top of page

Активните жени на Видин: Запознай се с Лора Цветанова

Updated: Apr 7, 2022

През април на ТЯ във Видин ви срещаме с Лора Цветанова.


Лора Цветанова е психолог по образование, но повече е позната като творец в областта на прозата и поезията. Тя е млада жена с физическо увреждане след претърпяна операция, която променя походката й. Това не я сломява и ни най-малко я прави малоценна. Хобито й да пише завладяващи творби се превръща в ежедневие, носи доходи и най-вече удоволствие. Определя себе си така: „странна, обичаща, не от всички разбирана /а и не е необходимо!/, пишеща и ценяща свободата”.

Снимка - личен архив


С каква мисъл започваш деня си сутрин?

С мисълта, че очаквам нещо хубаво да ми се случи. Положителна мисъл. Днес е по-добрият ден!


Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Учителка! Още помня как редях куклите и плюшените играчки и им преподавах, лепейки листа на секцията, и имитирах госпожата. Но всъщност така си пишех домашното…


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

С писане – поезия и проза.

Снимка - личен архив


С какво се занимаваш професионално?

Завърших психология, но не работя по специалността. Занимавам се с писане - издадох първата си книга преди 8 години. От тогава до сега написах много книги – за деца и възрастни. Радват се на голям интерес и това ме окрилява да продължа да създавам творби.


Как прекарваш свободното си време?

Обичам разходките сред природата, обичам там, където аз и още някой искаме, това ми стига - само времето да позволява.


Какво правиш в неделя?

Релаксирам по моя начин - различен всеки път.


Снимка - личен архив


Какви хобита имаш?

Пиша, слушам музика, визуализирам мечти, а те се сбъдват! Че дори и по-хубави от моята визуализация!


Какво те вдъхновява?

Хората, природата, красотата – най-вече тази вътре в нас ☺


Защо във Видин?

Видин е моето всичко. Тук са моите първи писателски емоции, творения, спокойствието ми, особено до реката. Тук е любовта и традицията ми - снимка до Плувеца /скулптура на брега на Дунав/, всеки път щом съм близо до реката.

Защо Видин ли? Защото там съм себе си, там е талантът ми, домът ми, обичта ми ….пак съм тук, където и да пътувам!


Как насочваш женската енергия в работата си?

Една жена винаги трябва да има в себе си хъс и енергия. Тази енергия е точно онова женското нещо, дори по детски във всяка една от нас

Тази енергия е в умението да сплотявам, да стимулирам, да се вдъхновявам, да творя, да намирам смисъл за още и още книги с надеждата, че всяка следваща ще е една идея по-добра от предишната. И успявам! Да, успявам! Сплотих читателите си и хората, които искам, стимулирах ги да четат българска литература. Вдъхновена съм и пак творя нещо ново… Отново залагам на роман. Много по- различен от „Игра на съдбата”. Много нов, много наш – мой, на екипа ми и на читателите. Ето накъде, как и защо насочвам моята женска енергия. И успявам, и съм щастлива, не сама разбира се... но успехът е хубав защото той създава у читателите емоции, чиито автор съм аз - удовлетворена! Пожелавам си здраве за мен и хората около мен. Здраве и за вас! Останалото го можем заедно. И съм по женски много борбена. ☺


Коя е последната ти мисъл вечер?

Днес съм доволна от себе си и от това, което казах и направих. А утре отново с усмивка! Има ли трудности, залагам на „заедно”.


Как завършваш един ползотворен ден?

Ползотворен ден за мен е, ако е пристигнала музата за писане ☺… ако съм успяла да си организирам времето и за разходка сред природата на чист въздух… няколко добри думи и прясно изцеден плодов сок са ми достатъчни преди да заспя с мисълта, че хората, които обичам са до мен и са добре. А утре отново! Обичам динамиката. Всеки ден всъщност е толкова хубав и различен /смее се/.


ТЯ във Видин ще се проведе на 12-ти април от 17:30 часа в лоби-бара на хотел "Дунав".

 

ТЯ във Видин представя активните жени в града и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Ели Цветанова и Ели Емилова.


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа и вдъхновение.

 

Всички събития ТЯ в... се организират на доброволен принцип. Можеш да ни подкрепиш да продължим да ги организираме като си купиш книгата "Пътеводител към себе си"





322 views0 comments
bottom of page