top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Геника Байчева

Заповядайте на ранно октомврийското събитие на „ТЯ в Пловдив“! Ще се запознаем отблизо с Геника Байчева – тя работи с маргинализирани общности в пловдивския квартал Столипиново, както и с други общности, училища или домове за деца из страната, за подобряване на достъпа им до образование чрез нестандартни методи, артистични практики и други.

Геника Байчева - снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

„Бързо скачай в маратонките и бягай (от мързела) в парка“


С какво се занимаваш професионално?

Аз съм обучител, фасилитатор на младежи и възрастни (екипи, педагогически специалисти), общностен медиатор и организатор (маргинализирани групи), съосновател на Сдружение „Открити пространства“ и още много други неща.


А в свободното си време?

Обичам занимания на открито - за парка вече стана ясно, освен него обичам още повече да ходя на планина, да пътувам и откривам нови места ...


Защо в Пловдив?

Пловдив ми се случи, през 2012 г дойдох за няколко месеца по работа и после така се оплетох с хората, улиците и каузите на този град, че днес съм здраво завързана в него.


Геника Байчева - снимка личен архив

Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

В другите - липса на емпатия и разбиране към различните от нас; нежелание за смирение; тесногръдие

В мен - преминаващите чувства на умора от многото каузи, с които съм се нагърбила; намаляващ оптимизъм, недостатъчно смирение.


Разкажи ни за един от проектите, върху които работиш в момента.

Работя с Младежки център Пловдив по програма за ограничаване на насилието в училище и в обществото като цяло. Програмата използва методите на социално-ангажирания театър, социодрамата, арт -терапията и системния подход. В нея ще бъдат обучени младежи, които впоследствие ще бъдат подкрепени в изнасянето на Форум театър представление пред връстници, учители, родители.


Геника Байчева - снимка личен архив

Какво те вдъхновява?

Вдъхновява ме да вдъховявам, да подкрепям групи и индивиди да откриват себе си и връзките помежду си, да се пренареждат по нов и по-здрав начин, да разгръщат потенциала и креативността си, да се превръщат в източник на вдъхновение за самите себе си.


Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Опитвам се да използвам ресурсите на женската си интуиция в работата си. Това е ключово, когато работиш с групи. Ако не успееш да се свържеш с групата на едно мета - ниво, отвъд думите, процесите на обмен между теб и групата няма как да се случат.


Как завършваш един ползотворен ден?

В компанията на любим човек, добър филм или книга, разходка в парка или сред природата.


Геника Байчева - снимка личен архив

"Тя в Пловдив" представя активните жени на Пловдив и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Очакваме ви на "Тя в Пловдив" на 1-ви октомври (четвъртък), от 19:00ч в Wunderbær - Hills Beer Bar & Shop - ул. Бетовен 2.

Събитието се организира на доброволчески принцип от Елена Лулчева, Вероника Йовчева и Йоана Иванова.

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова'с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

872 views0 comments

Comments


bottom of page