top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Ивелина Иванова

Updated: Feb 28, 2020

В навечерието на Международния ден на жените 8-ми март на ТЯ в Габрово ви срещаме с Ивелина Иванова - създателка на творческото ателие БръмБър, занаятчия, природолюбител и доброволец, част от екипа на „ТЯ в Габрово“ от самото стартиране на социалния формат в града.


Ивелина Иванова - снимка Виолета Апостолова

Как би се представила с едно изречение?

Привет, аз съм Ива от БръмБър.


С какво се занимаваш професионално?

Имам си малко ателие, в което бродирам и изработвам различни по предназначение, форма и големина изделия от текстил.


Ивелина Иванова - снимка личен архив

А в свободното си време?

Времето, което не прекарвам в ателието, е за семейството и приятелите. Все още 90% от плановете ми са съобразени с децата, но тъй като си падам малко домошарче, много обичам топли, зимни почивни дни вкъщи - творим си нещо, четем, правим си пица. Обичам разходки в „зеленото“, весели срещи и положителни хора, раждащи оптимизъм и още идеи. Случва ми се. Което пък е още по-хубаво.


Как започна да бродираш и реши да стартираш собствено ателие?

Стартирах през 90-те, ха-ха-ха. Моите родители започнаха частен бизнес след промените, който в един момент се насочи изцяло към бродировачеството. Цялото„производство“ се осъществяваше в хола на гарсониерата ни и нямаше как да не ми се случи. Оказа се, след години, че за мен бродирането бе като карането на колело - не се забравя, щом веднъж си го усвоил и след 5-годишно майчинство, творческият ми заряд беше толкова силен, че не можах да му устоя. Ателието с машините вече беше излязло от гарсониерата и от известно време ме очакваше да се реша. Реших се! През 2017г.


Защо в Габрово?

Мисля, че за мен не е имало друг град. Обичам си го. Може би бих живяла и другаде, но се радвам, че се случи да създам семейството си тук.


Ивелина Иванова - Международен панаир на традиционните занаяти Етнографски музей на открито ЕТЪР

Разкажи ни за проект, по който работиш в момента?

Един хубав човек запали в мен идеята за работилничка, в която си мисля да има почва, компост, семена, текстил, хартия, всичко,съчетано с грижа към природата. Идеята очаква своето споделяне, обсъждане, обогатяване и реализиране, надявам се. Покрай това се запалих по ръчно правенена хартия. Дори направих първия си опит и страшно ми хареса. Могат да се получат интересни неща.


Какви предизвикателства срещаш?

Песимизмът на хората ме плаши понякога. Недоверието им. Предизвикателство за мен е да не се оплаквам, когато си говоря с хората. Понякога се чувствам длъжна. Странно е. И се укорявам. Да се доказвам също е предизвикателство. Не държа на това, но често дори споделянето на идеи и планове с хората около мен е свързано с убеждаване. Уморително е.


Какво те вдъхновява?

Оптимистите. Онези, които не спират. Хората. Книгите. Музиката. Децата. Когато им се отдам изцяло и не мисля какво мога да свърша, а просто си дам време. Да седнеш в тревата на голяма тиха поляна и да слушаш. Или да вървиш в гората през есента. Листата. Зимата. Има много неща, които могат да ме заредят и вдъхновят. Дори само да си ги представя...


Ивелина Иванова - Международен панаир на традиционните занаяти Етнографски музей на открито ЕТЪР

За какво мечтаеш?

Да се науча да свиря на китара.


Какво е посланието ти към жените за 8-ми март?

Вярвайте в себе си. Това, че ви критикуват, не винаги означава, че не правите нещата по най-добрия начин. Просто хората понякога са такива.


ТЯ в Габрово + парти ще се проведе на 4-ти март (сряда), от 18:00 в РеФреш ресторант, МОЛ Габрово, последен етаж.


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Сега „ТЯ в…“ обединява над 20 доброволеца, които организират ТЯ в Пловдив, ТЯ във Варна, ТЯ в Габрово, ТЯ във Велико Търново и ТЯ в Сандански.


През 2020 Академия 'Екатерина Каравелова' в партньорство със Си Ви Ес България и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Научи как да се включиш!


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

722 views0 comments
bottom of page