top of page

Активните жени на Стара Загора: Запознай се с Динка Колева

На второто издание на "Тя в Стара Загора" ще ви срещнем отблизо с Динка Колева - нежна душа, която се е посветила на каузата да помага на хората да открият и опознаят себе си. Използвайки най-различни техники и стратегии, тя ни вдъхновява да търсим себе си и да живеем пълнощенен и щастлив живот. Динка Колева е по професия фамилен консултант, социален педагог.

Динка Колева, снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл, с която започваш деня?

Започвам деня с отвореност да премина през него по възможно най-добрия начин – да науча нещо ново, да направя нещо смислено и полезно, да се насладя на малките и големи дарове, които животът ми дава и да премина с мъдрост през предизвикателствата, които денят носи със себе си.


Каква искаше да станеш като пораснеш?

Нямам спомен за ярка мечта, свързана с това, което искам да стана като порасна, но напоследък, докато разработвам различни програми за личностно развитие, започнах да си припомням колко това се доближава до една от любимите ми игри като дете. Често като малка обичах да играя „на учителки“ :) Подреждах куклите, подготвях уроци и им „преподавах“. Споменът ми за усещането, докато го правех, е удоволствие от самия процес :)


С какво се започна да се занимаваш в крайна сметка?

Моите лични, професионални и духовни пориви ме поведоха по дълъг път на търсене, изследване, експериментиране, учене и преминаване през редица от т.нар. помагащи професии в областта на детско здравеопазване, социална работа и мениджмънт в сфера на социални услуги за деца и семейства ... Това мое “пътуване” ме срещна с Психотерапията – първоначално като начин за себепознание и личностно израстване, а след дълго обучение и като моя професия, чрез която да подкрепям и други хора в процеса на тяхното "себепреоткриване" :) Преминала съм обучителна програма по Фамилна психотерапия (през периода 2007-2014 г.) и 4-годишен период на обучение в работа с метода Семейни констелации. Редовно надграждам знанията и уменията си чрез допълнителни специализирани обучения.


Към момента осъществявам индивидуално и семейно консултиране, семинари и тренинги за подкрепа на родители, групи за личностно развитие (най-популярни сред които е поредицата „СПЕЦИАЛНО ЗА ЖЕНИ” – стартирала от 2010 г и до днес), групи за медитация и релаксация, тренинги за развиване на екипи, обучения на специалисти в областта на психо-социалната работа, редовно водя терапевтични групи с метода Семейни констелации.


Динка Колева, снимка личен архив

А в свободното си време?

Във времето нуждите ми се променят и съответно начините, по които прекарвам свободното си време също доста се промениха, така че следвам преди всичко нуждите и вътрешния си импулс …


Различни форми на медитация ме съпътстват ежедневно, като начин да съм по-свързана със себе си.


Обичам да пътувам и изключително много се зареждам сред природата.


Напоследък преоткрих готвенето като „свещен ритуал“ :). Доставя ми удоволствие самият процес – да експериментирам с нови храни, приготвянето на храната, аранжирането й, споделянето й с любими хора :)


Обичам да танцувам, понякога презареждам със спонтанно рисуване.


Обичам музиката и тя е неизменна част от живота ми от най-ранните ми години, когато свирех на пиано и се занимавах с пеене, та до днес – по-скоро като ценител. Избирам я според настроението си.


Срещите с приятели са нещо, което също обичам, но напоследък се случват по-рядко от преди. Все по-често се наслаждавам на времето, което отделям за „оттегляне в себе си“ и за усамотение с хубава книга у дома, още се уча на нищоправене и понякога ми се получава :)

Динка Колева, снимка личен архив

Имаш ли усещане за мисия в живота си?

Да, свързана е с неспирния ми копнеж към преоткриване на нови и нови нюанси в мен самата, на различни системи за себепознание, на фините пластове на човешката душа, на начина, по който функционира животът, на личното ми обогатяване и разгръщане … Това ме държи в едно постоянно състояние на отвореност да уча, да се обогатявам и след това да споделям всичко това през призмата на моя опит, усещане, разбиране.

Най-общо казано, чувствам като своя мисия това да вдъхновявам и подкрепям други хора да преоткриват себе си, потенциала си и да достигат повече удовлетворение и автентичност в Живота си.


Какво човек никога не трябва да губи?

Почти всичко можем да загубим, но би било ценно според мен да подхранваме дълбоката връзка със себе си и своя духовен аспект, само тогава можем да имаме вътрешен ресурс да преминаваме градивно през всичко…


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Ежедневието поставя различни предизвикателства пред всеки един от нас и те са от всякакъв характер. На мен също не ми липсват такива, различни са всеки ден и на всеки етап в живота ми – понякога са свързани с битови и икономически обстоятелства, понякога със сложни взаимоотношения и ситуации, понякога със съчетаването на различни житейски роли, не рядко с моето лично „разтягане“ и излизане от зоната ми на комфорт, поради нови за мен ситуации и необходимост да развия някое ново умение, да предприема определен риск…

Едно от нещата, които правя, когато съм предизвикателна ситуация, е да се попитам – какво конкретно зависи от мен и мога да направя, и кое в конкретния момент и ситуация не е в моя контрол и е нужно да приема.


Научих се да гледам на всички тях като възможност за опознаване на себе си, на другите, на живота, шанс за израстване и обогатяване на мен самата.


Какво те вдъхновява?

Много неща ме вдъхновяват – цялото това многообразие на живота, красива музика, стих, картина, гледка, детския смях и игривост, радостта в нечии очи. Докосва ме и ме вдъхновява всяко нещо, което е сътворено с отношение, любов и носи частица от душата на този, който го е направил, неговия уникален „почерк“ и талант - независимо дали това е книга, песен, торта, хляб, заведение, декорация, дреха, бижу… И разбира се, съпреживявам и се радвам на трансформациите и положителните промени, които ежедневно виждам в живота на хората, с които работя.


Коя е последната ти мисъл вечер?

Всяка вечер изричам молитва на Благодарност.Динка Колева, снимка личен архив

"Тя в Стара Загора" представя активните жени на Стара Загора и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Очакваме ви на "Тя в Стара Загора" на 3-ти октомври (събота), от 15:30ч в Къщата на Архитекта, ул. Сава Силов 37.

Събитието се организира на доброволчески принцип от Карина Азизян и Александра Ганова.

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова'с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

781 views0 comments

Commentaires


bottom of page