top of page

Активните жени на Стара Загора: Запознай се с Диана Димова

Updated: Aug 29, 2020

На първото издание на "Тя в Стара Загора" ще ви срещнем отблизо с Диана Димова - една от активните жени в Стара Загора, която показва, че промяната може да се случи. Тя е работила над 20 години в НПО сектора, а през последните две е ръководител на фондация “Мисия Криле”. Това, което я вдъхновява и мотивира, е усещането за смисъл. Защото какво по-добро от това, да помагаме на най-уязвимите, да повярват в себе си.



Каква е първата ти мисъл, с която започваш деня?

Като отворя сутрин очи се питам обикновено как мога да подредя ангажиментите си така, че в края на деня да ми е хубаво от свършеното, въпреки умората… Голямо предизвикателство си е да оцелеш в моя ден. 😉


Диана Димова - снимка личен архив

Имаш ли усещане за мисия в живота си?

Винаги.

Не ме е напускало от 15-годишна. 🙂

Ако не знаеш какво те влече, запитай се за какво изгаря сърцето ти, къде е страстта ти, какво те вдъхновява, без какво не можеш. Моята е да помагам на уязвимите. Това ми е съдбата.

Където и да отида, с когото и да съм, ще го правя по един или друг начин до края на живота...






С какво се занимаваш професионално?

По професия съм социален работник. Имам бакалавърска и магистърска степен в Пловдивския университет по социална работа.

Имам специализация и за семеен консултант към Института по фамилна терапия, където продължавам да се обучавам.

Диана Димова - снимка личен архив

Работя над 20 години с деца и семейства, които имат различни трудности. Целият ми съзнателен живот е преминал в неправителствени организации, част от които съм развивала. Да съм активен гражданин е една от висшите ми ценности. Понастоящем съм основател и председател на Фондация “Мисия Криле”, която обединява съмишленици в помощ на деца и възрастни, неравнопоставени в обществото. Организацията ни управлява Комплекса за социални услуги в града, където предоставяме консултативна помощ за семейства, както и 24-часова закрила и подслон за майки с деца. Ръководител съм на проектите ни в гр. Харманли, финансирани от Уницеф и насочени към подкрепа на търсещи международна закрила лица. От март месец отворихме и офис там, където предоставяме комплексни услуги - терапевтична помощ, социална подкрепа, здравни консултации, в партньорство и правно представителство и застъпничество.


Диана Димова - снимка личен архив

А в свободното си време?

Обичам много да тичам. Зарибих се преди три години и от тогава не мога да спра. Любител съм. Ходя по състезания - градски и планински маратони. Тренирам активно аеробика и фитнес. От 6 години съм професионален планински водач. Обожавам рок музиката и когато имам възможност ходя по концерти. Това ме разтоварва, така както и планината го прави с мен. Нищо не мога да сравня с това лекарство за душата ми...


Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

Неразбирането в обществото за ценността на нашата работа е нещо, което ме измъчва често. Все по-трудно като че ли става да обясним на хората какво, как и защо го правим. Те продължават все по-убедено да смятат, че се опитваме да им вземем децата и да ги отведем в Норвегия с вагони от гара Подуене, за да бъдат осиновени от гей двойки, например… Нямам думи какво може да причини на човек отказът му да разсъждава критично и да се поддаде на фалшивите новини във фейсбук.

Бездушието на чиновниците е нещо, с което никога няма да свикна, също. Битката там ни е с вятърни мелници, но често сме произвеждали … ток, с което се гордеем. 🙂


Диана Димова - снимка личен архив

Какво те вдъхновява?

Най-обичам да видя щастливи деца и възрастни след нашите дейности. Това ми дава смисъл да продължа напред, въпреки трудностите. Не можеш да си същият, когато видиш как някой намира дом, приятел, мечта...


Как завършваш един ползотворен ден?

Обикновено тичам. В парк “Бедечка” или на Аязмото. Ако не ви вдигна телефона, значи съм някъде там, на зелено. Или в спортната зала. После си пускам музика, чувам се с приятели.


"Тя в Стара Загора" представя активните жени на Стара Загора и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Очакваме ви на "Тя в Стара Загора" на 4-ти септември (петък), от 18:30ч в Къщата на Архитекта, ул. Сава Силов 37.

Събитието се организира на доброволчески принцип от Карина Азизян и Александра Ганова.

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова'с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

3,953 views0 comments
bottom of page