top of page

“Феминизъм” не е мръсна дума

Updated: May 3, 2019


Илюстрации Елена Лулчева

Не винаги съм се възприемала като феминистка. Дълго време в по-ранните ми години нямах никакви знания за тази концепцията. След като започнах да се задълбочавам по темата; наистина да разбера какво означава терминът ‘феминизъм’ и защо е важен за цялостната структура на нашето общество, няколко неща се случиха. Първо, малко по малко намирах повтарящи се модели както от детството ми, така и сегашното ми ежедневие, които са фундаментално ненужни, стресиращи и нечестни, но от малка съм израснала с мисълта, че те са част от обществената норма. Второ, осъзнах колко много хора не разбират какво всъщност представлява феминизмът и ги е страх да заемат позиция по подобни теми.


Често съм водила разговори по темата с мои познати, колеги от университета и приятели и на моменти се фрустрирам, когато осъзная, че възприемат феминизма единствено през неговите стереотипи. Често първият отклик, който получавам от някои жени, е от сорта на: ‘Аз не съм феминистка, защото не мразя мъжете.’ или ‘Не вярвам във феминизма, защото смятам, че всички са равни.’. Заради многобройните двусмислици, лични интерпретации и цялостна липса на активно слушане помежду ни, значението и силата на понятието се губят. Затова нека накратко да обясня: Терминът ‘феминизъм’ включва политически и социални движения и идеология, които се стремят към една обща цел: да се създаде политическо, икономическо, личностно и социално равенство независимо от пола, расата или етническата принадлежност на човек.


Много от хората, които не подкрепят идеологията на феминизма, го правят, защото смятат, че вече сме достигнали това ниво на равенство в нашето общество. В сравнение с преди 100 години дори, са настъпили много промени в начина на възприемане на жената и нейните права. Въпреки това в не малко държави жената все още няма почти никаква стойност като човек. В Индия животът на кравата е по-ценен от този на новородено момиченце. Редовна практика в Малави е семейството на младо момиче да я изпраща на лагер за сексуална инициация след първата й менструация, за да може мъж, на когото е платено от нейните родители, да я изнасили. Едва преди няколко месеца в Ирландия легализираха абортите, но те все още се водят наказуемо престъпление в Аржентина. А ако обърнем погледа насам в България, неминуемо съществуват много червени флагове, само един от които са високите нива на домашно насилие.


За да създам по-ярка представа защо е нужен феминизмът тук и сега, нека погледнем светът на една типична жена. От подсвирквания и неудобни коментари по улицата, през липса на репрезентация в определени ‘мъжки’ професии и цялото съществуване на ‘стъкления таван’, чак до неописуемия ужас, когато осъзнаеш, че някой върви нощем зад теб - това са само малка част от нещата, през които всяка жена поне веднъж е преминавала. Дори правото да се обличаш по определен начин или да се гримираш, често е изопачавано и се използва срещу теб.


Преди всичко е нужно да се замислим върху това, че жените представляват 50% от цялото население на Земята. Това са 3,73 милиарда (2017г.) жени от 7,53 милиарда души на Земята. Защо тогава когато насочим поглед към политическа и икономическата сцена, представителните групи са почти винаги изцяло и единствено съставени от мъже? Важно е да имаме разнообразни представители във всякакви сфери, за да може решенията, които се взимат, да удовлетворяват нуждите на цялото общество.


Феминизмът не е просто нова мода. Не е нещо, което набързо ще отшумее. Феминизмът не е насочен само към един от половете. Защото всяка жена има правото да избере дали предпочита да гради кариера, да отглежда деца или да комбинира и двете. Защото няма нищо срамно в това мъж да си стои вкъщи и да се грижи за детето си или да потърси помощ след извършено върху него насилие. Защото всеки от нас е личност, която има право на свобода и сигурност.


Бих искала да дойде време, в което не е нужно да казвам,че съм феминистка. Бих искала да живеем в общество, в което всички наистина имат равни права, равни възможности, еднакво са ценени и разбирани. Нашият свят не е утопия и промените няма да настъпят изведнъж. За да направим света по-добро място за нас, за нашите деца и поколенията след тях, е нужно всеки да положи грижа и усилие. Ако не знаеш от къде да започнеш, започни от това - научи повече по темата защо е важно да си феминист тук и сега независимо от пола и възрастта.


Автор: Елена Лулчева


Свали нашия онлайн зин със статии и илюстрации по темата от тук!

85 views0 comments

Comentarios


bottom of page