top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Габриела Йосифова

Updated: Oct 7, 2020

На октомврийското издания на ТЯ в Габрово ви срещаме с Габриела Йосифова - психолог и председател на Общински съвет по наркотични вещества, която се е посветила на превенцията на рисковото поведение сред младите хора. Вдъхновява се от добрите примери и смислените каузи, на които с радост помага.

Габриела Йосифова - снимка личен архив

С каква мисъл започваш деня си сутрин?

„Успах ли се?“… Много обичам да спя и много трудно се събуждам сутрин. Последните 2-3 години, денят ми започва с разходка. Най-спокойното ми време от деня. Понеже живея далеч от центъра, не мога да ходя пеш на работа…. Т.е. мога, но щом пристигна, ще трябва да се връщам обратно. Затова слизам няколко спирки преди центъра и си правя разходка от 2 км до работното място. Избирам си различни маршрути и всеки път виждам толкова интересни и различни неща. Наистина е прекрасен нашият град!


Каква искаше да станеш, когато пораснеш?

Първият ми спомен за това „каква искам да стана, когато порасна“ е свързан с хармониката на моята детска учителка – другарката Станева. Тази хармоника беше нещото, заради което си мечтаех да стана учителка и да свиря с нея на децата. Хармониката беше символ на мечтата ми да уча децата. Явно това желание е останало в мен, защото първото ми образование е „История“ и много исках да стана учител по история. Доста години обаче след моето дипломиране, така и не се появи свободно място за учител и разбрах, че няма да ми се получи…


С какво започна да се занимаваш в крайна сметка?

В крайна сметка, завърших психология и работя в Община Габрово - председател на Общински съвет по наркотични вещества. Звучи скучно. Едва ли обаче има по-интересна и динамична работа. Всеки ден при нас е различен и не ти позволява да влезеш в рутина или монотонност.

Най-общо казано работата ми е свързана с превенция на рисковото поведение сред младите хора и най-вече с превенция на употребата на наркотични вещества.

Явно съдбата си знае своето и ето, че вече 15 години имам шанса и късмета да работя с и за деца и младежи - да обучавам, да консултирам, да реализирам, заедно с екипа си, различни дейности в сферата на неформалното образование и да се чувствам наистина полезна.

Габриела Йосифова - снимка личен архив

Какво ти дава работата с млади хора?

Смисъл! Енергия, вяра, оптимизъм и удовлетворение!

Толкова е хубаво да работиш с млади хора и да виждаш, че си полезен – със знания, умения, опит. Че имаш възможността да сбъднеш някоя тяхна мечта или да им помогнеш да реализират идеите си…

Разбира се, има и случаи, в които се чувствам безсилна. Особено, когато към нас се обръщат родители, които имат проблеми, свързани със сериозна злоупотреба с наркотични вещества от децата им. Тогава е много трудно. Зависимостта е сериозно и много коварно заболяване и най-голямата трудност е да накараш младия човек да признае за проблема си и да пожелае да се лекува. А тук ролята на семейството е решаваща. Затова понякога се чувствам безсилна….


Как прекарваш свободното си време?

Обичам да готвя. Готвенето ме разтоварва. Любопитно ми е да откривам за себе си нови продукти, да чета различни рецепти и да ги изпробвам. Вече съм на възраст, в която трябва да се опитвам да се храня по-здравословно и се оказва, че има толкова вкусни възможности за това…

Чета и книги. Всякакви. Връщам се и към книги, които си спомням, че много са ме развълнували, когато съм ги чела в юношеските години и ми е любопитно как ще ги възприема сега. Различно е.

Много обичам и да ходя пеша. През последните години, заедно с две приятелки, започнахме да си правим походи през почивните дни в околностите на Габрово. Супер разтоварващо е. А и открихме много интересни места, квартали, пътеки, полянки…


Защо в Габрово?

Защото никога не съм била изправена пред избор – дали Габрово или…? Макар да съм родена в Севлиево, от 4-годишна възраст досега съм живяла само в Габрово. Дори и като студентка пътувах всеки ден до Велико Търново, защото още след първи курс родих първото си дете.

Габрово ми дава всичко, от което имам нужда, и наистина нищо не ми липсва тук. Живея в къща – от едната страна ми е реката, от другата – гората. Какво повече може да иска човек?

