top of page

Фотомагьосницата Виолета Апостолова-Лети

В днешно време всеки има фотоапарат и камера в джоба си, но все по-малко са кадрите, които искрено те докосват и те карат да мечтаеш. Да срещнеш истински артист, като Виолета Апостолова-Лети, която с лека ръка създава шедьоври, а обектива й успява да улови истинското у човека е привилегия! Награждавана за млад автор, с изложби по цял свят, запознай се с нашата фотомагьосница! Виолета Апостолова-Лети

Как обикновено започваш деня си?

Почти винаги се събуждам рано, от дете обичам утрото и се чувствам много добре преди обед. Обикновено пия чаша гореща вода и след това си приготвям кафе ( винаги с мляко)  и се организирам за деня, тъй като съм на свободна практика дните ми са разнообразни. Напоследък включих и 15-20 минути йога сутрин за тонус и баланс.

Как реши, че искаш да се занимаваш професионално в тази сфера на изкуството?

Не съм планирала  изкуството като професия, като че ли то ме намери и се чувствам прекрасно в това пътуване, защото смятам че то е път и има още много какво да уча и да откривам.

Кое направление в изкуството ти дава възможност  по-пълноценно да проявиш своите чувства и мисли?

Специализирах графика в университета и много ми допадна - техниките, процеса, разнообразието, възможностите и мириса в ателието.  Много ми харесва, че при нея има процес и удоволствието след една завършена графика е голямо. Обичам много и колажа, който позволява да съчетаваш различни текстури, текстове и концепции, което много допада на моя хаотичен характер.  С фотографията се изразявам най-често и ми помага да опознавам и да общувам с хората и се вдъхновявам от това.
В какво най-често намираш вдъхновение за твоето творчество?

Хората, взаимоотношенията и лицата са ясни отговори за много от темите за Човека.  Хората винаги са били моето най-голямо вдъхновение и емоциите като цяло, които всички ние носим, които предаваме, споделяме и приемаме... благодарна съм на съдбата, която ме е срещнала с невероятни хора, които са ми помогнали да продължавам напред....

Коя тема свързана с женския активизъм ти е при сърце?

Темата за  поколенията много ми допада и си представям проект свързан тях. Също така имам интерес към проблемите на жени, които са в рискова група, социални домове и домове за възрастни хора.Какви впечатления останаха в теб след творческата резиденция "Тя в Пловдив"?

Групата - беше страхотна, мястото, храната всичко беше невероятно, че бях изключително вдъхновена и ще остане за мен един незабравим спомен. Много още мисли и емоции възникнаха и възникват и до днес след резиденцията. Всичко беше страхотно!

Как завършваш един ползотворен ден?

Поради ранното ставане и това, че съм активна през деня вечер не обичам да работя, а обикновено гледам европейско кино или слушам музика. Последните филми, които изгледах са :  Cafe de Flore и Manifesto - единият е за съдбата, другият за изкуството препоръчвам ги и двата :))


Следи творчеството на Виолета Апостолова-Лети туки тук ​​
САМОСТОЯТЕЛНИ  ИЗЛОЖБИ

2012 Фотографска изложба "Една жена от близо" Монтана

2013 Фотографска изложба "Жената" София

2015 Самостоятелна изложба "Леседра" - графика 

2017 Графична изложба "Фрагменти" - Сплит, Хърватска

2017 Фоото изложба " Завръщане" част от фестивал на ФОТОБАБРИКА- галерия " Мисията" София

2018 Фоото изложба " Завръщане" част от фестивал на ФОТОБАБРИКА- галерия Тенец Монтана

Общи изложби:

2017 Салон за дигитален екслибрис, Торун, Полша; Международна изложба на смесените малки форми, Галерия „Леседра“, София, България;  Годишен форум „Малки графични форми“, Галерия „Арт Алея“, София, България;  Национална изложба „Колаж“, Пловдив, България; Изложба „Свързани“, галерия , Кордоба, Мексико; Изложба „Вход-изход“, галерия Шипка 6, София, България; Изложба „Свързани“, Ramon alva de la canal - галерия  , Халапа, Мексико; Втори Вирски фестивал – международна изложба, Градска художествена галерия, Бар, Черна гора; „Изкуството на конфликта“ – международна кураторска изложба  на Ана Алкок, Студио InkyCuttlefish, Лондон, Великобритания; 2015: Международно биенале на графиката „IOSIF ISER“, Плоещ, Румъния; Изложба „Дигитален свят“, галерия „Алма Матер“, София, България;  2014 Седмо международно триенале на графичните изкуства СОФИЯ, галерия „Шипка 6“, София, България; Международно биенале на малката графика и екслибриса „Студеното море“, Гданск, Полша, "В търсене на идентичност" съвместна изложба с Цвета Петрова - Мадрид, Испания и Велико Търново, България и други.

НАГРАДИ

2014 Награда за млад автор за графика   Монтана България - биенале Тенец

2014 Награда за млад автор за графика галерия Леседра София

2013 Награда за екслибрис " Марио Варгас Лиоса" София Институт Сервантес

2008 Трета награда за фотография в конкурс "Надежда" София

385 views0 comments
bottom of page