top of page

Активните жени на Стара Загора: Запознай се с Виолета Димитрова

Updated: Sep 30, 2020

На второто издание на "Тя в Стара Загора" ще ви срещнем отблизо с

Виолета Димитрова - отдаден и целеустремен човек, с изключителено пъстър житейски път! Път, на който тя се доверява и следва безрезервно! Любяща майка и съпруга, с огромно сърце и отворен ум. Анестезиологична акушерка по професия, а по душа - Вселена!

Виолета Димитрова, снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл, с която започваш деня?

Благодарна съм, че животът ми предоставя възможност да творя за пореден ден…..


Каква искаше да станеш като пораснеш?

Имах желание да порастна и да вземам самостоятелно решения. Родителите ми и всички мои близки ме учиха да бъда самостоятелна и да се справям решително в различни ситуации, да не се страхувам! Благодарна съм им, че ми дадоха избор сама да реша каква желая да стана и изобщо не са ми налагали насила правила в живота, чрез своето поведение ме учиха на морал. Показаха ми, че не само знания са необходими, а в синхрон с разумни действия е най-верният път да провериш правотата им, за да придобие всичко това някакъв смисъл и удовлетвореност в живота ми и на останалите около теб! Винаги съм си представяла, че ще работя в научен колектив, но точно какъв не определях в представите си.


С какво се започна да се занимаваш в крайна сметка?

Животът ми до този момент беше изпълнен с редица прекрасни неща, както и с много препятствия, но никога скучен и еднообразен, т.е. много динамичен! По стечения на обстоятелствата от началото до момента се занимавам с твърде различни една от друга дейности. От света на изкуството през ученическия си период, вече завършила поредното си образование, минах през инженерна специалност в тежкото машиностроене за един кратък период и поради драстични промени в обществото ни, се наложи да взема кардинални решения за коренни промени в професионалния си живот. Посветих се както на моето семейството, така и на един прекрасен занаят в медицината, изпълнен с какви ли не предизвикателсва - акушерство и гинекология, т.е. професионалната ми дейност се състоеше както да помагам и споделям най-прекрасния миг в живота на жената - решила да стане майка, така и да участвам в нейните трудни - типично женски, здравословни предизвикателства! В последствие започнах и продължавам професионално да се занимавам с деца в ранна детска възраст, явно така ми е ,,било писано", дето казват старите хора!

Погледнато отстрани се получава една професионална последователност, т.е. един дълъг период съм участвала в израждането им, след което продължавам в проследяване на следващото им развитие, не че не съм наблюдавала и участвала в този процес вече два пъти спрямо собствените ми деца, но в условията на семейна среда - има разлика. До момента в живота ми е това, а как ще се развие кариерата ми занапред си е съдба. За мен по-важно е по време на професионално творчество - независимо в каква област е - да отдаваш всичко положително, полезно и красиво от себе си всеотдайно и да си вътрешно удовлетворен от постигнатото, но в синхрон със семейството! Това е много важно - да умееш да съчетаеш отговорно всички съществени неща в живота - семейни на първо място и професионални доколкото можеш, защото само така човек се чувства цялостен и достатъчно удовлетворен! Така сме устроени! Другото е суета и заблуда!


А в свободното си време?

Има едно клише, което ми допада философски погледнато: И аз членувам във фонда ,,И аз съм човек"!

Тази фраза много точно и конкретно ни насочва, че за да се съхраним за по-дълъг период от време и да сме полезни не само на околните, а и на себе си, е желателно да уважим първо себе си /без да ставаме егоисти, разбира се/, т.е. да си оргнизираме задължително приятни развлечения за отдих на физиката и психиката ни! В противен случай всичко си губи смисъла и сме обречени на бърз житейски финал без да сме си научили един от най-важните уроци в живота - да придобием умения да ценим и съхраним достатъчно дълго време най-великия и чуден дар от Твореца - ЖИВОТА и правото да го притежаваме!!!

Виолета Димитрова, снимка личен архив

Имаш ли усещане за мисия в живота си?

Моля да бъда извинена, но това според мен е погрешно зададен въпрос и ще се обоснова защо.

Правилно е да се зададе въпросът по следния начин: Според Вас, изпълнявате ли отговорно Вашата мисия в живота?

Защото всеки от нас, макар и да не се е замислял или избягва тази си отговорност, живее на този свят с точно определена мисия и не да я усеща, а си я знае ,,заровена" дълбоко в себе си!

Друг е въпросът дали му се иска да я изпълни. Отново повтарям, че всеки си знае мисията! Лошото е, че умишлено се отклонява от нея! Това е поемане на лична отговорност от всеки човек! Не всеки желае да я поеме и се ,,крие" зад думи като: усещане за такава или дълбоко приспиване на съзнанието и т.н. Конкретно за себе си, аз си я знам и съм си я поела, но това не означава, че ще я предоставя на всеобщо обсъждане!!!


Какво човек никога не трябва да губи?

Вярата, Надеждата и Любовта!!!


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Те са Най-важните уроци, които ме учат как да взема истинските изпити в живота ми на тази земя, за да ми се даде шанс да продължа и занапред…...


Какво те вдъхновява?

Красотата, която виждам все още във всичко и навсякъде около нас!


Коя е последната ти мисъл вечер?

Благодаря ти, Господи, за всичко, което ме учиш! Моля, подари ми спокоен отдих в съня ми! Нека бъде!


Виолета Димитрова, снимка личен архив

"Тя в Стара Загора" представя активните жени на Стара Загора и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Очакваме ви на "Тя в Стара Загора" на 3-ти октомври (събота), от 15:30ч в Къщата на Архитекта, ул. Сава Силов 37.

Събитието се организира на доброволчески принцип от Карина Азизян и Александра Ганова.

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова'с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

150 views0 comments
bottom of page