А и Габрово си ми подхожда на името… Така ме запомнят винаги хора, които са от друг град – Габриела от Габрово!


Какво те вдъхновява?

Добротата! Добрият пример, добрата постъпка, добрата и смислена кауза…

Всяка идея, която носи добро, може да ме вдъхнови. И това се случва непрекъснато. И съм толкова благодарна, че имам шанса и късмета да бъда вдъхновявана и да ставам част от различни инициативи и заедно със съмишленици, да помагаме за добри каузи.

Вдъхновяват ме както успешни младежи, така и живели достойно и запазили вярата и оптимизма си възрастни хора. През последните години именно такива инициативи, в които събираме заедно млади и възрастни, са най-вдъхновяващи за мен. Защото виждам как различните поколения намират радостта и удовлетворението от общуването помежду си и колко неща всъщност имат те да си предават едни на други – знания, опит, мъдрост, любов към родното, към земята, към семейството…И толкова обич, грижа и човечност има между тях. Тези инициативи ми връщат усещането за общност и изпълват със смисъл идеята ни за връщане на младите хора към корените им и към изконните български ценности и традиции.

Габриела Йосифова - снимка личен архив

В каква бъдеща инициатива би се включила с удоволствие?

Много бих искала родителите на ученици да се включат по-активно в превенцията на употребата на наркотични вещества. Това е изключително сериозен проблем, който е тук, сред нашите деца и няма застраховани от него. Всяко семейство може да се окаже пред това изпитание и колкото по-бързо родителят разпознае симптомите и вземе адекватни мерки, толкова по-бързо и по-успешно ще може да реши проблемът. Тези родители, които се обръщат към нас за съдействие, обикновено са разбрали много късно, че нещо се случва с детето им, дълго време са чакали нещата да се оправят сами и когато разбират, че това няма да се случи, вече става много трудно.

А именно семейството има водеща роля в предпазването на подрастващите от опасностите, свързани с употребата на наркотици. Много трудно обаче ние, като специалисти, достигаме до родителите. А съм сигурна, че заедно можем да си бъдем изключително полезни. Съвместно с една активна родителска общност можем да работим по посока превенция на средата или казано по-простичко – да направим средата, в която живеят, учат и се забавляват децата ни, по-безопасна за тях. Това се случва чрез различни застъпнически кампании, в които именно родителите могат и трябва да имат водеща роля. А аз и моят екип бихме помагали с огромно удоволствие.


Как насочваш женската енергия в работата си?

Сега се замислям, че в сферата, в която работя, почти всички сме жени. Моят екип е изцяло от жени и в страната колегите ми са почти само жени. Явно е свързано с женската енергия… Ние сме по-търпеливи, разбиращи, съпричастни. В превенцията няма бързи резултати. Там се работи ежедневно, постоянно, с малки стъпки и малки победи. А резултатът - формиране на успешни, свободни от зависимости млади хора, е налице след години.

Бързи резултати няма и при лечението на зависимости. И там, до зависимия, в неговата борба за спасение, в повечето случаи пак е майката, със своята женска енергия. Тя е прощаващата, безусловно обичащата, вярващата, търпеливата, често забравяща за себе си в името на детето си.

Мъжете искат бързи резултати. Мъжката им енергия търси експедитивни, точни и логични решения. Неуспехът ги демотивира и нерядко те се отдръпват.

В този смисъл, в сферата на зависимостите – превенция, лечение и рехабилитация, женската енергия е незаменима.


Как завършва един твой ползотворен ден?

С „Двама мъже и половина“… Любимият ми сериал! Всеки епизод съм гледала минимум по 5 пъти и пак продължава да ми е забавно. А ако преди това съм намерила време (или по-скоро не ме е домързяло) за малка разходка, денят наистина ще завърши ползотворно.


„ТЯ в Габрово“ представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

ТЯ в Габрово е на 14-ти октомври (сряда) от 18:00ч в Кафе Библиотеката - ул. Хаджи Димитър 4.

Събитието се организира на доброволчески принцип от Маргарита Спасова и Ивелина Иванова.


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече! Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.

283 views0 comments
bottom of page