top of page

Мери Шели: Създателката на Чудовището

Мери Шели е британска писателка живяла през 19-ти век и е най-известна с романа си "Франкенщайн"(или Новият Прометей). Много критици приемат тази книга за първата версия на научна фантастика, а авторката - за Майката на Хорър-а. Докато критиците има различни мнения относно това, влиянието, което Мери Шели е имала и все още има върху литературния свят, е неимоверно голямо. "Франкейнщайн" до ден днешен стои на 8-мо място сред 100-те най-добри романи на The Guardian .

Мери Шели - илюстрация Katy Horan

Историята на Мери Шели

Писателката е родена на 30-ти август 1797 година в Лондон, Великобритания. Тя е втората дъщеря на философа и политическия писател Уилиям Годуин и известната фемиснистка, писателка и философ Мери Уолстънкрафт - авторката на "Защита на правата на жената" (1792). За съжаление майката на Мери Шели умира скоро след раждането й, но баща й я отглежда заедно с по-голямата й полусестра Фани. През 1814 година Мери се запознава с поета Пърси Шели, който се е отдръпнал от съпругата си и се е превърнал в ученик на Уилям Годуин. Мери и Пърси се влюбват и същата година заедно с доведената сестра на Мери - Клеър, тайно тръгват на пътешествие из Европа, което завършва отново във Великобритания след липсата на финанси.


Създаването на "Франкенщайн"

През тези години Мери Шели претърпява много лични загуби. Докато пътуват из Европа Мери и Пърси преживяват загубата на първото им дете през 1815 година. През следващата година те заедно с Джейн Клеърмонт, Лорд Байрън и Джон Полидори прекарват лятото във вила в Швейцария. За да се забавляват през това време, групата се увлича в четене на призрачни истории, като Лорд Байрън предлага всеки да се пробва да напише една. Счита се, че тогава Мери Шели е започнала да работи върху "Франкенщайн". Вдъхновена от сън, който тя е имала, 18-годишната Мери създава историята за млад учен, обсебен от идеята да вдъхне живот на мъртва плът. Но след успеха на своя експеримент, той осъзнава какво чудовище е създал и го изоставя. Историята за Доктор Франкенщайн и неговото чудовище включва и преплита изключително много символизъм и автобиографични елементи - от собствените проблеми на Мери Шели със смъртта на майка й, през загубата на детето й, западаща връзка на Мери с баща й и отношенията й с Пърси Шели.


Романът "Франкенщайн" е публикуван през 1818 първоначално анонимно с посвещение за Уилиям Годуин и увод от Пърси Шели. Скоро след това Мери Шели заема позицията си на автор, но получава силна критика главно въз основа на пола си. Може би най-тежката критика, която получава е, че дълги години дори и след смъртта си тя е била виждана единствено като дъщерята на утвърден философ и съпругата на известен поет.


Мери Шели - илюстрация Fracesco Rancavilla

По-късни години

След още две неуспешни бременности през 1819 година Мери ражда сина си Пърси, който е единственото й дете, което оцелява. На 24-годишна възраст тя овдовява и продължава да работи като професионален писател, за да издържа себе си и сина си. Създава още няколко романа, които не достигат нивото на популярност на "Франкенщайн" и превежда поезията на починалия си съпруг.


Мери Шели умира през 1851 година на 53 години в Лондон. Живяла във време, в което не са били много жените, които са се заемали с професията писател (ако са били изобщо грамотни), Мери Шели създава място за себе си сред масата на едни от най-запомнящите се и влиятелни писатели на всички времена.

90 views0 comments

Comments


bottom of page