл, с която започваш деня си?

Не е мисъл, по-скоро е въпрос - какъв е планът за днес? Обичайно графикът ми е направен още предишната вечер, но сутрин си го„преговарям“.


С какво се занимаваш професионално?

Учител съм в образователната платформа Уча.се. Създавам текстовете и сценариите на уроците по химия от 7 до 10 клас включително. Правя и тестове към уроците, отговарям на въпроси от потребителите и ръководя екип„Химия“ в платформата.


А в свободното си време?

Главно чета. Почитател съм и на класическата музика. От известно време новата ми страст са аудиокнигите, главно художествена литература. Пътувам доста често и съм баба на повикване.


Защо в Габрово?

А защо не? Това е родният град на баща ми, тук са половината ми корени. Градът е свързан с детските ми спомени за лета при дядо и баба, пълни с очарование. Извън носталгията Габрово беше един много добър град за живеене, кариера и образование на децата ми.


Какво предизвика интереса ти към химията?

Причината е повече от банална. Имах най-прекрасната учителка по химия на света. Тя ми писа 5 на първото изпитване, а аз с цялата си амбиция исках да ѝ покажа, че това е любимата ми наука и няма по-знаеща от мен в класа. Така започнах да чета допълнителни неща, да се ровя, да решавам задачи, да ходя на олимпиади. И магията на науката ме повлече...


Учителската професия мечтана ли беше или впоследствие се мотивира да я практикуваш?

Не съм и подозирала, че един ден ще съм учител. В младите си години бях много нетърпелива и трудно можех да обясня нещо на някого повече от един път. Смятах, че не ставам за учител. Първият ми досег с преподаването беше като асистент в катедрата по Химия на ТУ-Габрово. После, в трудни за мен времена, останах без работа и след конкурс заех свободно място за учител по химия в ПМГ-Габрово. Там се научих да бъда учител. Процесът беше дълъг и взаимен. Благодаря на всички деца от първите ми випуски за търпението и разбирането, защото на техен гръб експериментирах и се превръщах от химик в учител. Сега определям себе си като химик по образование и учител по призвание.


Мария Николова - снимка личен архив

Какви предизвикателства срещаш в работата си?

От 7 години не съм редови учител в училище. Последните ми впечатления за българското училище и конкретно за Национална Априловска гимназия са от тогава. Предизвикателствата пред учителя са много. Но може би най-важното е да провокираш желание за знание, да успееш да убедиш младите хора в полезността на това, на което ги учиш. И да запалиш пламъче в очите им.

Работата ми в Уча.се е доста по-различна. Там се опитвам по най-добрия и разбираем начин да обясня училищната химия. Използвам интересен и разбираем език, почти разговорен и не пестя шегите. Всеки урок е съпътстван със заснети видеа на опитите, които децата трябва да видят по темата. И така се опитвам да направя химията приятен и лесен за учене предмет. Помагат ми останалите колеги от екипа - озвучител, монтажист и аниматор. Заедно сме неразбиваема сила.


Какво те вдъхновява?

Красотата. Добротата. Съпричастността. Всичко топло и човешко.


Работиш ли по проекти извън професионалните ти ангажименти и в кои области са те?

Помагам в благотворителни акции. Винаги и всякакви. С физически труд не мога да участвам, здравето не го позволява. Но със средстава или необходими храни или предмети - винаги, когато видя инициатива.

Как използваш женската енергия в своята работа?

Никак. Бързам, денят ми е разграфен, не търпя посредственост в работата на екипа ми. Опитвам се да съм търпелива към грешките на другите, но трудно ми се получава.


Как завършва един твой ползотворен ден?

Понякога с театър, концерт или вечеря с приятели. Когато съм вкъщи,„прелитам”през Фейсбук и после гледам филм и/или чета.



ТЯ в Габрово е на 6 ноември от 18:00 в ресторант РеФреш, бул. Васил Априлов, МОЛ Габрово, последен етаж.

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


671 views0 comments
bottom of page